Monkwise

columns verhalen fotografie

BENELUX

| Geen reacties

Amsterdam Noord

Gianni Infantino: een naam die je in een rehabilitatiekliniek voor pedofielen zou verwachten. De man is evenwel de waardige opvolger van de grote Sepp Blatter. Beiden behoren tot de nomenclatuur van de MAFIFA. Net als Sepp verkeert Gianni ook graag in goed gezelschap. Deze keer mocht Pluisje *aanschuiven, de Argentijn die Nederland in een WK finale onderuit haalde door een doelpunt met De Hand van God, zoals hij dit zelf achteraf en onbestraft benoemde.

Gianni heeft voor elkaar wat Sepp ook al wilde: uitbreiding van het WK van 32 naar 48 landenploegen in het eindtoernooi. Maar Sepp zit thuis. Met straf wegens corruptie en een pleister op zijn wang door onvoorzichtig scheren. In een mooi toneelstukje voor de wereldpers sloot Gianni de ogen om Gods genade af te smeken. Hij was onzeker over de uitslag, want je weet het nooit met dictators. Hierna volgde een bevrijdend applaus!

De reden voor de ingreep is ook dezelfde als die welke Blatter voorstond: om via de stem van voetbaldwergen uit Azië en Afrika de eigen positie als preses veilig te stellen. Met als onderliggend motief: geld binnenhalen. Daarom valt het besluit mij een beetje tegen: waarom geen 64 landen of 82? Is ook leuk voor de producenten van echt schoeisel, want de mannen in Sudan werken de competitie van Oost Afrika nog af op sandalen. En hoeveel denkt u dat het reeds overleden maar formeel nog altijd vigerende staatshoofd Kim Il Sung van Noord Korea overheeft voor een beetje internationale erkenning? Nou dan!

Het besluit tot meer landenteams wordt verkocht als verdere uitbouw van het hemelse voetbalspel. Een mooi excuus, maar het gaat toch echt om het miljard euro aan extra uitzendrechten dat FIFA zal toucheren. Het leidt geen twijfel of Gianni heeft zijn eerste dikke bonus binnen, plus een met smaakvolle smaragden verpest uurwerk van Rolex als verlaat kerstcadeautje. Onder gesloten couvert ontvangen van Sierra Leone waar mooie bloeddiamanten worden gedolven.

De echte voetballanden, waartoe ik aarzel Nederland nog te rekenen, mogen straks aantreden tegen Kirgizië en Bahrein. Niet dat deze wedstrijden onder trainer Blind perse gewonnen worden, maar het zal in ieder geval niet om aan te zien zijn en de kans op ernstige blessures neemt toe. Als voetballer van Tasmanië wil ik best naam maken door Messi, Bale of Kroos het ziekenhuis in te schoppen. Sportieve eer valt immers toch niet te behalen.

Om deze gang van zaken te ontmoedigen, heb ik gedacht aan een georganiseerd uittreden van de echte voetballanden. Wat kan FIFA zonder Duitsland, Brazilië en Argentinië, Spanje en Italië? Onhaalbaar! Corruptie is internationaal. Blatter was nota bene een Zwitser. En het nationale krediet voor Michael van Praag is zo laag dat de man zich onlangs nog zwaar beledigd toonde. Maar wel aanbleef, uiteraard.

Daarom haal ik een oud paard van stal. Nederland moet de oude federatie Benelux nieuw leven inblazen! Het gaat toch beroerd met Europa en de Benelux was juist een ongekend succes. Om te beginnen halveren we de nationale Eredivisie en de Belgische evenknie Profvoetbal 1A, beter bekend als Jupiler Pro League. Sport en alcohol gaan prima samen, zoals vroeger Johan Cruijff reclame maakte voor de Caballero sigaretten van zijn schoonvader. De goede delen van de Nederlandse en Belgische competities voegen we samen. Dit is ook winst voor het regionale voetbalpeil, want zij worden verrijkt met de afgevallen ploegen uit de Eredivisie en de Pro League. En zij blijven gewoon nationaal. Luxemburg mag meedoen omdat het nu eenmaal behoorde tot de Benelux, dan nog om een reden waaraan niets veranderde: hier staan banken die duister geld beheren. BENELUX wil niet roomser dan de Paus zijn.

Het nieuwe BENELUX kan internationaal een deuntje mee toeteren: Nederlanders leveren strategie en techniek, de Belgen inzet en discipline. Frank de Boer wordt de eerste trainer. De kleding wordt egaal wit of zwart, als teken van alles of niets. Zijn we meteen van dat larmoyante oranje af. Kunnen de shirtjes voortaan gewoon bij de witte of donkere was, dat is ook nog eens milieuvriendelijk.

MAFIFA kan nauwelijks bezwaar hebben, want het betalende tv publiek blijft hetzelfde en de organisatie krijgt gratis een argument om te weerleggen dat zij nationalisme bevordert. Zo gaat BENELUX als gevaarlijke kandidaat de strijd aan met Nepal en Oceanië, om te eindigen in een beslissend duel tegen onze gezamenlijke oosterburen. En u weet: voetbal is een spel van 90 minuten, aan het einde waarvan Duitsland wint.
Sommige dingen veranderen nooit.

Monk
10 januari 2017
(foto: Monk)
* Maradonna

Eerdere artikelen over FIFA:
MAFIFA verscheen 30 januari 2015, te vinden onder Beschouwingen
Lang Leve Verandering verscheen op 26 februari 2016, te vinden onder Beschouwingen

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.