Monkwise

columns verhalen fotografie

Ga Fietsen!

| Geen reacties

Een even simpele als verontrustende conclusie is niet meer te ontwijken: onze bestuurders pretenderen van alles, maar hebben beleid noch regie. Het gaat van kwaad naar erger.

Om met een voorbeeld te beginnen: heer Jongeneel in Sliedrecht krijgt bezoek van de politie. Eerst staan de agenten voor zijn huisdeur, maar hij is er niet en dus gaan ze naar zijn werk. Ze hebben toch tijd zat. Aanleiding is een tweet over de aangekondigde komst van een AZC in de gemeente. Deze bevat een net geformuleerd bezwaar en een voorstel dit met anderen kenbaar te maken. Mag niet, Jongeneel! Zoiets ruikt naar opruiing!
Hierover bevraagd door PowNed, brabbelt de woordvoerder van de burgemeester dat het alles bijeen ligt aan de beleving van Jongeneel. Geen erkenning van fouten, geen excuses en al helemaal geen verwijzing naar de bestuurlijke paniek erachter. Nee hoor, de politie heeft alleen maar poolshoogte willen nemen.

Het afgelasten van voorlichtingsavonden in gemeenten begint gewoonte te worden. Veiligheid, meneer! Veiligheid voor wie? Elders wordt op voorhand politie bij de deur gezet of moeten bezoekers zich aanmelden. Legitimatie is verplicht en de spreektijd stevig aan banden gelegd. Ja, onze bestuurders houden nogal van inspraak.
Natuurlijk komt ordeverstoring voor. Vervelend en destructief. Maar verzet komt niet uit de lucht vallen. Steeds meer mensen zijn het gehannes en het liegen zat. En wordt er nog een beetje gehandhaafd?

Een trede hoger bij het COA kunnen ze er ook wat van. Afspraken worden niet nagekomen, de club heeft geen gevoel voor politieke verhoudingen, voert nauwelijks communicatie en geeft niet thuis bij financiƫle vragen. COA ontkent en verdoezelt geweld in en buiten de AZC. Verslaggevers worden geweerd, waar ronselaars, pooiers en zieke imams worden toegelaten. Bravo en leve de democratie! COA heeft in vijftien jaar niets bijgeleerd.

Bij Justitie, Partijkantoor van de VVD, zouden de cellen vol moeten zitten met opgepakte IS strijders en klanten van wie zonneklaar is dat ze hier niets te zoeken hebben. Helaas, het enige succesje is de arrestatie van een man die juist tegen IS heeft gevochten. Deze man sprak hierover vrijuit in de media. Mag niet, domkop! Er werd een Arrestatieteam op gezet, want hij was natuurlijk levensgevaarlijk.
Gemakzucht en egotripperij: we zagen het eerder bij het dossier Marco Kroon, de militair die (misschien) een plunderaar doodschoot in Irak.

De premier noch ministers hebben de immigratiegolf zien aankomen. Er was ook geen reden toe: de kampen in de regio zitten pas vijf paar jaar tot de nok vol. Den Haag heeft ondersteunende betalingen stopgezet. Van Lampedusa heeft alleen de marine gehoord. Dreigementen en smeekbeden van de Italianen om hulp waren gericht aan dovemans oren. Intussen komen de migranten zelfs via de poolcirkel Europa binnen. Zij doorkruisen Turkije, reizen door Rusland naar Moermansk en vandaar met de bus naar de Noorse grens. Voor de laatste 500 meter kopen ze een oude fiets. Dit jaar waren het er al 5.500, daar aan de Poolcirkel. Uiteraard betreft het allemaal hoog opgeleide mensen.

In de wandelgangen van Brussel wordt al gefluisterd dat het einde in zicht is. Niet van de stroom migranten, maar van de EU. Geconfronteerd met lasten in plaats van lusten, kosten in plaats van subsidies, reageren diverse lidstaten met prikkeldraad en een ondemocratische regering. Het lijkt er almaar meer op, dat Europa alleen bestaat voor multinationals en hun politieke waterdragers. Waar moedige en standvastige politieke besluiten nodig zijn, vallen onze leiders door de mand. Dan blijkt dat Europa een bouwdoos uit de Kringloopwinkel is.

De migrantenkwestie vertelt hoe het met ons is gesteld. Binnenlands en Europees zijn we tot op het bot verdeeld. Met hun toenemende macht proberen de koelies van het grote geld de democratie in te dammen, het werkvolk te beteugelen met lage lonen en slechte contracten, de eigen centen veilig te stellen en verantwoordelijkheid af te schuiven. Wij burgers zijn gewoon te dom en te traag, niet waard om behoorlijk bestuurd te worden. Helaas zit hier nog een kern van waarheid in ook.

Monk
23 januari 2016
(foto: Monk)

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.