Monkwise

columns verhalen fotografie

Kogels en koffie

Duitsland, Torgau Opvoedingsgesticht

De Slager van Srebrenica heeft levenslang gekregen. Ik vernam het via de website van De Kattenbakkrant. Te zien waren een rechter die naar Engelse les moet en een tierende ex generaal. Het bericht werd vooraf gegaan door gezellige reclame voor koffie. Toen ik deze afbrak en het nog eens probeerde, kreeg ik een zonnig bericht over de Nieuwe Ondernemers Hypotheek en in derde instantie werd een smartphone aangeprezen.

Ex opperbevelhebber Ratko Mladic toonde in machteloze drift het einde van een illusie.
Hij, de held van de Bosnische Serviërs, zal de rest van zijn dagen tegen de muren van een cel aankijken. De man die met het knippen van zijn vingers beschikte over leven en dood, moet voortaan vragen of hij mag douchen. Zijn post wordt gelezen door mensen die in betere dagen zijn laarzen niet mochten poetsen.

Het is begrijpelijk dat hij uit zijn vel sprong, de rechter uitschold en de internationale gemeenschap definitief naar de hel wenste. Het stroperige juridische gezever vloog hem naar de strot. Even logisch is, dat het Hof een massamoordenaar zijn loon bezorgt.
Dat hij zich in bochten wringt, haalt hij zichzelf omlaag. Mladic zelf deed nooit aan processen. Hij liet zijn vijanden naar believen martelen, afmaken en verdwijnen. Dit had hij gewoon kunnen toegeven.
Maar er knaagt wel iets. In tenminste één opzicht heeft Mladic een punt: het was beslist een politiek proces.

Onwillekeurig denk ik aan Adolf Eichmann, de Slager van de Hongaarse Joden. Deze nazi werd door Israel uit Zuid Amerika ontvoerd en in Jeruzalem ter dood veroordeeld. Eichmann vroeg, om vóór zijn dood Joods te mogen worden. Dit, opdat er met zijn executie tenminste nog één Jood zou worden opgeruimd. Hij eindigde aan een touw. Mladic mag blijven leven, maar zou beter de kogel krijgen.

Hoofdaanklager Brammertz zal het gevaar hebben geroken. In zijn slotwoord benadrukte hij dat het vonnis niet is gericht tegen het Servische volk, maar alleen en uitsluitend tegen de persoon Mladic. Kletskoek. Al verdient Mladic honderdvoudig de dood, het proces werd ingegeven door politieke belangen binnen bestaande machtsverhoudingen. Het is bijvoorbeeld ondenkbaar dat een leider uit de USA, Rusland of China voor het Hof wordt gebracht. Europa wast de handen in onschuld over de moordpartij en wenst vrede op de Balkan. De veroordeling geeft een signaal af aan heethoofden die een volgende oorlog nastreven. Die bestaan echt, want de Balkan vergeet weinig en vergeeft nog minder.

Je zou bijna medelijden krijgen met Mladic, die geloofde in een echte missie, moorddadig of niet. De veroordeling van de man die een scheut zwarte inkt over het geschiedenisboek van Nederland gutste, wordt in de Kattenbakkrant overstemd door gekwaak over koffie, verzekeringen en decadente speeltjes. Nieuws gekoppeld aan een verdienmodel. Nederland is een land van opportunisme en cynisme. Onze moordenaars ontstaan niet uit daadkracht, maar uit pretenties en betaalbare onmacht. Daarom bleven leiders Kok en Karremans netjes buiten schot.
En gooi de deur achter Mladic nu maar dicht.

Monk
24 november 2017
(Foto: Monk)

Print Friendly, PDF & Email

Reacties zijn gesloten.