Monkwise

columns verhalen fotografie

Zomeroffensief

| Geen reacties

Het zomeroffensief is begonnen. Veelzijdig ondernemerszoon Winkelmuis en een cohort Bekende Nederlanders zet de aanval in op Zwarte Piet, de irritante verbeelding van ons koloniaal verleden en onderhuidse racisme. Een blik op de kalender leert dat de kwestie geklaard kan worden voordat de milieuvijandige Spaanse Stoomboot weer binnenvaart.

Sinds 2001 was Winkelmuis Hoofdpiet van de Sint in een speciaal tv journaal. Bijna geheel omniet diende hij Kind, Kerk en Kommersie. Nu heeft hij Het Licht gezien en kan niet langer leven met de leugen. Zijn afscheid werd begeleid door tromgeroffel, want voor je het weet ben je een Onbekende Nederlander en dat is wel het laatste waarop Winkelmuis zit te wachten. De schoorsteen moet blijven roken, al wordt elke volgende Piet er zwart van. Misschien krijgt de man weer tijd om nog eens een evergreen te schrijven, zoals eerder het onvergetelijke Eén kopje koffie.

Zendgemachtigde NTR, producent van het Sinterklaas Journaal, zakte snel door de hoeven en zal hiermee zorgen voor een opleving van de prijzen bij antiquairs waar het oude 5 december items betreft. De leiding van NTR spreekt nederig van evident en vanzelfsprekend om aan de gestelde eisen te voldoen. Vroeger had je geen BN-ers, wel NSB-ers.

Bekende Nederlanders: de meeste namen zeggen mij gelukkig niets. Het zal gaan om entertainers, presentatoren en vertegenwoordigers van Beledigde Minderheden. Wel komen mij een handvol vertegenwoordigers van het Moreel Gelijk bekend voor: Adriaan van Dis, Hanneke Groenteman, Paul de Leeuw, Geert Mak. Allemaal mensen die na de verkiezingen van volgend jaar deel zullen uitmaken van een vermorzelde PvdA of een geestverwante splinterpartij. Verder herkende ik de namen van jongere vedetten: Halina Reijn en Monic Hendrickx, om wat snoepgoed te noemen en natuurlijk Arie Boomsma.

Het startsein voor Komkommertijd is hiermee gegeven. Het wachten is nu op ontsnapte slangen in de riolering van Dordrecht, een UFO boven Lunteren (mogelijk de herrezen Mussert die hier ooit Landdagen hield) of een in Polen aangehouden vakantieganger die nog 17.000 euro aan verkeersboetes heeft uitstaan.

Iedere oproep om Zwarte Piet af te schaffen levert meteen voorspelbare reacties op. Winkelmuis kreeg er ongenadig van langs. Ene Ruben liet hem weten wat hij ervan vond en via Twitter, een medium waarvoor ik al eerder waarschuwde*, stapte Winkelmuis in de zelf gegraven kuil. Zijn door narcisme aangedreven vingers tikten snel een antwoord:
Nou Ruben, als jij ’t verschil niet wil zien tussen ons betoog en dat van hun, ben je denk ik een domme kankerlul. Moet ik hier echt iets over zeggen? Uit welke goot komt dergelijk taalgebruik?

Ik snap de frustraties van onze oud linkse moraalridders wel. Jarenlang hebben zij hun steun betuigd aan Samsom Halfzware en diens kompanen in het afbraakkabinet van neoliberalen. Instemmend knikken met Diederik bij schandalige besluiten over Oekraïne, TTIP, de Tweedeling en Erdogan. Goddank is er nog Zwarte Piet om tegenaan te pissen.
In omringende landen zonder deze malloot gaat het bovendien veel beter met de multiculturele samenleving. Toch?

Winkelmuis heeft de tijdgeest begrepen en handelt als gebruikelijk met het verzetten van de bakens. Hij voelt de naderende ondergang van oude gebruiken en de oprukkende tweedeling in het land.
De Bakfietskindjes zullen gaan voor Regenboogpieten, Pannenkoek Pieten en andere clowns van het genivelleerde cultureel landschap. De stakkers van het Volk zullen, in lijn met het groeiende leger PVV aanhangers, vasthouden aan de historische Zwarte Piet. Omdat het vuile racisten zijn natuurlijk.

Ik snap alleen niet, dat Sinterklaas zelf buiten schot blijft. Het zal toch duidelijk zijn, dat deze gedoogbisschop uit de nomenclatuur van de Roomse Kerk een verdacht gretige kindermaniak is. Of gaat het volledig afschaffen van de Sint al te zeer in tegen de belangen van de media en de commercie? Is het een kwestie van Links lullen, rechts zakken vullen?

Monk
30 mei 2016
(foto: Monk)

* Actueel/Olifant, 24 april 2016.

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.