Monkwise

columns verhalen fotografie

No Way

| Geen reacties

Onze leiders zien nooit iets aankomen. Of het nu om een financiële crisis gaat, de wederopstanding van Russische ambities, islamitische terreur of de toestroom van vluchtelingen: Den Haag en Brussel zijn blind als een mol. Door marktwerking verpeste media maken de dienst uit en wij lopen krom van humanisme, legalisme en neoliberale belangen. Vooruit schuiven is de norm en we bewonderen het vloerkleed waar alle problemen onder worden geveegd. Onze aanvoerders zijn populistische oplichters.

Afrika is lek. Nog vóór de continenten met tektonische kracht tegen elkaar worden gedrukt, vluchten de bewoners massaal over de kloof. Ze komen op alles wat drijft en soms onderweg zinkt. Het zijn opgejaagden en gelukszoekers. Lokale handelaren verdienen er een vermogen aan.

Europa begint stilaan te begrijpen dat er nu echt iets moet gebeuren om de toestroom in te dammen. Het draaien, ontwijken en zeveren bloeit desondanks als vanouds. Alles stuit op bezwaren: praktische en morele, wettelijke en ethische. Besluiteloosheid, emotie en eigenbelang zijn de norm.

Gevangen in denkbeelden die worden gevoed door een lang verleden van welvaart en stabiliteit, ploeteren Europese leiders op de thematiek. Ik voorzie dat Italië, vooralsnog het meest overspoelde Europese land, binnenkort betalingen aan Brussel zal stopzetten om echt beleid af te dwingen. Ik kan de Italianen geen ongelijk geven, maar wil hen adviseren op te houden met het uitzenden van Berlusconi TV waarin Europa wordt voorgesteld als het Walhalla van blote wijven en geld dat op straat ligt.

Wat te doen? Humanisme en legalisme drijven de gedachten naar een intelligenter immigratiebeleid. Een vrijere toegang tot de Europese arbeidsmarkt zou leiden tot een golfbeweging van komst en vertrek van Afrikaanse arbeidsmigranten. Als hier werk is, zullen ze komen en als er geen werk is vertrekken ze, in de wetenschap dat ze mogen terugkeren ingeval er weer werk is. In dit verband wordt gewezen op de fluctuaties in de stroom Poolse migranten naar West Europa.

Ik geloof niet in marktwerking voor de vluchtelingenstroom uit Afro-Arabië en de vergelijking met Polen gaat mank. Polen zijn sterk met hun moederland verbonden en kunnen binnen een dag thuis of hier zijn. Daarbij draait de economie van Polen allesbehalve slecht. Bovenal is het zo, dat de Poolse en West Europese cultuur inclusief religie veel meer verwant zijn dan die tussen Europa en welk Afrikaans of Arabisch land dan ook.

Hierin schuilt precies het grootste gevaar van massale immigratie. De Europese beschaving komt zonder twijfel onder druk te staan. Het raamwerk van onderwijs en gezondheidszorg, sociale vangnetten en cao’s zal instorten. We krijgen te maken met toenemende spanning wegens de houding van mannen naar vrouwen en de houdbaarheid van scheiding van kerk en staat. Hoe moet je het huisvestingsvraagstuk oplossen? Hoe beheers je rondstruinende groepen werklozen in de steden? Denken we nog steeds dat de binnenkomers allemaal graag Nederlands leren en goede democraten worden? En wat doen we wanneer de instroom gezinshereniging opeist? En waarom zouden we dit allemaal willen aangaan?

Onwillekeurig vraag ik me af hoe Hitler dit had aangepakt. Hij had geen boodschap aan moraliteit en zou de kwestie zakelijk benaderen. Dus geen conferenties over ethische en economische vraagstukken, geen woord over balans tussen aanwinst en risico van immigratie. Een vloot Schnellboten werd de zee opgestuurd om alle Fremdkörper naar de kelder te jagen. Niks redden of in beslag nemen. Bommenwerpers zouden havens aan de Libische kust plat gooien om op voorhand boten te vernietigen. Gevangen genomen mensenhandelaren werden tegen de muur gezet.
Dit zou de problemen in de Arabische wereld en op het Afrikaanse continent niet oplossen, maar het lek van Afrika was binnen een week geheid dicht.

Het aanhalen van Hitler heeft u mogelijk op de kast gejaagd. Uw weerzin tegen het overwegen van de extreme aanpak toont hoezeer u vast zit in de luchtbel van Europees comfortdenken. Ik voorspel dat u de naam Hitler in de toekomst nog vaak zal tegenkomen en dan doel ik niet op woordvoerders van halfgare nazi motorbendes.

U denkt al decennia in termen van humanisme en aanpassen. U heeft een nobele geest, maar deze zal Europa niet redden. De Afro-Arabische migrantenstroom is minstens deels het resultaat van georganiseerde criminaliteit. De forse inkomsten vallen niet zelden toe aan warlords en terroristen van het type IS. Het toelaten van de vluchtelingenstroom steunt daarmee precies krachten die anti Europa en anti democratisch zijn. Bovendien zit de Europese economie niet te wachten op nieuwe ladingen gelukszoekers. Alleen al in ons land lopen 600.000 geregistreerde werklozen rond. Ingeval er werk is, kunnen die het doen. Helaas hebben onze werkgevers geen zin om normale lonen uit te betalen.

Hitler is uit de mode, maar Abbott niet. De Australische premier, ongehinderd door verdeeldheid in nationaliteiten, heeft een No Way aanpak ingevoerd. De marine onderschept migrantenboten, op weg naar Down Under op volle zee en sleept ze terug naar hun plek van afvaart. Drenkelingen worden gedetineerd en vervolgens teruggestuurd naar hun land of afgevoerd naar Cambodja. De regeling geldt voor iedereen die illegaal probeert binnen te komen.

Europa moet wakker worden. Niet alleen wegens de vluchtelingenstroom, maar ook voor de nieuwe realiteit met de Russen, de afhankelijkheid van het Midden Oosten, Amerikaanse belangen en de risico’s van herhaalde financiële crises.
En onze empathie dan? Geweldig, maar er zijn grenzen aan wat Europa verdraagt. Brengt u daar ook maar wat empathie voor op.

Monk
25 april 2015
(foto: Monk)

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.