Monkwise

columns verhalen fotografie

Coca Cola For President!

| Geen reacties

Terwijl de asielkwestie kraakt onder gebrek aan visie en beleid, was premier Rutte op bezoek in de USA. Staatssecretaris Dijkhof moest maken dat hij wegkwam uit een woedend dorp in Drenthe, de premier flaneerde door de fabrieken van Coca Cola, samen met de Vlaamse minister president Bourgeois! Een romanschrijver likt er de vingers bij af.

De VVD en andere neoliberale partijen zijn voorstander van TTIP*, een grootschalig en ingrijpend handelsverdrag tussen de Amerikanen en Europa. De Europese Commissie zou dit graag afsluiten zonder bemoeienis van de regeringen der lidstaten. In dat geval kan de VVD achterover leunen: bij protest in het land kan men wijzen naar Europa en een nieuwe sigaar opsteken. Brussel is de dakpan waaronder de pissebedden schuilen.

Uiteraard bestijgen de neoliberale voorstanders gretig een van oorsprong links stokpaard: werkgelegenheid. Het verdrag zou een ware banenmotor worden. Er wordt zelfs op voorhand een getal aan gekoppeld: 29.535 extra banen! Je hoeft niet te vragen of de kabinetsleden zijn geslaagd voor de rekentoets.
Premisse in het werkgelegenheidsargument is, dat extra winsten voor de multinationals worden omgezet in banen en dus niet opgaan aan feesten met coke en hoeren.
Helaas: eerder afgesloten handelsverdragen als KORUS* en NAFTA* wijzen precies de tegenovergestelde kant uit. Deze leidden niet tot meer, maar tot minder arbeidsplaatsen. Dit is ook logisch, omdat schaalvergroting juist mede is bedoeld om te kunnen besparen op arbeidskosten (en arbeidsinvloed!).

Belangrijkste doel van de Amerikanen lijkt, om China het nakijken te geven. De opkomende reus vormt een economische bedreiging. In de eerste plaats voor de US (Aziatische markten), maar ook voor Europa. Dit is zeker een reëel gevaar. Multinationals zijn evenwel per definitief niet de aangewezen partij om dit gevaar te keren. De geldschieters kunnen immers overal vandaan komen. Bovendien gedragen zij zich internationaal op dezelfde manier en laten bij voorkeur alleen de kruimels aan de kleinere middenstand. Waar zij komen, neemt de economische gelaagdheid af en groeit de berg “nuttelozen”.
Daarbij wijst eerder opgedane ervaring met KORUS en NAFTA op verslechterende arbeidsvoorwaarden en dit heeft de nodige sociale gevolgen. Multinationals als vluchtheuvel kunnen wel eens erger uitpakken dan de kwaal van opkomende economieën.

De intentie van het grootkapitaal mag verontrusten. In het voorliggende verdrag TTIP is een uiterst bedenkelijke ISDS clausule* opgenomen. Het bestaan hiervan toont de macht die geldschieters vandaag al uitoefenen op de politiek. De clausule bepaalt, dat multinationals Staten kunnen aanklagen als deze maatregelen nemen die de bedrijfswinsten ondergraven. Te denken valt aan “nadelige” milieunormen en arbeidsomstandigheden. In feite kan er van alles onder vallen.

Indien de ISDS clausule wordt gehandhaafd, wordt aan politieke beïnvloeding in Europa door multinationals een contractuele basis verleend. Politieke tegenstand zal leiden tot torenhoge schadeclaims die op het bord van de belastingbetaler belanden. Binnen de politiek zal de zelfcensuur toenemen, want geen bewindsman of -vrouw wordt graag teruggefloten.

Gelukkig is er actie* ondernomen en wordt de Tweede Kamer vanuit de samenleving uitgedaagd. Interessanter nog, is dat ook in het Europarlement weerstand bestaat. We zullen zien wat dit oplevert.

Onze premier is inmiddels terug uit de burelen van de grootste frisdrankproducent ter wereld, waar hij ons land aanprees als logistiek centrum. Belastingvrij waarschijnlijk, want de vestiging zal immers een ware banenmotor opleveren. Het was een lastig bezoek, want elk uur belde Rutte naar huis om te horen of zijn staatssecretaris de Slag om Oranje had overleefd. Waarvan akte.

Monk
9 oktober 2015
(foto: Monk)

* TTIP: Trans Atlantic Trade and Investment Partnership
*KORUS: Handelsverdrag USA – Zuid Korea
*NAFTA: Handelsverdrag USA – Mexico
*ISDS: Investor-State Dispute Settlement
* actie: onder meer manifestatie Jonas Daniel Meijerplein Amsterdam, 10 oktober 2015

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.