Monkwise

columns verhalen fotografie

MAFIFA

| Geen reacties

Michael van Praag, oud voorzitter van Ajax en sinds 2008 baas van de KNVB, wil chef van de FIFA worden. In mei 2015 zijn hiertoe verkiezingen. Hij wil moderniseren en het spel terugbrengen naar de velden, zeg maar: de corruptie terugdringen.
Gefeliciteerd en waar wilt u begraven worden?

Onder de huidige preses Blatter is corruptie en vriendjespolitiek tot kunst verheven. Eigenlijk zou de naam van de wereldbond voor het voetballen MAFIFA moeten luiden. Als chef van bobo’s party streeft Blatter Al Capone voorbij. Hij heeft alles mee, zelfs zijn leeftijd. Je moet er immers niet aan denken dat de mens het eeuwige leven op aarde verwerft. Ooit zal hij toch omvallen en dan zijn we van hem verlost.

Wegens een akkefietje tijdens het laatste WK kent Blatter het ongenoegen van Praag en een handvol anderen wel, maar hij lacht de kluit bij voorbaat uit. Van Praag is te Traag, een kleine man uit een klein land, behept met beleefdheid, mitsen en maren. Wie Blatter wil verslaan, moet een militair uniform aantrekken. Nu reeds heeft de bejaarde holenbeer zoveel aanhang verzameld dat er nog nauwelijks iets fout kan lopen om zijn vijfde (!) termijn veilig te stellen.

Blatter verwerft geen stemmen, hij koopt ze. Hij fêteert Afrikaanse stamhoofden en Aziatische regiems waar het voetballen voornamelijk bestaat om erop te kunnen gokken. Het maakt Blatter niet uit. Hij heeft een flexibele en transparante boekhouding. De voor smeergeld benodigde Foppen worden gehaald waar ze zijn.
Zo reisde Blatter naar Moskou en Quatar. Poetin en Sultan Al Qassemi steken graag een paar honderd miljoen extra onder de tafel door in de dikke handen van Blatter. De Russische president scoorde al eerder met de Olympische Spelen in Sotchi en mag dit succes in 2018 nog eens over doen met een WK Voetballen. Politiek en sport hebben volgens Blatter namelijk niets met elkaar te maken.
De Sultan van Quatar wil ook wel eens wat organiseren. Wat moet je anders met die miljarden aan oliedollars? Hij kreeg zijn zin: in 2022 stuurt de FIFA spelers en publiek de verzengende hitte in van de Arabische woestijn, tot vermaak van de bobo’s in hun gekoelde skyboxen. De stadions worden gebouwd door slavenvolk uit de Filippijnen en India. Wanneer het WK is afgelopen, kun je er nog altijd kamelen in laten rondrennen.

Van Praag is volkomen kansloos en zijn tactiek is onbeholpen. In plaats van de frontale aanval te kiezen en de beerput open te trekken, zegt hij niets tegen Blatter te hebben. Hij wenst hem zelfs aan te houden als adviseur! Daarbij is Van Praag al 66 jaar. Ja, op zo´n opvolger zit iedereen te wachten.

Van Praag wil het WK uitbreiden met landen van wie tot nu iedereen dacht dat ze op een andere planeet lagen. Het zijn in sportief opzicht derderangs landen. Het nationale elftal van Oceanië zou nog van FC Almere verliezen. Er wordt daarginder alleen in de gevangenis gevoetbald. In een eindtoernooi koopt niemand een wedstrijdkaartje voor dit gepruts en de media nemen een dag vrijaf. Bovendien haal je met uitbreiding nog meer corruptie in huis. Nee, Van Praag gaat er niets van bakken.
Toch heb ik respect voor hem. Hij is de eerste en enige die de confrontatie een beetje opzoekt. Anderen blijven veilig in hun schulp, uit vrees dat Blatter wint en zij voortaan kunnen fluiten naar hun Tia Maria’s.

Wie moet Blatter dan opvolgen? Hoe kom je van die kerel af?
Ik heb een geschikte kandidaat! Het is iemand, afkomstig uit een verdacht land, gewend zich te bewegen in een slangenkuil en die evengoed resultaten boekt waar zijn ondergeschikten bijkans van flauwvallen.
Ik heb het over Paus Franciscus, geboren Argentijn als Jorge Mario Bergoglio. Hij is Paus nummer 266, dus wie heeft het nog over de Dynastie Blatter? Hij kent de Mafia inside out en bovendien de straatcultuur waar ook het voetballen vandaan komt. Hij werkte als psycholoog en heeft een graad in de wijsbegeerte. Wat kunnen Blatter of Van Praag nou helemaal? Tegelijk eet Franciscus net zo lief een patatje met zwervers als kogelbiefstuk van de gnoe, gesmoord in lentepreitjes met tuig als Blatter. Elke Paus heeft verstand van geld, maar Franciscus is begonnen als de man die de kwartjes uit de collectezakken natelde.
Mee eens? Nou, dat is dan geregeld.

Monk
30 januari 2015
Foto: Monk

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.