Monkwise

columns verhalen fotografie

Im Westen Nichts Neues

Zaandam

Nog een paar dagen en we gaan naar de stembus: het periodieke feest van de democratie mag worden gevierd. De overvloed aan partijen suggereert een breed keuzeveld. Van een campagneslag is evenwel nauwelijks sprake. In tijden van onzekerheid kiezen burgers voor het bekende, ook ingeval dit neerkomt op voortzetten van ongemak en onrecht. De drang tot beperken van electoraal verlies is sterker dan het inzicht dat er echt dingen moeten veranderen. Wat resteert, zijn holle woorden en geruststellende blikken.

Premier Rutte, kundig goochelaar met inwisselbare petten, profiteert op voorhand en gedraagt zich hier naar. Om de haverklap gratis op tv als verondersteld landsleider in barre coronatijden, schuift hij behendig de slechtnieuws boodschappen door naar het RIVM en zijn politieke secondant De Jonge. Arme Hugo werd hiermee zo impopulair dat hij door zijn eigen CDA vroegtijdig werd afgeserveerd als gekozen leider. Nummer 2 in de race op het CDA leiderschap, Pieter Omtzigt, werd botweg overgeslagen: te controversieel, na diens vernietigende rapport toeslagenfraude. De te elfder ure opgetrommelde Wobke Hoekstra schond onhandig de coronabeperkingen. Bovendien kondigde hij aan de WW te willen halveren. Waarmee hij uitdraagt: de werkende klasse betaalt de overheidssteun aan het bedrijfsleven. Ga maar lekker verder met schaatsen, Wobke! We kunnen altijd nog denken dat je reclame maakt voor pindakaas.

D’66 heeft ook een nieuwe bedrijfsleider: Sigrid Kaag. Zij vervangt etalagepop Rob Jetten en behoort tot de keur aan topvrouwen die suggereren de politiek anno 2021 een menselijker gezicht te willen geven. Kaag staat evenwel bekend als elitair en zo ziet ze er ook uit. Het maakt weinig uit voor de partij die niets voor elkaar krijgt.
Eveneens tot het vrouwenkorps behoort Lilianne Ploumen, opvolger van de over zijn eigen bananenschil uitgegleden Lodewijk Asscher. Ploumen speelt het zorgzame huisvrouwtje dat de vertrouwde spruitjesgeur in de PvdA keuken moet terugbrengen. Helaas: de Partij lijkt alleen nog te redden door de complete oude garde buiten te smijten.
Gaan we door naar de lijsttrekker van de SP, Lilian Marijnissen en Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren. Marijnissen heeft in eigen gelederen te kampen met het aloude conflict tussen principes en gezond verstand, in dit geval migratie. Hoever reikt de solidariteit? Esther is best vaak op tv, maar zij ging te laat naar de kapper en het verhaal van de AH Plofkip kennen we onderhand. Wat wil je in een land waar nota bene de VVD zich presenteert als de meest groene partij van Nederland? Donald Trump kan er nog wat van opsteken.

Resteren in het voorgekookte panel GL voorman Jesse Klaver en Gert jan Segers van de CU. Jesse slaat ferme taal uit richting Rutte, maar geeft tegelijk blijk samenwerking met de VVD allerminst uit te sluiten. Eigenlijk staat hij voor een Groene VVD: links lullen, rechts zakken vullen. Van de CU krijg je wat je mag verwachten: middeleeuwse gezinspolitiek en Jezus die over Zwaar Water loopt: weg met homo’s, vrouwen en atheïsten, duizend euro voor het gezin met 4 kinderen dat psalmen zingt in coronatijd.

Geert Wilders zal zijn rol als hofnar voortzetten: het verbaal fileren van de premier en het categorisch afwijzen van Islamitische import. Samen met Minerva Baudet beheerst hij wat in de media tendentieus heet de onderbuik van rechts. De bestaande orde sluit hen beiden op voorhand uit van regeringsdeelname, al zouden ze de helft van de stemmen ophalen. De resterende splintergroepen zijn straks geschikt om een meerderheid op onderwerp te bewerkstelligen, in ruil voor snoepgoed.

De campagne is lauw, linkse samenwerking halfslachtig en contraproductief, het volk is coronamoe en wil met vakantie, de partijen tonen liever leuke smoeltjes dan doorgerekende plannen. De burger vindt het prima. De lijkenkast van het liberalisme mag uitpuilen (uitgeklede defensie, wanorde bij politie en rechtspraak, zieke en gehackte overheidsdiensten, uitgelachen landsdelen als Groningen, de ontwrichte arbeidsmarkt, stiekeme immigratie, schaamteloze steun aan multinationals, crimineel belastingparadijs, de muurvaste woningmarkt en bovenal een diep wantrouwen naar uitgerekend de burger) het volk zal desondanks kiezen voor Rutte omdat het op vertrouwde gezichten stemt, niet op een programma (dat de VVD dan ook niet heeft).  

Democratie komt steeds meer neer op een kongsi tussen een smalle elite en de meute van het stemvee, opgestookt door media wier bestaan afhangt van sensatie en hype. Instorten van het liberale economische systeem wordt vooruitgeschoven met voorlopig 80 miljard euro subsidie uit de staatsruif. Let wel: om ondernemers te steunen, inclusief multinationals en de horeca.
Dit is het nieuwe kapitalisme: iedereen verantwoordelijk voor de winsten van het bedrijfsleven. Wie krijgen hiervoor straks de rekening gepresenteerd? Tip van de sluier: het worden niet de KLM, AH en Amazon.

U verlangt stemadvies? Mijn indruk is, dat we de stembus beter negeren en de bestaande wanorde aanvechten op de werkvloer en eindelijk weer in de media. U mag natuurlijk ook zelf nadenken over wat u wilt en hoe dit te bereiken. Huiswerk dus en schiet een beetje op!

Monk
13 maart 2021  
Foto: Monk

Print Friendly, PDF & Email

Reacties zijn gesloten.