Monkwise

columns verhalen fotografie

Het Kaf en Het Koren

Duitsland, Apolda

Allemaal willen ze premier worden! Op Roemer van de SP na, die terecht aangeeft dat het om een politieke omslag gaat, ofwel dat we van het neoliberalisme af moeten en de kabinetspoppetjes van latere zorg zijn.

Buma, Pechtold, Wilders, Klaver, natuurlijk de geweldige Mark ik bruis van energie Rutte. Zelfs de Uitzend Turk Kuzu en zijn soortgenoot Kökalp van de Vrije Democratische Partij, veroordeeld wegens doodslag en binnenkort voor de rechter wegens opruiende taal, willen premier worden van Nederland BV. Of anders de gediskwalificeerde Asscher, die denkt dat zijn toekomstig splinterpartijtje weer zodanig in het zadel wordt geholpen dat hijzelf alsnog gepromoveerd kan worden. Door de dankbare Groninger bevolking zeker?
Wij leven in een doodziek land.

Neem de Progressieve Jeugdleider ofwel de nieuwe ideale schoonzoon naar model van Wouter Bos, Jesse Klaver. Binnen geloodst met toespraken die werden gejat van Michelle Obama, heeft hij zich opgewerkt tot de Leider van Links, zo doen althans de media ons geloven. Met dergelijk Links heb je geen Rechts meer nodig.
Jesse laat, gelijk Asscher en grachtendemocraat Pechtold, de optie om te gaan regeren met de VVD, wagenwijd openstaan. Ha! Regeren met Mark Rutte, de man die het in de campagne moet hebben van het demoniseren van Wilders en zelf geen andere grammofoonplaat heeft dan Meer Van Hetzelfde. Jesse als vice premier, welja. Op een dag wordt ons Nationale Doorgeefluik vermoord door een Wraakturk, bezeten van Erdogan die overal Nazi methoden ziet behalve in zijn eigen gedrag. Dan wordt Jesse alsnog premier.

Klaver, die het zo voorstelt alsof we nog legbatterijen in het land hebben. Haalt zeker nooit zelf de eieren van de supermarkt. Dan zou hij weten dat er alleen maar eieren van weidekippen, kippen met vrije uitloop, gevoerd met maïs en zo verder, worden aangeboden. Maar ja. Het klinkt wel lekker, om de boeren weg te zetten als Neanderthalers die ons volstampen met vergif en geen andere liefhebberij kennen dan het kwellen van hun dieren.
Jesse is niet eens origineel: het wegzetten van de mensen die dit land en velen daarbuiten te eten geven, is al decennia aan de gang en er zal wel oorlog voor nodig zijn om de juiste inzichten terug te winnen. Dan kan Jesse met een kinderwagen langs de deuren van gammele hoeven om zijn kostje bijeen te bedelen, zoals in de winter van 1944-1945 gebruikelijk was. Geen nood: ik zal mijn brood met je delen, zoals mijn grootvader het deed met de pechvogels uit Amsterdam.

Kletskoek als dynamiek. Dat krijg je wanneer je geïnformeerd wordt door arrogante Overhoeksers, die geld genoeg hebben om op zaterdagmorgen hun dun gesneden tournedos en jonge raapsteeltjes te vergaren bij Landmarkt en soortgelijke leveranciers. Dat deze gewoonlijk dienen als speeltuintje van ordinaire grootgrutters* die de boeren met wurgcontracten dwingen zo weinig mogelijk tijd en aandacht aan hun producten te besteden, boeit je vast niet. Als je maar Mark II kunt worden, toch?

Wat moet gebeuren, is dat Nederlanders inclusief Kuzu (wat is dat voor soort democratie dat ons Turken wil dwarszitten) en Sylvana Simons (ik ben eigenlijk heel Zen), meer respect opbrengen voor de landbouwers in dit land. Kennis is hiermee wel handig. Alleen al het woord Boer getuigt van een onpeilbaar onverstand aangaande van het platteland. Er zijn namelijk veetelers, akkerbouwers, fruittelers, tuinders, bloemenkwekers en zo verder. Deze Boeren hebben zeer uiteenlopende vakkennis en interesse. Het zijn mensen die ergens verstand van hebben en met permanent veel te lange werkweken al een eeuw tegen schaalvergroting en oprukkend grootkapitaal moeten opboksen.

Monk
6 maart 2017
(Foto: Monk)
* zoals Jumbo met Foodmarkt.

Print Friendly, PDF & Email

Reacties zijn gesloten.