Monkwise

columns verhalen fotografie

Ingewikkeld

| Geen reacties

We weten het nu uit de mond van de premier zelf: slechts eenvoudig te berekenen belastingen hebben bestaansrecht. Het gaat hierbij vooral om zaken als arbeidsloon, bankrekening en onroerend goed. Redelijk simpel te achterhalen. Anders ligt het met de heffing van vermogensbelasting. Je wilt niet weten hoe ingewikkeld dit ligt! De uitspraken passen in het neoliberale denken, gevrijwaard van een moreel oordeel. De toegepaste manier van belastingheffing is effectief voor het gestelde doel. Wat zijn nut bewijst, deugt.

Rutte sprak uit naam van Eric Wiebes. De Staatssecretaris van Financiën wil de geplaagde Belastingdienst ontzien. Het is op zich verfrissend, een bewindsman te horen beweren dat iets niet kan of binnen de grenzen van het haalbare moet blijven. Van Rijn met zijn PGB drama kan er iets van leren. Het klinkt best wel eerlijk.
Desondanks blijft het een gevaarlijke uitspraak, omdat politieke onwil er gemakkelijk een schuilplaats vindt. Voor je het weet, wordt complexiteit van belastingheffing het excuus om de centen maar ergens anders weg te halen. Of is het al zo ver?

Er wordt volop gegoocheld met sigaren uit eigen doos. Een beetje minder loonbelasting hier en een hoger BTW tarief daarginder. De reclame toetert over de hardwerkende Nederlander. Dit is om draagvlak voor het beleid te bevorderen. Kleine ondernemers liften even niet mee. Zij gaan inleveren. Tja, had je maar niet op de VVD of D’66 moeten stemmen.

De Belastingdienst doorzoekt alle kasten om geld te schrapen. Vandaar de oprichting van een speciale eenheid om schadevergoedingen af te romen. Nabestaanden van MH 17 of een fatale schietpartij mogen rekenen op een factuur ingeval compensatie voor hun omgekomen familie wordt uitgekeerd. Dit geld wordt door de fiscus namelijk beschouwd als inkomen en is dus belastbaar. Nogmaals: het gaat onze bestuurders niet om ethiek of moraliteit. De transparante haalbaarheid is leidend! Wat moet je met een visie wanneer de logica aan je zijde staat? Geld (dat dom is) praat recht wat krom is, luidt een oud gezegde.

En passant wordt duidelijk, dat van de Koning helemaal geen belasting wordt gevraagd. Premier Rutte benadrukte dat dit geen principiële kwestie betreft. De Vorst ontvangt vergoedingen en toelagen uit verschillende Potjes, ten laste van verschillende Departementen en dan begin je het al te snappen: te ingewikkeld. Er is geen beginnen aan om de Oranjes een blauwe envelop toe te sturen.

De premier zei hierover, de kwestie niet zo pregnant te vinden dat er van alles voor overhoop moet worden gehaald. Inderdaad, hij zou niet de eerste zijn die aan het Koningshuis zijn vingers brandt en aan de bedelstaf geraakt.
De uitsmijter van Rutte mocht er dan ook wezen: We have bigger fish to fry!
Het was mij onbekend dat de walvisvaart weer is opgestart. En wat moet ik ervan denken door Den Haag als een waardeloos sardientje te worden beschouwd? Grotere vissen dan de Oranjes? Zoals?

De premier was lekker bezig. Hij meldde onbevangen dat de renovatie van Huis ten Bosch stukken duurder uitpakt dan het kabinet de Kamer eerder had voorgehouden.
Niet E 35.000.000, maar E 59.000.000 zijn we kwijt. Je komt nu eenmaal verrassingen tegen bij een verbouwing. Troost is, dat de rekening veel hoger had uitgepakt ingeval het werk in twee fasen was uitgevoerd, zoals eerder in de bedoeling lag. Dus eigenlijk is nu geld bespaard en dientengevolge sprake van een wijs kabinetsbesluit. Het zijn redeneringen die je op de markt aantreft: koop nu en verdien geld! Nooit iets van gemerkt bij het afrekenen overigens. Zal wel te ingewikkeld voor mij zijn.

Monk
21 juni 2015
(foto: Monk)

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.