Monkwise

columns verhalen fotografie

Witte Dwerg

Amsterdam Noord

Het stof van de verkiezingen is opgetrokken. De tot witte dwerg ingestorte ster der sociaal democratie draagt evenwel nog alle oude elementen in zich. Dwalingen hebben een taai leven.

Het eerste dat valt op te maken uit de commentaren van de politieke elite, is dat er weinig lering wordt getrokken. De belangrijkste partijen buiten de PVV toeteren richting Europa dat Nederland het populisme een halt heeft toegeroepen. VVD leider Rutte preciseerde de uitspraak overigens met een vileine toevoeging: het verkeerde populisme is afgestopt.
Waar populisme van welke aard ook vandaan komt, blijft onverminderd buiten discussie.

Wanneer ik de uitslagen goed lees, is de PVV evenwel gegroeid en dit zonder campagne te voeren. Wilders had helemaal geen belangstelling door het land te toeren. Niet omdat hij wordt bedreigd door Salafisten, Grijze Wolven en knoeiende veiligheidsdiensten, maar omdat er geen geschikte bestuurders voor regeringsposten geleverd kunnen worden. De PVV heeft de kwaliteit van een Citroën 2CV: geef er een trap tegen en alle vier portieren liggen op straat.

Populisme wordt niet zomaar gekeerd. Daarvoor is de afbraak van onze samenleving al te lang gaande. Populisme kan zich wel verplaatsen en een andere gedaante aannemen. Neem DENK, de partij voor Nederturken en andere Islamitische krabbelaars aan de poorten van legaliteit en humanisme. Het is je reinste populisme, in de vorm van een doorzichtig Turks nationalisme. Een ander naargeestig clubje vormen de rolstoelpopulisten van Henk Krol. Had die man niet ergens de kassa leeggehaald?* Henk is van de soort die emoties verwarren met argumenten, wensdenken met doorrekenen.

Waar verkeerde populisten bestaan, worden tegelijk ook goede populisten verondersteld. Deze treffen we helaas aan in alle partijen. De SP hamerde eenzijdig op de falende Zorg, inhakend op het romantische verlangen van de burger te worden verschoond van ziekte en dood. Een volk van hedonisten weigert de lastige kanten van het leven. De VVD hing onbeschaamd de populist uit, speculerend op de angst dat Wilders de grootste zou worden. Ook zou de VVD de crisis hebben overwonnen, waar zij juist heeft bijgedragen aan het ontstaan hiervan. CDA zakte door het ijs met het achterlijke Wilhelmus in de schoolklas en GL had helemaal niets te melden of het moet zijn dat hier de oude lullen zijn ingewisseld voor bakfiets hipsters. D’66 bestaat geheel uit Goede Populisten: links lullen, rechts zakkenvullen.

Hoe nu verder? Een kabinet van VVD, D’66 en CDA, aangevuld door GL dan wel CU ligt in het verschiet. In het eerste geval wordt groentje Klaver ingepakt door de routiniers en krijgen we een CO2 neutraal liberalisme. In het tweede gaan we naar liberale gezinspolitiek. Wie het voltooide leven in gedoogstatus wil verlaten, moet opschieten.

En dan de PvdA. De ergste vernedering lijkt mij de opmerking van VVD prominent Zijlstra, die deelname van de sociaal democraten in een nieuw kabinet best wil overwegen. Ook de losse flodder van mediagenieke biefstuksocialist Plasterk, dat zijn partij moet fuseren met GL, wekt vooral lachlust. GL zal wel gek zijn een hardleerse en tot het bot verdeelde bestuurdersclub als de PvdA over de vloer te halen. De SP zal beleefd informeren over welke PvdA we het eigenlijk hebben.

Denk overigens niet dat ik mij verkneukel over de teloorgang van de sociaal democratie. Daarvoor zit ik te lang in haar stervensbegeleiding. Er rest de PvdA niet anders dan een flinke emmer sop te maken en het met oude lijken bevuilde appartement uit te mesten. Hier ziet het evenwel allerminst naar uit. Men hecht het meest aan wat het ergst in de weg zit.

Dus gaan we lekker door naar een kabinet Aanmodderfokkers en kunnen we eindelijk terug naar de werkelijkheid. Nee, niet naar de schijnvraag over onze identiteit: dat is gewoon een paspoortenkwestie. De werkelijkheid gaat over de financiële crises in de EU, de migratiegolf, de Circussen Trump, Poetin en Erdogan, de hypotheekschulden, de groeiende kloof tussen bevolkingsgroepen, de onbegrepen digitalisering, de Belastingdienst en Joop van den Ende die overal een Musical van wil maken.

Monk
20 maart 2017
(foto: Monk)
* Twee ton verdwenen subsidie bij Gaykrant 2008- 2012.

Print Friendly, PDF & Email

Reacties zijn gesloten.