Monkwise

columns verhalen fotografie

FF Ankara bellen

| Geen reacties

De EU en Turkije hebben een principe akkoord bereikt over de vluchtelingenkwestie in dit land en de hiermee samenhangende migrantenroute via Griekenland naar Europa. Angela Merkel nam de inhoudelijke toelichting voor haar rekening. EU voorzitter Rutte mocht zand strooien op de gladde weg van de waarheid. Dit deed hij met verve. Ik citeer:

Ook Turkije is er veel aan gelegen om deze hele mensensmokkelroute te beëindigen en die hele stroom naar Europa in te dammen en tot een veel meer gestructureerde relatie te komen als het gaat ook om de vluchtelingen in relatie tot de EU, maar tegelijkertijd waren wij niet bekend met het feit dat zij dit concrete voorstel op deze wijze zouden gaan doen .

Ik geloof de premier annex EU voorzitter in tijdelijke dienst op zijn woord. Ik weet alleen niet wat hij zegt.
Opvallend is, dat het aangenomen voorstel uit Ankara komt en niet uit Brussel. Ik denk dat Rutte dit uitstekend uitkomt, want wat moet een doorgeefluik met eigen voorstellen?
Het lijkt er tevens op, dat aan de Islamitische dictator van een niet Europees land serieus uitzicht wordt geboden op lidmaatschap van een EU die toch al op drijfzand is gebouwd. Gefeliciteerd en natuurlijk storten we nog 3 miljard euro extra op uw rekening.

Samenvatting van het principe akkoord:
Turkije neemt een inspanningsverplichting om illegaal oversteken naar Griekenland te stoppen. Via deze route binnengekomen migranten moeten allemaal terug naar Turkije. Er komt een luchtbrug tussen Turkije en EU om Syrische vluchtelingen binnen te laten. Hun aantal zou moeten overeenkomen met het aantal migranten dat vanuit Griekenland wordt teruggestuurd. In ruil incasseert Ankara voorlopig 6 miljard, mogen Turken visumvrij reizen in Europa en wordt de gang van Turkije naar het EU lidmaatschap weer op de rails gezet.

Het is als ontwaken in een mijnenveld dat in de nacht om je heen is aangelegd. Elke stap kan je een been kosten of erger. De EU mag alvast verse marine eenheden naar de Middellandse Zee sturen, want de vrije jongens van de Arabische Smokkeldienst laten zich heus niet de kebab van het bord halen door een Lachende Scheerkwast uit Den Haag.
De schepen halen straks weer duizenden migranten van hun duur betaalde wrakhout. Niet om ze meteen terug op de stranden van Libië af te zetten, maar om ze naar Lampedusa te brengen. Hier stuurt de PvdA dan uitnodigingen naartoe.
Anders gezegd: afsluiten van de Turkse Route zal het probleem verplaatsen en vanuit een humanitaire standpunt beschouwd alleen maar verergeren. Het aantal verdrinkingen zal toenemen.

Het akkoord is een rattenklem. Het gaat Erdogan niet primair om geld. Hij wil de geschiedenis in als Ataturk II, de man die Turkije hernieuwde macht in Europa bezorgde. Tegelijk bindt hij de EU nog meer aan zijn conflict met Poetin. Beide dictators denken vooral in termen van persoonlijke macht die zij koppelen aan geschiedenis in wording. De geldzakkentaal van Brussel en Berlijn is voor hen miezerige bijzaak.
Ooit was Turkije de Zieke Man van Europa. Het werd dan ook verdreven en gemarginaliseerd. Nu is Europa zelf ziek en pakt Turkije zijn kans op machtsherstel.

Het principe akkoord biedt geen oplossing. Het is een pleister op het zichtbare deel van een infectie die onderhuids veel ernstiger is en voortwoekert. Het migranten probleem is hiervan slechts een symptoom. Centraal staat, dat Europa geen raamwerk heeft dat interne eenheid kan afdwingen. Hongarije stak al de middelvinger op nog vóór het akkoord een feit was.
De EU mag werk maken van een steviger fundament, of anders terugvallen in het eeuwenoude patroon van verdeeldheid en wisselende nationale dominantie. De tijd dringt.

In mijn eigen omgeving heeft de bouwwereld zijn conclusies al getrokken: het bedrijf dat de renovatie van een Prachtwijk op zich nam, is failliet. Bewoners moeten hun huis uit om te douchen en er hangen uitzichtloze doeken voor hun ramen. De lokale overheid mag weer een rampenplan uit de kast trekken en betalen met publiek geld. Misschien kan zij het beste even met Ankara bellen om een concreet voorstel?

Monk
8 maart 2016
(foto: Monk)

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.