Monkwise

columns verhalen fotografie

Benidorm Bastards

| Geen reacties

Ooit werd het woord Kerk met een hoofdletter geschreven, als erkenning van het gezag dat er aan werd toegekend. Die tijd is voorbij. Vandaag aarzel ik het woord Bank al dan niet met een hoofdletter op te voeren.

Overeenkomsten tussen beide grootmachten zijn er volop. Denk aan de horigheid van de bevolking, de ontoegankelijkheid van de top, een diffuus taalgebruik en even onafzienbare als ondoorgrondelijke bezittingen, alles geregisseerd en geadministreerd in enorme gebouwen. Bovendien: waar ooit de Kerk de voornaamste Toneelschuur was, is die eer nu aan de Bank voorbehouden.

Onder druk van verantwoordelijk minister Dijsselbloem heeft het bestuur van ABN/AMRO een kennelijk al in 2012 afgesproken salarisverhoging moeten afblazen. Gezichtsverlies voor Gerrit Zalm en zijn Daltons, maar geen overwinning voor Nederland BV dat vooralsnog eigenaar is van de Bank. Immers: ABN/AMRO werd in 2007 met belastinggeld van de ondergang gered. De prijs van deze redding was volgens kenners niet in verhouding tot de echte waarde. Met als gevolg dat hernieuwde beursgang (privatisering) waarschijnlijk het overnamebedrag niet zal opleveren. Ruzie en fraude drukken de koers van een aandeel nog verder, tot nadeel van de belastingbetaler. De ingreep lijkt bedoeld als straf voor Zalm, maar pakt gemakkelijk nadelig uit voor de gewone burger die de rekening krijgt. Daarbij vraag ik me af of het geld van de voorgenomen salarisverhoging niet wordt bewaard tot een meer geschikt moment van uitbetaling.

Dijsselbloem heeft beursgang uitgesteld uit kennelijke onvrede over de zelfbeloningen aan de top van de Bank. Zalm hoorde het aan in verbijstering. Gewoonlijk spreekt niemand hem tegen. Zijn reactie: een betrokken commissaris van ABN treedt terug. Dit lijkt heel wat, maar de man in kwestie is 67 jaar, als u begrijpt wat ik bedoel. Een bloedneus vraagt om een doekje. Zalm gaat gewoon door met lachen en desnoods schreeuwen dat hij in zijn recht staat. Waarom ontslaat de minister deze idioot niet?

Maar er is meer. Het FD onthulde dat ABN Dubai zes bankiers heeft ontslagen na gebleken malversaties als fraude en witwassen. De kwestie werd in een laat stadium door ABN aan de Staat (eigenaar van de Bank) meegedeeld: opnieuw gedrag van de bekende soort.
Verder gaat het natuurlijk om een machtsstrijd tussen politiek en Bankbestuur. Dijsselbloem laat zich de wet niet voorschrijven door Zalm.

Waar het opnieuw gaat over poppetjes en ego’s, ligt het werkelijke probleem besloten in de constructie van de Banken. Bij gunstige resultaten strijken zij (aandeelhouders en hun bestuurlijke uitvoerders) de winst ten volle op en bij wanbeleid mag de belastingbetaler de verliezen wegwerken. Ja, zo kan ik ook neoliberaal bankieren.
De Banken houden het land in een houdgreep omdat de val van een grote Bank het land in malaise kan storten. In de visie van Zalm wordt juist dit risico opnieuw genomen. Naar zijn oordeel moet ABN zelfs nog groeien! In verbeterde mores bij bankbestuurders die met de rug naar de samenleving staan, gelooft geen weldenkend mens. Dus ligt bij Zalm de weg naar een volgende crisis weer helemaal open. Alleen zal er dan geen belastinggeld meer zijn om de klap op te vangen. Zalm vertrekt in dat geval spoorslags naar Bonaire om aan de rand van zijn private zwembad van alle beslommeringen te bekomen.

Roemer van de SP biedt een oplossing: ABN helemaal niet verkopen, maar er een Nutsbank van maken die tot voorbeeld kan strekken van het echte bankieren.
Of dit werkt in een door neoliberale opbrengstterreur geregeerde geldwereld, lijkt mij zeer de vraag. Politiek is het een interessant voorstel. Particulieren zouden tenminste een keuze hebben hun geld onder te brengen bij een iets minder inhalige Bank. Verder biedt blijvend overheidseigendom perspectief om het complete maffiabestuur van ABN eindelijk de laan uit te sturen. Wat mij betreft komt er bovendien een strafrechtelijk vooronderzoek naar de handel en wandel van deze lieden.

Zover is het nog lang niet. Ongetwijfeld staan ons nieuwe afleveringen te wachten in de zieke reality soap van deze Benidorm Bastards.

Monk
31 maart 2015
Foto: Monk

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.



De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.