Monkwise

columns verhalen fotografie

Voetstuk

| Geen reacties

Den Helder

De meute verdringt zich rond Gewonde Billy. Ze snuffelt, dreigt en deelt steeds vaker rake tikken uit aan de vierkante Minister van Orde en Gezag. De vriendjes van Billy kijken besmuikt toe. Mark en Halbe ondernemen een halfslachtige poging hem te ontzetten. Billy is immers een brave jongen, hij bedoelt het altijd goed. En waarom moet de VVD het juist zo kort voor de verkiezingen ontgelden? Het overtuigt de meute niet. Zij ruikt bloed. De vrouw van Billy zit op de tribune. Van seks zal het deze dag niet meer komen.

Al vooraf had Billy laten doorschemeren weinig vertrouwen meer te hebben. Immers, hij zei op voorhand dat Rutte niets te verwijten valt. De premier zou onkundig zijn geweest over de handel en wandel van het ministerie. Een uitspraak die het gangbare verwijt aan Billy, als zou hij uitsluitend zijn partij dienen in plaats van de bevolking, nog eens onderstreept. Juist oppervlakkige slimheid toont de inhoudelijke armoede. Waar Rutte op onwaarschijnlijke wijze mogelijk van niets wist, had hij het moeten weten. Niet weten is in zijn positie geen excuus, maar een bewijs van onkunde of erger: betrokkenheid.

Het gepruts bij de VVD is niet alleen stuitend en schadelijk voor het toch al historisch lage publieksvertrouwen in Den Haag. Het toont de afstand tussen de politieke elite en de bevolking. Aan de stoet arrogante VVD knoeiers lijkt geen einde te komen. Tekenend is de manier waarop Billy uiteindelijk aftrad. Hij was neergehaald op grond van onterechte beschuldigingen die ongefundeerd zijn en niet op feiten gebaseerd. En dan te bedenken dat het al zijn zesde functioneringsgesprek was. Billy is niet bepaald het meest intelligente jongetje in de klas gebleken.

Nog erger werd het met de poging om de media in een ongunstig daglicht te stellen. Deze zou collectief en opzettelijk de neergang van Billy hebben voorspeld, teneinde deze ook werkelijk te veroorzaken. Een dergelijk verhaal kennen we van een andere VVD magistraat: minister Schultz**. Het scheelde weinig of zelfs de datum van verschijnen van het rapport van onderzoeksjournalist Bas Haan* waar Billy over struikelde, werd in de complottheorie betrokken. Ongeacht of er ook maar 1% van waar is, zou een regeringspartij karakter tonen door erover te zwijgen. Helaas: bij de VVD gaat het niet om de inhoud, maar om de vraag of de PR wel werkt.

Helaas stapte de klungel zelf op. Op deze manier bleef de PvdA een keuze bespaard in de ongetwijfeld voorliggende motie van wantrouwen tegen Billy. Voor de PvdA was dit hoe dan ook pijnlijk geweest. Billy opnieuw steunen, werd onderhand te gek voor woorden. Hem laten vallen, had de terechte vraag opgeroepen waarom de sociaaldemocraten Billy niet na een eerder functioneringsgesprek naar huis hebben gestuurd. Tekenend is, dat de PvdA naderhand vragen hierover stelselmatig uit de weg ging. Nou ja, mogelijk was de hele fractie op weg naar een geheime locatie om een flesje open te trekken.

Hoe groot de electorale schade voor de VVD zal zijn, valt te bezien. De burger is kort van memorie en meer uit op sensatie dan op inhoudelijke betekenis. De uiteindelijk voor het fiasco verantwoordelijke Rutte zit nog altijd waar hij zit en zal er alles aan doen de schade te beperken. Het wachten is op de vrolijke noot die de ether in worden gestuurd. Dat we er vanaf heden met z’n allen voor gaan, dat de VVD koers houdt, dat we even normaal moeten doen of anders opkrassen al weet niemand waarheen. Rutte stelde onlangs dat hij meer moraal in zijn optreden gaat opnemen, vanuit het geloof en mijn opvoeding. Er staat ons nog wat te wachten.

Blijft uiteindelijk de vraag staan waarom de VVD destijds een drugscrimineel liet wegkomen met 4,5 miljoen. Nog even doorspitten dus.

Monk
27 januari 2017
(foto: Monk)

* Bas Haan: De rekening voor Rutte.
** Schultz op de foto met rijdende buschauffeur die zijn iPhone bedient, 16 12 2016.

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.