Monkwise

columns verhalen fotografie

Vrienden voor het leven

Halle

Elke ideologie voert een taaloorlog, waarin fictie en werkelijkheid naadloos in elkaar overgaan. De liberalen zwetsen dat multinationals de ware banenmotor vormen, reden de belastingen voor deze grootverdieners nog eens te verlagen. Het frauderende en zwabberende bedrijfsleven wordt een zelfreinigende functie toegedicht. Nuttige maatschappelijke diensten worden snel uitgemaakt voor linkse hobby’s.

Aan de andere kant van het politieke spectrum doen de Internationale Socialisten (IS?) hetzelfde. In haar gelijknamige blad zenden de strijders  voor internationale rechtvaardigheid aangaande de migratiekwestie een duidelijke boodschap uit:

STOP DEZE WAANZIN!

* Vluchtelingen welkom.
* Open de grenzen.
* Stop Extreem Rechts.

Uiteraard wordt consequent gesproken van vluchtelingen. Onderscheid naar motieven en/of methoden om in Europa te geraken, wordt categorisch van de hand gewezen.
Het gaat om onderdrukten, die vluchten voor bommen dan wel  neoliberale handelsverdragen die hen in armoede storten en dan is de keuze simpel. Het zijn ook arbeiders en Karl Marx zei al dat die geen vaderland hebben.
Migrant = vluchteling = onderdrukte = arbeider. Idioom past in een flinterdun boekje.

De Afrikaan, Arabier of (ook) Mexicaan die in beweging komt, wordt geregeld opgesloten in concentratiekampen, in plaats van te worden gehuisvest in een nette doorzonwoning. Het is uiteraard niet zijn of haar schuld dat er van deze (betaalbare) woningen veel te weinig worden gebouwd. Voor Europa is Erdogan de belangrijkste kampbewaker. Vanwege de kampen die tot achter de Sahara worden opgetrokken, worden vluchtelingen gedwongen huis en haard te verlaten en hun leven op zee te wagen. Hulpboten worden onder druk van de EU weggejaagd.

In de visie van de IS wordt de aanhoudende verscherping van het EU asielbeleid ingegeven door het aantreden van extreem rechtse regeringen, zoals recentelijk in Italië. Dat dergelijke regeringen de kans krijgen juist omdat de grote meerderheid van elke Europese bevolking (inclusief de Duitse) geen chaotische toestroom en daarmee de sociale en economische gevolgen accepteert, komt bij de IS kennelijk niet op.

De geschiedenis herhaalt zich, aldus de IS, verwijzend naar de fascisten van 80 jaar geleden: extreem rechts zet de toon en besturend Europa buigt mee. Partij wordt gekozen voor de multinationals (winstvergroting, meeschrijven aan wetgeving) en inmiddels zijn het volgens rechts de vluchtelingen die onze verzorgingsstaat opblazen.

De oplossing is een principieel links. Niet dat  Nederland  hierin ook maar de geringste reputatie kent. Principiële solidariteit met elke vluchteling dient desondanks centraal te staan.  Principes zijn vitaal tegen het moorddadige grensbeleid van Europa.
De IS roepen in een van haar tirades op tot SLOOP FORT EUROPA. Haal het geld waar het zit!

Rechts Nederland rechtvaardigt haar opstelling ondermeer met te verwijzen naar het cultuurmarxisme* dat de media, de universiteiten en de popmuziek zou beheersen, een bastion van linkse indoctrinatie dat de gezonde mens afhoudt van een frisse kijk op de werkelijkheid en ons overspoelt met schuldgevoel. Deze richting levert ook de nuttige idioten voor de Islam*. Wordt in deze kringen wel eens naar WNL gekeken, het domste nieuwsprogramma van een toch al niet erg snuggere publieke tv?

Het verdient aandacht uit te zoeken wie precies op welke manier en om welke redenen in de migratiekwestie staat. Multinationals en hun politieke steunpilaren zijn een realiteit, de linkse culturele elite is dit ook. Evenwel, de manier waarop vandaag deze discussie wordt gevoerd, doet het ergste vrezen voor toekomstige verhoudingen en eventuele oplossingen.

Monk
8 augustus 2018

(foto: Monk) Halle, Duitsland: voormalige Socialistenvlam weggestopt tegen Bankgebouw.

* Cliteur, Baudet.

 

Print Friendly, PDF & Email

Reacties zijn gesloten.