Monkwise

columns verhalen fotografie

Strategisch stemmen

| Geen reacties

Met het uitsluiten van de PVV als regeringspartner roept de VVD op tot strategisch stemmen. Immers, de PVV aanhang weet nu dat regeren zo goed als uitgesloten zal zijn. Dan de VVD maar, zo hoopt Rutte dat de aanhanger van Wilders zal denken. Een nieuw bewijs dat de premier niets van de bevolking en zijn ongenoegen begrijpt. De VVD is immers helemaal geen alternatief voor de PVV.

De SP op zijn beurt sluit de VVD uit als toekomstig regeerpartner. Evan logisch als onzindelijk. SP en VVD staan inderdaad haaks op elkaar maar tegelijk zitten zij wel samen in het gemeentebestuur van de hoofdstad. Kwestie van strategie. Moeten we nu op de SP stemmen om de VVD buiten de deur te houden?

Strategisch stemmen is in de mode. Elke december gebeurt dit ook bij het opstellen van de Top 1000 in de popmuziek. Je weet dat een Stones nummer als Parachute Woman de top 10 nooit zal halen, dus stem je maar op Angie. In de kennelijke hoop dat dit in ieder geval de band in de top 10 zal helpen. Ik kan hier niets mee, al snap ik de redenering. Wat kan het mij schelen dat de Stones met een beroerd nummer alsnog in de Top 10 staan? Wat zegt dit eigenlijk? En dan nog: ik draai thuis wat ik wil en Angie hoort daar al dertig jaar niet bij.

Terug naar de politieke sorteermachine. Inmiddels hebben meer dan 80 partijen zich ingeschreven om aan de verkiezingen van maart 2017 deel te nemen. Iedereen zijn eigen Partij, zo begint het onderhand te lijken. Na Artikel 1 heeft zich nu ook LAKS gemeld, een clubje dat ontevreden is over het neoliberale onderwijs. Zelf denk ik aan oprichting van een Partij voor Opgezette Dieren. Niet als Tegenpartij, maar omdat ik juist vind dat alle gestorven dieren opgezet moeten worden. Zo kunnen ook in de winter koeien het weiland sieren. Opgezette honden bijten niet en zijn goedkoop in onderhoud.

Kent u trouwens al de Buurtpartij, de HHH Partij, de Integriteitpartij (afsplitsing van het Ministerie van Justitie?) of Stem NL? Nee zeker? Ik ook niet en God beware me dat de Kamer volstroomt met boze ondernemers uit Emmen of een gekrenkt kattenvrouwtje uit Zalk. Hoe moet je de weg vinden in de voorliggende meuk en wat kan hier strategisch stemmen betekenen?

CDA, gereputeerd bolwerk van religie, is er min of meer in geslaagd zich de ontheemde clanvolkeren uit de Derde Wereld van het lijf te houden. Gekrompen en in de oppositie vind ik dit redelijk knap. Over strategie gesproken. Toch zal ik nooit CDA stemmen en al helemaal niet om een bepaalde combinatie met andere kandidaten te bevorderen. Ik ben die oude roomse terreurkliek nog niet vergeten en wie was Aantjes ook alweer? Welke leider kan mij helpen? De neoliberaal Pechtold, sofa generaal Asscher, dolende huisvader Roemer of Obama papegaai Jesse Klaver? Ik begin steeds meer te neigen naar een Twee Partijen Systeem, dan weet je hoe het zit.

Er valt weinig strategisch te stemmen, of je kunt erop rekenen na de verkiezingen te worden belazerd. Samsom Halfzware bijvoorbeeld liet afspraken met GL gewoon vallen toen hij met nota bene de VVD kon regeren. Om erger te voorkomen, nietwaar? Dit is grandioos gelukt: lees maar eens na wat de PvdA in de afgelopen periode heeft bereikt ten aanzien van arbeidsbeleid of de zorg. Toppie! De PvdA wil helemaal geen linkse krachtenbundeling, uit benauwdheid kleur te moeten bekennen als de meest rechtse stamhouder.

Wat gaan we krijgen in maart? Om te beginnen, denk ik dat er weinig zal veranderen. Het zal nog drie kabinetten duren voor de VVD wordt afgerekend op zijn neoliberale struisvogel politiek. Niets aan te doen. Rutte is immers een leuke, openhartige en positief ingestelde man, crisis of geen crisis! Zijn verkiezingscampagne is strak onderweg, met steun van Wittemannetje. Ik voorzie een kabinet van VVD, D66 en GL, met gedoogsteun van het CDA. De PVV wordt de grootste, maar zal stelselmatig buitengesloten worden in een cordon sanitaire. Van een Links Blok komt niets terecht: de beheerders staan elkaar naar het leven en de bevolking heeft nog niet genoeg slaag gekregen. Stem dus maar gewoon op wie u wilt en luister evenmin naar de farce Top 1000. Draai gewoon je eigen muziek en richt een eigen Partij op om mee te dingen in Circus Calimero.

Monk
17 januari 2017
(Foto: Monk)

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.