欢迎光临 WELKOM!

Geen spoor van verzet. Na de politieke duikeling van Rutte in het door hem met hand en tand verdedigde voornemen de dividendbelasting af te schaffen, zou je denken dat oppositie en het denkende deel van Nederland scherp blijven op het onvermijdelijke vervolg. Ik hoor evenwel niets.

Vraag is, wat er met de bespaarde 2 miljard op jaarbasis gaat gebeuren. De hondjes in het parlement mogen vechten om een bot, maar helpt het hen vooruit?
Een voorproef vormde de ontvangst van een zware delegatie uit de grote zakenwereld in het Catshuis. Het heet, dat de relatie tussen bedrijfsleven en politiek is bekoeld, wat zeg ik: verkild! Dit is natuurlijk de schuld van Rutte’s tegenstanders in het gewraakte Sinterklaascadeau, ofwel bijna iedereen in het land. Haasten wij ons met terugwerkende kracht te knielen voor onder meer ING, de met een boete van 700 miljoen weggekomen witwascentrale voor internationale criminelen.

De jaarlijkse Volksbelediging, ook wel Troonrede genoemd, ligt alweer in de prullenmand. Vergeet het optimistisch theatrale gekakel, want de eerste forse (en ongelijke) kostenstijgingen zijn in aantocht. Zoals in de vorm van huisvestingskosten. Tegen alle logica en Europese adviezen in, gebruikte Den Haag de door Banken veroorzaakte crisis niet om de bouwsector een impuls te geven. Met als gevolg dat we vandaag zitten met een dolgedraaide huizenmarkt en gebrek aan geschoold personeel om te kunnen bouwen. Dit werd wegens de crisis namelijk massaal op straat gezet.

Je zou bijna denken dat deze misser opzettelijk werd gemaakt. Hij past in ieder geval in het plaatje van de algemene rooftocht die sinds Lubbers aan de gang is. Woningschaarste en foute regelgeving maken, dat starters en eenvoudige doorstromers nergens terecht kunnen. Aangespoord door nota bene Stef Blok, destijds Minister van Wonen, kopen ook buitenlandse beleggers massaal de schaarse vrijkomende huizen op, om deze vervolgens tegen grof geld te verhuren of voor eigen werknemers te reserveren. Den Haag ziet geen problemen. Achtereenvolgende kabinetten zanikten liever over scheef wonen, met als gevolg jarenlang extra verhogingen voor de sukkelaar die huurde en iets teveel verdiende. Deze mensen werden als asociaal weggezet. Het echte verhaal ging over iets anders: huurders moesten opdraaien voor de aan Woningcorporaties opgelegde Verhuurbelasting.

Zoiets fundamenteels als een dak boven je hoofd betekent in toenemende mate een financieel juk om je nek. Stellen moeten beiden zo lang werken om de hypotheek af te vlakken, dat zij later en minder kinderen zullen krijgen. Geen nood: voor deze zelfveroorzaakte demografische stagnatie heeft Den Haag een mooie oplossing: immigratie. Gemeenten hebben de plicht om statushouders bij voorrang te huisvesten, op straffe van boetes. Zo krijgt iedereen ruzie met iedereen en Den Haag steekt een middelvinger op.

Over de bespaarde 2 miljard op jaarbasis hoeft Jan met de Pet zich geen illusies te maken. President Commissarissen van Banken en andere multinationals komen niet bij Rutte om zich te laten afschepen met een zakje snoep voor de kinderen.

En mocht er alsnog iets van de afgefloten dividendbelasting vrijkomen, bedenk dan dat Rutte alweer een nieuw project heeft lopen: het binnenloodsen van sales-gigant Alibaba. Dit Paard van Bejing zal ten hoogste een matige, tijdelijke en op dit moment overbodige extra werkgelegenheid meebrengen. Hier staat tegenover dat de Chinese Staat (alle bedrijven uit China staan onder staatstoezicht) eens te meer vaste voet op Nederlandse bodem krijgt. En dat, terwijl de handelsbalans tussen beide landen al mega in het voordeel uitpakt van China. Zelfs Trump begrijpt de dreigende risico’s uit het land van de draak. China is een weerzinwekkende dictatuur die droomt van wereldomvattende invloed. Het land beschikt over de beste hackers en dieven om onze kennis te kapen. Maakt niet uit: onze Mark weet het beter. Vandaar: Welkom Chinese Broeders! Kom maar lekker winkelen. Onze gesubsidieerde grootgrutters zijn er klaar voor.

Monk
14 oktober 2018

(foto: Monk)

Print Friendly, PDF & Email

Reacties gesloten.