Monkwise

columns verhalen fotografie

Verkiezingen

Wormerveer

I am Emperor Ronald Reagan,
born again with fascist cravings
Still you made me president.

Human rights will soon go away
I am now your Shah today
Now I command all of you

You’ll go quietly to bootcamp
They’ll shoot you dead, make you a man
Don’t you worry, it’s for a cause
Feeding global corporations cause

The Dead Kennedy’s. We’ve got a bigger problem now.

Ronald Reagan, virtuoze leugenaar van 1984. Op handen gedragen door het zogenaamde anti establishment. We zijn meer dan 30 jaar opgeschoven in de tijd. Vandaag hebben we Donald Trump, het onbeschofte varken dat al op voorhand de pijlers van een toch al eroderende democratie probeert op te blazen. In het zadel geholpen door verwaarloosd Amerika, dat in haar vergeefse hoop op verbetering de oude arrogante orde opruimde.

Waar komt Trump Administration op neer? De feiten tonen het beknotten van de media, verdacht maken van de rechtspraak, nep nieuws als dagelijkse propaganda, een moeiteloos verknopen van staatspolitiek met eigenbelang, de staat top down geleid als een bedrijf. De fundamenten van democratie, waarin ook de afwijkende mening telt en diversiteit een bron van kracht is, worden opgeblazen om plek te maken voor autocratie en vriendjespolitiek. We zien het gebeuren in Rusland, Turkije en Oost Europese landen. En nu ook in de USA.

Het kan de onderkant van de bevolking geen laars schelen. Zij had allang genoeg van de mooie praatjes en halfbakken maatregelen die haar al decennia niets opleverde dan crises en vernedering. Haar reactie is begrijpelijk. Het effect zal allesbehalve blijken wat werd gehoopt. Een deel van het probleem hier is het onvermogen om de gecompliceerde wereld te begrijpen: zo zakte de woede over de afluisterpraktijken van NSA, gesanctioneerd door Obama, helaas weg. Trump zal hieraan niets veranderen. De greep via communicatiedata op de bevolking zal eerder worden versterkt.

De Europese Unie mag de Rode Bal gaan hijsen. Met Trump zal niets meevallen. In de buitenlandse politiek is Azië met haar vechtmarkten voor de USA belangrijker dan de EU. Vandaar de nagestreefde goede banden met Moskou. Het oude Europa moet meer op eigen kracht varen. De vraag is, of de hiervoor nodige wijsheid ook bijtijds vorm zal krijgen in zinvolle maatregelen.

De voortekenen zijn niet onverdeeld gunstig. Het als stabiel begonnen project van Europese samenwerking vloog uit de bocht nadat en omdat bureaucratie en de belangen van multinationals steeds vaker parallel gingen lopen. Zoals in de Middeleeuwen Vorsten en de Kerk samenwerkten om de bevolking arm en dom te houden, zo vinden vandaag de president-directeuren van het grote bedrijfsleven en de plucheplakkers van Brussel elkaar. Het zijn de zelfbenoemde keizers van het neoliberalisme die Europa uit elkaar hebben getrokken.

De onderklasse, de verliezers van de waterscheiding aan opleiding, inkomen en status, reageert met het steunen van populisten. Christine Le Pen en Victor Orban* hebben vergelijkbare voornemens en strategieën als Trump of Erdogan. Niet voor niets toont Wilders geen verkiezingsprogramma: volkse emotie en willekeur zijn voor hem interessanter. Het zal de onderklasse niet vooruit helpen een populist aan de macht te helpen, zoals de Amerikanen met de verkiezing van Trump alleen maar verder van huis raken. Le Pen noch Trump vormen het anti establishment. Ze zijn onderdeel van het systeem.

Wat te doen, straks in het stemhok? Kies met verstand, weet dat strategisch stemmen geen optie is omdat niemand zich aan afspraken zal houden. Er is geen gemakkelijke oplossing en zeker geen waar je niet voor wilt betalen. Leg je erbij neer dat Nexit onzin is, dat we vooral met Duitsland allang en tot ons voordeel een economische eenheid vormen. Maak geen schulden, want daarmee steun je de Banken, koop geen Chinese troep en haal je oude punkplaten uit de kast om nog eens te beluisteren hoe de Old School protestgeneratie erover dacht.

The sun beams down on a brand new day
No more welfare tax to pay
Unsightly slums gone up in flashing light
Jobless millions whisked away
At last we have more room to play
All systems go to kill the poor tonight

The Dead Kennedys: Kill the poor.

Monk
27 februari 2017
(Foto: Monk)

*Victor Orban: president van Hongarije.

Print Friendly, PDF & Email

Reacties zijn gesloten.