Monkwise

columns verhalen fotografie

Lang Leve Verandering!

| Geen reacties

De FIFA kiest vandaag een nieuwe voorzitter. De Zwitser Blatter is geschorst wegens een lopende procedure voor corruptie. Hij betaalde UEFA kompaan Platini een paar miljoen voor schimmige diensten. Platini is ook geschorst. Beiden hebben er alles aan gedaan hun onschuld te bepleiten. Helaas Pindakaas.
Vandaag wordt democratisch besloten over een nieuwe voorzitter. De kandidatenlijst is veelbelovend:

* Sjeik Salman Bin Abraham Al Khalifa uit Bahrein, een klein maar fenomenaal voetballand. De Sjeik heeft een bijkans oudtestamentische naam, maar zijn opvattingen zijn uiteraard geheel eigentijds. Hij is voorzitter van de Aziatische voetbalbond en u weet: Azië heeft de toekomst, al is het maar qua match fixing.

* Gianni Infantino. Met deze naam had ik allang in een kliniek voor depressieve mensen gezeten, maar Gianni heb er zin an. De Zwitser is secretaris generaal van de UEFA, zeg maar invaller van de corrupte voorzitter Platini. Heer Infantino, genoemd Lotinggoeroe, kent zijn voorganger natuurlijk hooguit zijdelings. Om die reden veroordeelde hij diens wangedrag niet en liet de mogelijkheid open om Blatter tot Erelid te benoemen. Hij heeft de Europese en waarschijnlijk ook de Zuid Amerikaanse landen achter zich, plus een paar regiems die hij in Afrika heeft kunnen kopen, pardon: overtuigen.

* Tokyo Sexwale. Deze naam doet denken aan een louche nachtclub waar walvissen, opgehaald voor wetenschappelijk onderzoek, in plakjes worden geserveerd aan de Maffia. Sexwale is zakenman (import – export) en politicus uit Zuid Afrika. Omdat hij ooit met Mandela gevangen zat, moet hij wel koosjer zijn. Tokyo is een karatespecialist, dus hij kan concurrenten altijd nog de achterdeur uitslaan.

* Prins Ali Hoessein. Hij komt uit Jordanie en was al FIFA vicevoorzitter onder Blatter. Hem mag derhalve een blanco blazoen worden toegedicht. Ali is een Prins en we weten van Nederlandse bezoeken aan Rusland hoe goed royalty het altijd doet, vooral in landen waar zelfbenoemde halfgoden een nieuw verfje behoeven.

* Jerôme Champagne. Uiteraard een Fransman. Zijn naam klinkt waarlijk positief en lijkt voorbestemd om te overwinnen met een mooi glas erbij. Jerôme was al een jaar of 12 Lid van het Uitvoerend Comité van de FIFA, wat dit ook mag betekenen.

Al deze kandidaten delen het thema van inzet: verandering. Hun geloofwaardigheid staat buiten kijf.

Zoals gezegd had Platini graag meegedaan om de troonsopvolging en ook was er nog ene Musa Bility die niet door de integriteit controle kwam. Gelet op de normen van de FIFA moet het dan wel heel erg zijn geweest.

Onze eigen KNVB voorzitter Michael van Praag was ook een tijdje in het nieuws van Telegraaf Privé, maar hij gokt op het voorzitterschap van de UEFA. Het is dichterbij huis waardoor je ook tijd hebt voor vrouw en kinderen. Op zijn leeftijd mag dit.
In komende jaren zal nog blijken hoe integer onze nationale voetbalbond is. Dit gaat natuurlijk niet gebeuren door intern onderzoek. Eerder verwacht ik bijvangst uit de Amerikaanse onderzoeken naar de FIFA, die Blatter en Platini al de das omdeden en arrestaties in het Afrikaanse en Amerikaanse voetbalcircus opleverden.

Zie hier de illustere kandidatenlijst ter vervulling van het voorzitterschap van de FIFA. Uit de dagen van Blatter (en dat waren er nogal wat) weten we dat er democratisch gestemd gaat worden. Traditionele voetbalreuzen als Duitsland, Engeland en Brazilië leggen evenveel gewicht in de schaal als zandbaklanden als Bahrein en Egypte, of leden die standaard hun atleten anabole steroïden door de boerenkool mengen. Een waslijst aan deelnemers is opgekocht, maar de vraag is natuurlijk: door wie? Zo werkt democratie nu eenmaal en denk hier vooral aan wanneer u straks naar de stembus mag wegens het Referendum Oekraïne, of anders volgend jaar voor de Kamerverkiezingen.

Wat te doen, geachte MonkWisers? Hoe komen we in vredesnaam af van een bestuur dat nog het meest doet denken aan de maandelijkse vergadering van de ECB* die de volgende miljardentranche aan waardeloze staatsobligaties gaat opkopen om er in de toekomst de belastingbetaler mee te kunnen naaien?

Op de valreep meld ik mezelf daarom aan als beoogd voorzitter van de FIFA.
Mijn thema: Lang Leve Verandering.
Die slogan heb ik niet van mezelf, maar geheel in FIFA stijl zeg ik dan:
Beter goed gejat dan slecht bedacht.
Ik doe dit puur uit plichtsbesef en verwacht er niets voor terug.
Stem dus op mij, want alleen op deze manier gaat de FIFA een gedaanteverwisseling meemaken.

Monk
26 februari 2016
(Foto: Monk/Artbitch)
* ECB: Europese Centrale Bank

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.