Monkwise

columns verhalen fotografie

Pleuro

| Geen reacties

De verkiezingen zijn voorbij. Naar eigen zeggen hebben alle deelnemers gewonnen. Kleine wonden worden gelikt, overwinningen omgezet in alcohol. Na het kibbelen volgt feestmuziek. Gezworen vijanden drukken elkaar de hand. De burger houdt zijn snavel weer een tijdje.

Markt Rutte leidde zijn VVD naar de top van de ranglijst, met dank aan zijn populistische optreden. Het kan hem niets schelen of hij door RTL Boulevard wordt bevraagd of hij wel eens pannenkoeken eet. Zolang hij maar premier blijft en de kabinetsperiode kan uitdienen. Daarna wacht hem een mooie internationale of financiële functie. Voorlopig kan hij roepen dat het goed gaat, omreden dat veel mensen hem steunen. Logica is niet de sterkste kant van politici.

Samsom is nu daadwerkelijk de Halfzware geworden die ik hem allang toedicht. Hij verschafte de PvdA 50% korting en bestaat het te zeggen: wij hebben verloren maar zijn niet verslagen. Van compaan Dijsselbloem mag hij aanblijven. De minister van financiën kan onmogelijk worden verdacht van jaloezie. Als voorzitter van de Eurogroep heeft Dijsselbloem zijn piketpaaltjes al uitgezet. Hij zal wel gek zijn om de bejaarde linkse kerk uit de stront te gaan trekken. Mogelijk dat Asscher op een dag in de val trapt: Van Thijn en Cohen gingen hem hierin voor vanuit het Amsterdamse.

Pechtold en Buma deden het goed, al mag Joost weten waar ze alles bijeen voor staan. D’66 is als VVD Light en het CDA is vanouds bekwaam in het mengen van godsdienst, moraliteit en politiek. Buma roept dat de partij in de oppositie zit, maar de genen van het CDA bewijzen iets anders. Zowel D’66 als het CDA zijn in de kern neoliberale partijen, reden te meer voor Rutte om hoopvol te zijn.

De SP wordt weinig genoemd in de commentaren. Zelfs de journaals van de publieke omroep negeerden de partij goeddeels. Roemer deed het meestentijds goed in de debatten. Goed is niet goed genoeg. Roemer heeft kennis en een visie, maar mist het straathondengedrag dat in Den Haag nodig is. De winst voor de SP is beperkt. De partij moet gewoon oppositie voeren en zich niet laten meetrekken in bedenkelijke bestuurlijke constructies.

De grootste tegenvaller was Wilders. Veel van zijn kiezers lieten het terecht afweten. In de debatten bleef hij inhoudelijk zwak. Met oneliners kun je geen politiek voeren. De moslim grammofoonplaat is grijs en helaas voor de PVV zijn er recent geen aanslagen in het land uitgevoerd door kerels met baarden. Over de economie kwam Wilders niet verder dan de schuld van Europa en de Grieken nog eens te benoemen.

De politiek mag tevreden zijn, feit blijft dat minder dan de helft van de stemgerechtigde bevolking kwam opdagen. Uit gebrek aan betrokkenheid of erger: omdat het vertrouwen ontbreekt. De mensen weten onderhand wat beloften waard zijn. Misschien is een beroerde opkomst een teken dat andere wegen worden bewandeld. De vraag is gerechtvaardigd of, na de Banken en de Euro, ook de politiek zelf op de rand van faillissement staat.

Het kabinet mag verder, al is de steun voor besluitvorming in de Eerste Kamer verder afgebrokkeld en heeft de onbeschaamde bedelactie van Rutte om steun van andere politieke partijen vooralsnog weinig opgeleverd.
Centrale rol is weggelegd voor het CDA. Met 12 zetels is zij op de VVD na de grootste partij in de senaat. Kabinetsbeleid kan daarmee slechts voorgang vinden indien veel wisselgeld wordt ingeleverd. Dat zal ongetwijfeld gebeuren. Straks komen er nieuwe bezuinigingen in beeld: wegens de druk op defensie en omdat de aardgasopbrengsten dalen. In ruil voor compensatie (gezinspolitiek) zal het CDA hiermee instemmen.

Het politieke landschap is en blijft versplinterd. Of dit jammer is, valt te bezien. Nederland is geen land voor revolutie en MonkWisers. Bij ons moet het leefbaar en gezellig blijven met ruimte voor terror oehoes en geneuzel over taarten bakken. De bestuurscultuur is veel homogener dan politici ons voorspiegelen.
In mijn denksysteem gaat het om een keuze tussen de neoliberale politiek van rechts en het socialisme zoals het beste vertegenwoordigd door de SP. Hiertussen ligt een scherpe grens. Een coalitie tussen beide blokken is absurd: het is rechtsom of linksom.
Misschien is het dus beter zoals het is: Heel Holland Moddert Voort.

Ik zal me alsnog moeten aansluiten bij de Kraakbeweging en leuke teksten aan de muren plakken. Om voorbijgangers in de spiegel te laten kijken.

Monk
19 maart 2015
(foto: Monk)

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.