Monkwise

columns verhalen fotografie

Protest!

| Geen reacties

Vanmiddag landt hij op Schiphol: Poetin, president van het grootste land in Europa en ver daar buiten: Rusland.
Op de rol staan ondermeer een bezoek aan de Hermitage, gevolgd door een rondgang in het Scheepvaartmuseum, waar ons nationale lachebekje Rutte hem interactief de kont mag kussen.
Barbagiga bezoekt Calimero. Nederland past meer dan 400 maal in Rusland. Rutte heeft min of meer de opdracht meegekregen om Poetin aan te spreken op de mensenrechten in het land van de tsaren nieuwe-stijl. Poetin doet er alles aan om zijn land te besturen naar de normen en opvattingen van de voormalige KGB waar hij werd geschoold in Machiavellisme en geschiedenis over hoe oude tsaren het voor elkaar kregen.

De Russische leider bestempelde de instorting van de USSR meerdere keren als de grootste ramp van de twintigste eeuw. Vanuit geopolitiek standpunt is dit begrijpelijk, maar Poetin denkt vooral aan de interne politieke situatie in het nieuwe en gehavende Rusland. Daarom heeft hij de media het zwijgen opgelegd, smijt hij steenrijke oligarchen in de bajes of stelt ze aan als gouverneur in de taiga en voldoen verkiezingen op geen enkel niveau aan maatstaven van welke Westerse democratie ook. Het kan Poetin niets schelen. Lastposten laat hij intimideren of ze eindigen dood in een steeg. Door stuivertje te wisselen met zijn horige Medvedev kan hij regeren tot 2024. Daar kan onze Mark een puntje aan zuigen. Die moet zich door overjarige partijgabbers als Wiegel en Bolkestein de les laten lezen en krijgt een boodschappenbriefje mee van het COC wanneer hij de Russische chef te spreken krijgt.

Vandaag komt Poetin naar Nederland, op een paar dwergstaatjes na het kleinste land van Europa en ver daarbuiten. Wij zijn Hongkong aan de Rijn, met een aardige achtertuin. Dat ons land bestaat, danken wij minder aan heldhaftige strijd tegen Spanjolen en Duitsers, dan aan de machthebbers in Londen en Parijs. Nederland was in hun ogen meer dan eens een handige buffer om de Europese status-quo tussen de echte natie staten te handhaven.

In 1697 arriveerde tsaar Peter (die ook letterlijk groot was) in de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Doel was, om hier de geheimen van het economisch succes af te kijken. De tsaar had zich hiertoe een andere identiteit aangemeten, maar werd snel doorzien.
Hij begaf zich vanuit Amsterdam naar Zaandam, het oudste industriegebied van Nederland. Op de Dam in Zaandam staat een gedenkteken aan dit bezoek. Befaamd onder alle Russen is het Tsaar Peter Huisje, niet toevallig onlangs grondig gerenoveerd. Het is immers Nederland Ruslandjaar. Hier verbleef Peter de Grote, tegen de wil van de eigenlijke bewoner.
De Grote Tsaar werd in Zaandam getrakteerd op hardhandig protest. Er werd met stenen naar hem gegooid en van wat hem werd toegeschreeuwd kunnen de geciviliseerde protesthomo’s anno 2013 nog wat opsteken.
Een door ex burgemeester Cohen in Amsterdam symbolisch halfstok uitgehangen regenboogvlag wordt door Poetin gezien noch herkend of het zal hem, in Amsterdamse straattaal, zijn reet roesten wat de lui aan de gevel hangen.
In 1697 werd niet geprotesteerd tegen de komst van de tsaar omreden van mensenrechten of vrije media, maar omdat men begreep dat de Russen economische kennis en inzichten kwamen stelen.

Ik vind het even lachwekkend als aandoenlijk hoe zogenaamd kritisch Nederland omgaat met het bezoek van Poetin. Een losse flodder in het journaal, een kritische mening op het internet. De homobeweging zal wel weer in flamboyante kledij komen aanzetten en een kunstenaar bouwt een ludieke molen. Na afloop gaat men uitgebreid eten in de stad en spreekt van een geslaagde dag.
De media gedragen zich over het geheel als slippendrager van het vermaak. Leuk hoor, een herdenking van oude banden en wat is de Hermitage toch mooi. Komt er al iemand van het Koningshuis in beeld? Kan Borsato misschien een Poetin Lied zingen? Wat Nederland BV vergeet, is dat Rusland een harde dictatuur is en bovendien een economische grootmacht. Nu al importeren wij meer uit Rusland dan wij naar dat land uitvoeren. Nee, het gaat niet om Russische automobielen. Die lijken nergens naar. Het gaat om elektriciteit en aardgas!

In een land dat tot Sint-juttemis op eigen aardgas (en dus stroom) had kunnen bestaan, worden juist deze producten ingevoerd. Waar ons gasveld Slochteren zodanig slinkt door (stilzwijgend opgevoerde) gaswinning (export) dat de huizen daarginder verzakken en instorten, stromen gas en elektriciteit van Russische herkomst alweer het land in. Waarmee onze afhankelijkheid van Poetin en consorten navenant toeneemt. Wat dit betekent, kun je navragen in de Oekraïne, waar men meer dan eens kennis heeft gemaakt met een in de winter dichtgedraaide gaskraan die pas weer open ging toen Poetin zijn zin kreeg.

Nederlands protest tegen de komst van de Russische president zou zich niet slechts op zijn persoon en regiem moeten richten. Het heeft alleen zin iemand boos te maken als je hem er desnoods een oorvijg bij kunt serveren. Onafhankelijkheid is weldegelijk een vorm van macht. Stop daarom de uitverkoop van Nederlands gas aan het buitenland! Waak bovendien tegen diefstal van technologische kennis!
Hoe dat zo? Een poos geleden zag ik een programma over Chinees bezoek aan het Westland. Een onnozele tomatenboer legde aan de handelsdelegatie uit hoe het er bij hem toeging. Dit werd uitgebreid gefilmd door de Chinezen. Kunnen ze thuis in Sjanghai nog eens precies nazien hoe je tomaten kweekt. Waarna invoer van Hollandse waar overbodig is. Een gewaarschuwd mens telt voor twee, weet u nog?

Houdt dus op met het obligaat zaniken over rechten in een ver en onbegrepen land. Rusland heeft een regiem dat niet demokratisch is en nooit zal worden. In zekere zin is dit zelfs in ons belang. Echte demokratie in Rusland betekent, dat het land uiteenvalt in een hele reeks van instabiele staatjes en gebieden, waarin bijvoorbeeld kernwapens gaan rondzwerven. Bescherm liever de eigen economische zelfstandigheid. De oude Zaankanters hadden het beter begrepen. Zij gooiden met echte stenen, maar bouwden dan ook weergaloze schepen.

Monk
8 april 2013

(foto: Monk)

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.