Monkwise

columns verhalen fotografie

Utopia

| Geen reacties

De verkiezingen zijn in aantocht. Je lacht je dood. De premier schuift plichtmatig aan bij Jinek. Zijn lichaamstaal is helder, om in zijn terminologie te blijven. Rutte interesseert zich geen bal voor de andere gasten. Wanneer hem wordt gevraagd naar de Groninger gaswinning, reageert hij op de voor hem typerende wijze: hij analyseert niet, hij beschrijft wat iedereen al weet. Vervolgens zegt hij dat het buitengewoon lastig is uit te maken wie verantwoordelijk is voor de problemen. Rutte, premier en lijsttrekker van de partij waaruit ook de alleszins verantwoordelijke minister Kamp komt. De man ook die zijn gezicht nooit in Groningen laat zien.

Alle ingrediënten voor nutteloze verkiezingen zijn volop aanwezig. De duimen waaronder u de komende vier jaar mag zuchten, lijken steeds meer op elkaar. De VVD stelt ineens geld voor ouderenzorg beschikbaar waar zij de sector jarenlang heeft uitgeknepen. Groen Links draagt belastingvoorstellen aan die rechtstreeks uit de koker van Asscher lijken te komen. De PVV steunt diverse plannen, maar is op voorhand taboe verklaard. Inhoudelijke discussie legt het af tegen gehannes over inderdaad smakeloze verdachtmakingen, gespeeld op de persoon. Tegelijk staat juist de persoon centraal. De groei van GL hangt nauw samen met het jonge gezicht van Klaver. Huisvaders als Roemer en Buma belemmeren de groei van hun partij. Stelde cabaretier Lübach zich verkiesbaar, dan werd hij zonder twijfel op basis van voorkeurstemmen aangenomen. Voor welke partij dan ook. Dit is de waarde en waarheid van de democratie anno 2017.

Waar moeten we het dan wel over hebben alvorens Madurodam van een nieuw bestuur te voorzien?
Ik heb maar een lijstje samengesteld. Zeg maar: huiswerk.

1. De economische situatie waarin Europa verkeert na Brexit en het aantreden van Trump. Verschuivingen in exportlanden en aanpassen van de productie.
2. De financiële situatie van Europa nu Griekenland alsnog en definitief haar bankroet nadert, Italië een groot probleem is, de Fransen achterblijven, en zo verder. Maar ook: de hypocriete discrepantie tussen het eisen van belastingmaatregelen in verzakende landen en tegelijk door belastingconstructies voorkomen dat deze landen ook daadwerkelijk effectief belasting kunnen innen (van multinationals).
3. De achterstand van de Europese defensie op alle andere continenten en daarmee de vraag naar herbewapening. Moeten we de JSF in de koelkast zetten en alvast een order plaatsen bij de Zweedse Saab fabrieken? Herinvoeren van dienstplicht?
4. De Europese non-aanpak van migratie. De Turkse variant werkt echt niet. Erdogan speelt met Europa. Elk moment kunnen rellen en ziekten uitbreken in de mensonterende kampen op Griekse eilandjes en Lampedusa. Stilzwijgend komen steeds meer illegale migranten binnen per vliegtuig.
5. De rol van multinationals ten aanzien van Europa en daarmee de invloed van hun macht op prijsstellingen en politieke besluiten. Afbraak van arbeidsvoorwaarden, dump uit China, milieuproblematiek in de productie, veel te hoge medicijnprijzen.
6. Nationaal: oorzaken van en oplossingen voor problemen bij de Politie, Justitie en Financiën. De klachten over gebrek aan vertrouwen komen niet uit de lucht vallen. We zien al jaren hoe drama’s worden voorspeld, uitkomen en worden ontkend en weggemoffeld.
7. Nationaal: doorlichten van de Pensioenfondsen om hun handel en wandel na te gaan. De belangen en risico’s zijn te groot om ongecontroleerd te laten.
8. Nationaal: herwinnen van voortrekkersrol van Nederland in onderwijs en wetenschappen. Problemen van (op)voeding niet klakkeloos over de schutting van scholen werpen. Discussie over de effecten van de afrekencultuur in het onderwijs. Waarom hebben we nog steeds niet uitsluitend openbaar onderwijs, betaald door de staat?
9. Nationaal: de mogelijkheden en grenzen in de Zorg. Wie bepaalt wat en waarom? Wat is een recht en wat zal overboord moeten omdat het onbetaalbaar is?
10. Arbeidsrecht en arbeidsplicht. Wat te doen aan het verpauperen van lager geschoolden, waar arbeid naar goedkope landen mag worden overgebracht? Kortom: een gevecht over linkse en rechtse hobby’s.

De wereld draait, maar de Europese en Nederlandse politiek blijven hangen in vergaderen en onderling wantrouwen, gierigheid en gebrek aan solidariteit. Er moeten knopen worden doorgehakt. Houdt dus op met flauwe grappen en inhoudsloos geouwehoer. Wij kunnen ons dit niet meer veroorloven.

Monk
8 februari 2017
(Foto: Monk, naar Chinees schilderij)

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.