Monkwise

columns verhalen fotografie

Nieuwe Orde of Lege Borden?

| Geen reacties

De suggestie van Halbe Zijlstra om minder kieskeurig met het ondemocratische deel van de wereld om te gaan, spreekt me aan. Dit te zeggen, voelt aan als het opspelden van een NSB speldje dat in grootvaders kast werd gevonden. Desondanks verdienen de uitspraken meer dan de emotionele verwerping die er op volgde.

Zijlstra vertegenwoordigt een generatie die minder voeling heeft met de laatste Wereldoorlog. De Jodentransporten zijn mogelijk de voornaamste oorzaak dat de afgelopen halve eeuw het evangelie van de Linkse Kerk onaantastbaar was.
De tijd heeft haar eroderende werk gedaan. De mores zijn veranderd. Andere geluiden hebben bestaansrecht opgebouwd. Of niet?
Ik twijfel. Ondanks aantoonbare gevallen van hypocrisie (Castro, Mao, Honecker) verschafte de linkse elite een besef van beschaving. Zijlstra kiepert dit beginsel baldadig overboord. Zijn tegenbod komt neer op Realpolitik. Ik zoek nog naar de motieven van de VVD voorman, maar zijn woorden klinken mij verfrissend in de oren.

Al langer ben ik van mening dat Europa en dus ook Nederland zich gedraagt als een verwende puber. Net als vele andere volkeren in de wereld schoppen we graag (en terecht) aan tegen de Amerikanen. Tegelijk beseffen we terdege dat het wegvallen of zelfs de verzwakking van deze grootmacht ons in problemen brengt. Anders gezegd: dat we dan volwassen moeten worden.

Wie een blik werpt in de Amerikaanse schatkist begrijpt dat het naar hartenlust ingrijpen in allerhande conflicten elders op aarde niet eeuwig kan doorgaan. De schulden van de USA zijn astronomisch en bederven niet alleen de economie. Europa zal in de nabije toekomst meer de eigen boontjes moeten doppen en zich bovendien realiseren dat Amerikaanse belangen niet automatisch sporen met de onze. Herrie met Poetin over Oekraïne bijvoorbeeld is voor Washington slechts een zet op het schaakbord. Voor Europa kan het oorlog betekenen.

Al te graag wijzen we met de vinger naar regiems die ons tegenstaan. Dit leidt niet altijd tot handige politiek, om het zacht uit te drukken. Waar de Arabische Lente werd aangezien voor of tenminste verkocht werd als een sympathieke democratische volksbeweging, draaide het geweld tegen de harde regiems in deze regio uit op permanente chaos, moord en doodslag aan elke kant, stromen vluchtelingen en het risico van escalatie tot op nucleair niveau (Israël/Iran).
De halfslachtige houding ten aanzien van Hollandse jihads volgt minstens deels uit het aanvankelijke enthousiasme van Den Haag over de opstand tegen het regiem van Assad in Syrië. Intussen tiert de Islamitische terreur welig.

Met Zijlstra ben ik van mening dat we onze defensie zwaar hebben verwaarloosd. Poetin heeft geen boodschap aan gezanik in hippiestijl. Alleen consequente economische sancties, een geduchte Europese strijdmacht en een eensgezinde opstelling brengen matiging in zijn ambities. Zijlstra heeft overigens niet beweerd dat we vrienden met Poetin moeten worden. Hij stelt alleen dat we realistisch en verstandig moeten zijn in plaats van achterover leunend ouwehoeren over goede bedoelingen.
Wanneer we als Europa willen overleven, zullen we kortom steviger moeten worden. Hierbij gaat het niet alleen om meer of betere wapens voor afschrikking, maar ook om daadkracht in eigen gelederen. Zo zie ik het ook.

Voorstellen? Absoluut. En niet ontleend aan VVD standpunten.
Laat Griekenland, Italië, Spanje en Portugal uit de euro stappen. Er kan geen goed van komen deze landen in de munt te handhaven. De zuidelijke belastingmoraal heeft een eeuw nodig om te veranderen en dit moet van binnenuit gebeuren, niet op grond van dictaten uit Brussel en Berlijn.
Laat de Arabische regio meer haar eigen zaken opknappen. Democratie moet groeien en rijpen en wie zegt dat het voor de hele aardbol het betere systeem is?
Zorg voor een versneld programma van Europese energievoorziening. De olieverslaving nekt ons.
Steun Israel, maar voer de druk op om een oplossing voor de Palestijnen af te dwingen.
Onderken de virtuele grenzen van het Nieuwe IJzeren Gordijn dat boven Europa zweeft. Binnen onze invloedsfeer vallen de Baltische staten en Midden Europa. Vergeet Belarus en Oekraïne. We kunnen geen ijzer met handen breken en Kiev deugt evenmin als Moskou.
Laat Griekenland merken dat we geen Russische enclaves of militaire buitenposten in dat land zullen toestaan.

Om dit te bevorderen is op Europees en nationaal niveau nodig dat de band tussen politiek en bevolking word hersteld.
Stop de afbraak (bezuiniging en marktwerking) in onderwijs, zorg, cultuur, openbaar vervoer en zo verder.
Leg de Banken aan banden (alternatieven met Nutsbanken), voer belasting in op vermogen en grondstoffen.
Verschaf de onderkant van de samenleving betaald werk in plaats van uitkeringsdwangarbeid. Verlaag de BTW om zzp’ers en de kleinere middenstand te behouden.

Er is veel werk aan de winkel. Bijvoorbeeld om te voorkomen dat de gedachtegang van Zijlstra uitdraait op bescherming van het grootkapitaal, verpaupering van de volksmassa en oorlog in Europa.

Monk
7 april 2015
(foto: Monk)

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.