Monkwise

columns verhalen fotografie

Staatsman

Zaandam

In Nederland kun je staatsman worden tegen wil en dank. Het overkwam Mark Rutte op de valreep van zijn tweede kabinet. De premier nam een stevige houding aan tegen het voornemen van de Turkse regering om hier campagne te voeren voor machtsconcentratie in handen van president Erdogan. Van harte ging het optreden niet.

Het besluit de Turken weerstand te bieden had alles te maken met de verkiezingen.
Met Wilders in zijn nek zit Rutte niet te wachten op Turkse ministers die hun hier wonende onderdanen komen opporren. Grotesk vlagvertoon van Turken is je reinste brandstof voor de campagne van de PVV. Onderbelicht en ongewenst effect kan bovendien zijn, dat een Turkse manifestatie DENK in de kaart speelt, de partij die graag een Grijze Wolf in Het Torentje ziet. Tel hierbij op, de dreigende en even absurde als beledigende taal die de Turkse autoriteiten al bij het eerste verzet begonnen uit te slaan. Nederland zou een bananenrepubliek zijn vol nazaten van de nazi’s, schuldig aan volkerenmoord in Bosnië enzoverder. Dan moet je toch iets doen, al heet je Rutte en speel je liever blokfluit.

Zoals allang door de PVV gesteld en nu ook door CDA voorman Buma opgepakt, kan het weldegelijk een probleem zijn wanneer Nederlanders een tweede nationaliteit hebben. Het fenomeen danken we aan politiek Links. Fouten worden gemaakt. Maar wie meent dat er in deze kringen gedacht wordt aan hersteld inzicht, vergist zich. Met name binnen de PvdA heerst de oude geest nog sterk. Daarom gaan ze ook de boot in.

De reactie van Den Haag en op lokaal niveau Rotterdam op het onbeschofte gedrag van de Turkse ministers Cavusolglu en Fatma Betul Sayan Kaya om ons in eigen land te intimideren, is terecht. De opstelling van Den Haag wordt binnen de EU breed gedeeld. Dat de Turkije Deal waarover Rutte onverminderd hoog opgeeft, zal instorten, staat nog te bezien. Elke despoot kan wel wat centen gebruiken. Wel deel ik met Wilders de mening, dat deze Deal er nooit had moeten komen. De EU moet leren haar eigen boontjes te doppen en desnoods hierbij vuile handen maken. Dit is op den duur toch onvermijdelijk.

Den Haag moet vooral koel blijven en zich de steun van andere EU landen niet laten ontgaan. Er volgen ongetwijfeld nog meer emotionele en schandelijke beweringen, aanklachten en uitspraken uit het land van de halve maan en ster op een veld van bloedig rood. Gesproken wordt van de Trotse Turken. Uit de geschiedenis, waar men in Turkije selectief zeer aan hecht, kunnen we opmaken dat zij harde onderdrukkers zijn. De houding tegenover de Koerden is hiervan een recent voorbeeld. De Armeniërs moesten hun ongenoegen eerder bekopen met genocide en op de Balkan worden Turken tot op vandaag gevreesd en gehaat wegens 400 jaar vertrappen. De halve maan symboliseert de band tussen verleden en toekomst. Erdogan past daarom goed in deze lijn. Hij is absoluut een staatsman. Maar totaal ongeschikt voor ons land.

De VVD zal goed presteren in de verkiezingen. Niemand denkt nog aan de Bankencrisis, veroorzaakt door liberale zakkenvullers. Vluchtelingen worden geparkeerd op eilandjes en in door ons betaalde kampen. Zoiets heet een oplossing bij Rutte. De Nederlandse defensie is historisch zwak. De privatisering van gemeenschappelijke bezittingen gaat gewoon voort. Het Ministerie van Justitie is een regelrechte aanfluiting. De overheid verspeelt miljarden met ondermaatse projecten als FYRA, de Aldi-trein van coalitiegenoot PvdA. De bevolking wordt massaal digitaal afgetapt en in kaart gebracht, verkocht aan de meest biedende. Rutte blijft een prominente rol spelen. Dat zal zo zijn. Maar kun je hem een staatsman noemen? Willen wij wel een staatsman?

Monk
15 maart 2017
(Foto: Monk)

Print Friendly, PDF & Email

Reacties zijn gesloten.