Monkwise

columns verhalen fotografie

Krokodillen

| Geen reacties

Na wekenlang het theater te hebben overspoeld met de wrange Griekse klucht, is de hype ingezakt. Zomerse kalmte daalt neer over Europa. Kunnen we tevreden zijn en uitkijken naar de jaarlijkse wolf, luipaard of hyena op de Veluwe?

Onmogelijk ben ik de enige die zichzelf betrapte op apathie. Vergaderingen sleepten zich voort, Europese leiders doken bij elkaar in schimmige locaties, de beurzen toonden nerveus, vakantiegangers namen cash geld mee in hun onderbroek. Tot vervelens toe opende het journaal met de aanblik van de Acropolis, een gebouw dat toont hoe Griekenland er voor staat. Zodra Rutte het woord krijgt, zet ik het geluid af, want de man is onderhand de enige nog die in zijn eigen theorieën gelooft. Nou ja, op de Deijsselbloem na, de technocratische bediende van Wolfgang Schauble.

Nu het kabaal is afgenomen, resteert onverminderd de hamvraag: is het probleem opgelost?
Teleurstelling hoort bij het leven, geachte Monkwisers en derhalve voel ik mij verplicht u te melden dat niet het Griekse failliet is uitgesteld, maar het moment waarop Europa en Athene dit wensen te erkennen. Griekenland is allang failliet en ligt machteloos aan het infuus van de Troika.* De schuld wordt neergelegd bij het fiscale wangedrag van de modale kantoorbediende en visverkoper.

Waar het na het laatste dictaat van Berlijn, pardon Brussel, met de Archipel heen gaat laat zich raden: richting Derde Wereld. Merkel en Schäuble hebben nog eens goed nagedacht na in het nauw te zijn gedreven. De uitkomst is, dat er geen schoon schip wordt gemaakt, maar dat met Europees geld een pijnlijke periode van begeleiding naar Grexit wordt ingezet naar model van de aloude sterfhuisconstructie.

Het kan nog een jaar duren, of misschien twee en dan verlaat Griekenland alsnog de euro. In de tussenliggende tijd worden alvast de oude drukpers van de drachme afgestoft en brengen de rijken hun bezittingen in veiligheid. Dit laatste onder meer via de lege brievenbus BV constructie waar onze premier zo trots op is. Laat ik het anders zeggen: Nederland dient als witwaskantoor voor talloze bedrijven die in Griekenland belasting ontwijken.
Vervolgens verlaat Athene alsnog noodgedwongen de Europese munteenheid. Het Griekse volk komt door materieel gebrek en braindrain op de rand van armoede en burgeroorlog. De economische neergang wordt magistraal.

Waarom deze koers? Omdat politiek al het andere onhaalbaar is en Berlijn denkt en hoopt met een Griekse tragedie andere zwakke broeders bij de les te houden. Als ik Griek was, zou ik mijn Mercedes maar vlug inwisselen voor twee gezonde ezels en opa’s houten hooiwagen. Zorg dat je een landje in handen krijgt voor de moestuin (ruilhandel) en neem een bijtgrage hond om de boel te bewaken. Zo overleven mensen het Russische platteland al eeuwen.

Het ergste aan de situatie noemde ik tussen de regels door: dat er geen echte oplossing is voortgekomen uit al dat vergaderen en statistisch afwegen. Lethargie is een moderne Europese ziekte, aangestuurd door de macht van multinationals en karakterloze kruideniers die zich politicus noemen.
De onwil te komen tot gezonde besluiten beperkt zich niet tot de Griekse kwestie, was het maar waar! De ellende bevindt zich veel dichter bij huis en eigenlijk juist vooral in dat huis, uw huis bijvoorbeeld.

Gelijk Athene noch Berlijn hun verlies wensen te nemen en met een schone lei toegang bieden tot een nieuwe toekomst, zo weigert ook de Nederlandse burger stelselmatig een man te zijn waar het om incasseren gaat. In de Hoera Cultuur van neoliberaal Den Haag wordt de werkelijke schuldenlast ontkend en weggelachen. Ik heb het dan niet (eens) over de staatsschulden, maar over de particuliere hypotheeklast van E 600.000.000.000 aan de Banken. En maar klagen dat uw huis E 30.000 onder water staat, nietwaar? Mag ik eraan herinneren dat u de hypotheekakte zelf heeft ondertekend?

Zo heeft niet alleen Nederland maar half Europa geleefd: op de pof en het positivisme van de neoliberale luchtbel economie. Zo zal het ook de rekening krijgen voorgeschoteld. Of bent u zo naïef te denken dat alleen het perfide Griekenland door de wereld van de krokodillen mag worden aangepakt? Is uw pensioen een procentje gedaald? Reken er maar vast op dat deze daling een trend wordt en dan ben ik bepaald optimistisch. Den Haag zal dit te zijner tijd wel verklaren uit de opwarming van de aarde.

Monk
22 juli 2015
(foto: Monk)

* Troika: Europese Commissie, Europese Centrale Bank en Internationaal Monetair Fonds.

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.