Monkwise

columns verhalen fotografie

Olifant

| Geen reacties

Sultan Recep Tayyip Erdogan, dictator van het Nieuw Turkse Rijk, heeft een goede neus. Hij ruikt angst op vijfhonderd mijl en verder. Na de knieval van Frau Merkel en de opmerking van Rutte dat we Turkije keihard nodig hebben, is het hek van de dam.

Een week geleden kreeg Berlijn bevel uit Ankara om de Duitse komiek Böhmermann aan te pakken. Deze beledigt Erdogan op tv in termen die soms kant noch wal raken. Dat Erdogan geiten neukt of pedofiele neigingen heeft, is bewezen noch grappig. Dit te roepen, is infantiel en decadent, bedoeld als entertainment en niet meer dan dat.

Dergelijke uitingen van Duitse Humor zijn dan ook niet besteed aan de Sultan. Sinds de zogenaamde migratiedeal denkt hij Europa bij de ballen te hebben, een typisch voorbeeld van autocratische zelfoverschatting. Hij stuurde een woedend bericht naar Berlijn en had er met liefde een gratis galg bijgeleverd.
Merkel was zo dwaas, zich de Duitse Wet te laten lezen. Op aangeven van de Turkse premier onderzoekt Justitie of Böhmermann vervolgd kan worden.
Een kapitale fout, als je het haar over drie maanden vraagt.

En nu hebben we de arrestatie van de Turks Nederlandse columniste Ebru Umar. Zij twitterde, Erdogan de megalomaanste dictator sinds de oprichting van Turkije te vinden.
Matig Nederlands, maar naar de inhoud verdedigbaar. Het erop volgende Fuck You!, is weer minder. Twitteren is nu eenmaal een vorm van al te impulsieve communicatie, dat weet zelfs minister Plasterk.
Geen nood! Onze premier annex Voorzitter in Tijdelijke Dienst van de EU Mark Rutte en anders minister van BuZa Koenders, die weer goede contacten heeft met de Turkse PvdA aanhang in de Pracht – en Krachtwijken van ons land, zullen Ankara met kracht kapittelen en dan is het snel afgelopen met de praatjes van de Sultan.
Tot zover de reclame.

Umar is inmiddels op vrije voeten, maar mag het land niet uit. Haar familie kan beter emigreren. Turken vergeten niets of het moet hun genocide op de Armeniërs betreffen.
Bij ons is voldoende huisvesting voor deze mensen, want de Nederturken die Erdogan toejuichen en doodsbedreigingen aan het adres van Ebru zenden, mogen wat mij betreft met de goedkoopste tickets van Easy Jet worden heengezonden. Niet uit wraak, maar om hen daarginder het betere bestaan te gunnen dat zij hier vergeefs zoeken.

Alles bijeen mag je stellen, dat de politieke situatie aan de grenzen van Europa verslechtert. Deels staat dit buiten onze invloed: je kunt de harde conflicten in het Midden Oosten en de ruzie met Poetin moeilijk 1 op 1 toeschrijven aan Europa. Maar we hebben er wel mee te maken en we kunnen er ook iets aan doen.

Bovenal moeten we leren onze eigen boontjes te doppen. Hiertoe behoren een duidelijke geopolitiek en een eigen aanpak van de migratiestroom. Rutte mag het ontkennen, maar een kind ziet het verband tussen de machteloosheid van de EU op dit terrein en de lompe houding van olifant Erdogan.
Europa moet ruimhartig steun verlenen aan de opvangkampen in oorlogsgebieden, maar niet als wisselgeld voor Turkse welwillendheid. We hebben middelen om het lakse Griekenland onder druk te zetten en militaire steun te bieden om de buitengrenzen effectief te verdedigen. Gelukszoekers moeten zonder pardon en desnoods met geweld worden teruggestuurd. Europa verdraagt geen invasie.
De versnelde toegangsprocedure tot de EU voor de Turken is een al even funest gebaar. Zelfs al mocht dit land zich op eigen kracht ontwikkelen tot een hippiecommune, Turkije hoort niet in de EU.

Binnenslands is de tweeslachtige houding van Turkse Nederlanders zorgelijk. Erdogan wordt hier te vaak toegejuicht. Reden te meer om de arrogantie van Ankara te weerstreven. Dan maar ruzie.
Europa moet ophouden te zwelgen in verdeeldheid, veronderstelde morele superioriteit en gemakzucht. We kunnen het ons niet langer veroorloven. Problemen afkopen met een zak geld is achterhaald en een zwaktebod. Het platte en cynische economische denken van neoliberalen als Juncker, Lagarde en Rutte schiet als oplossing volkomen tekort.

En Erdogan? Kritiseer hem vlijmscherp maar zonder onzinnige aantijgingen. Het is niet moeilijk te bewijzen dat hij een verfoeilijke dictator is. Confronteer hem met zijn opvattingen, maak hem belachelijk met echt leuke humor, stuur desnoods knuffels van de kermis. Maar noem de man geen geitenneuker of pedofiel. Hiervoor zou ook ik iemand een draai om zijn ongewassen oren geven.

Monk
24 april 2016
(foto: Monk)

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.