Monkwise

columns verhalen fotografie

De tijd zal het leren

Arnhem (Gld)

Circusdirecteur Mark en zijn clown Malle Hugo tonen weinig vermogen tot zelfreflectie. Nee hoor, er is geen sprake van een zelf veroorzaakt probleem. Met de kennis van dat moment, is onderhand een gevleugeld excuus voor beslissingen die op voorhand aantoonbaar absurd zijn en door verstandige lieden ook zo worden benoemd. Binnen de kortste keren na het opengooien van de gebruikelijke brandhaarden (nachtclubs, kroegen, dancings) wordt het hoogste besmettingscijfer van 2021 bereikt. Let wel: waar dit cijfer 2 weken terug nog het laagste was.  

Het clowneske duo wekt graag de indruk dat het de samenleving alle vrijheid gunt en ja, dan kan het aan liberalisme toegedichte enthousiasme (altijd op basis van feiten!) soms een domper oplopen.
Dat dit gebeurt precies op de rand van de vakantieperiode is een natuurlijk een tragisch toeval. Je gunt de mensen zo hartgrondig een zorgeloze vakantie omdat de beperkingen al zo lang duren en zo verder, ouwehoer maar raak. Bij wie kunnen we de vakantieperiode van covid 19 opvragen?

Of Mark en Hugo werkelijk zo naïef zijn als ze doen voorkomen, is de vraag. Het eerdere besluit om de boel plotseling en totaal open te gooien, ging in tegen adviezen van het RIVM, het instituut waarop inhoudelijk wordt vertrouwd.
Wat drijft onze Leiders zo te handelen ingeval naïviteit niet de oorzaak is? Maken de KLM en de horeca hier de dienst uit, Mark? In ieder geval komt als verklaring een enkel woord bovendrijven: politiek.

De formatie zit muurvast. De patstelling tussen partijen die een regering moeten leveren, zit vooral de club van Hugo niet lekker. Bij nieuwe verkiezingen immers wordt het CDA electoraal gehalveerd, met dank aan Functie Elders aan het adres van Omtzigt en het ondemocratische geknoei in de CDA top.  Mark zit naar eigen inzicht vooralsnog op rozen, maar een zich alsmaar voortslepende formatie is zelfs voor de VVD geen goede zaak. Je kunt niet eeuwig de vermoorde onschuld blijven spelen. Mark moet het VVD electoraat bedienen, ofwel het door corona getergde bedrijfsleven. Bovendien wordt steeds duidelijker, dat hij degene is die zowel een meer linkse als een meer rechtse koers tegenwerkt. Regeren met GL en PvdA wijst Mark van de hand, maar op rechts opening bieden aan de PVV, tweede partij in Nederland, is helemaal ondenkbaar. De VVD moet wel de enige salonfähige rechts liberale partij blijven. Nieuw verkiezingen zadelen hem op met een verzwakt CDA en mogelijk met een versterkt D’66. Mark wil gewoon doorregeren met CDA, D’66 en CU, de club die de tikken incasseert in een gevoelig dossier: landbouw en milieu. Dat gezeur van Kaag ook over ethische kwesties als euthanasie.

Helaas voor onze Leiders werd Oranje vlug af geserveerd in het EK voetballen. Dan maar een fijne vakantieworst voorhouden, met gezellige feestjes in de disco erbij voor de generatie die helemaal kapot gaat aan .. nee niet aan het goedkope digitale neponderwijs van de coalitie, maar aan het ontbreken van feesten en festivals. Wanneer de boel explodeert, lullen we ons er wel uit, hield Hugo zijn kabinetschef een beetje overmoedig voor. Waaraan Mark intelligent toevoegde: een persconferentie werkt altijd goed, dan blijven we als bezorgde en kundige leiders in beeld…dat we demissionair zijn, betekent helemaal niks, toedeledokie.
Wobke, de democratisch benoemde chef van het CDA, schoot te hulp vanuit een andere invalshoek: code rood  is prima omdat de mensen dan deze zomer in eigen land blijven en hun geld dus niet elders uitgeven. Het woord elders slikte hij haastig in. Wobke blijft een beetje onhandig.

Jong en oud vertrouwen blind op het jojo beleid van Mark en Hugo. Dan hoef je namelijk niet zelf na te denken. Zaanse studenten aan het VU raakten heel snel besmet bij een feest. Wat een nare verrassing! Commentaar: als het volgens de overheid allemaal weer kan en mag, dan vertrouw je daar op en maak je er gebruik van.
Opportunisme en gebrek aan kritisch vermogen zijn niet uitsluitend aan studenten voorbehouden. In Goedemorgen Nederland van WNL mekkert Nikki Herr constant haar optimistisch naïeve ideetjes de ether in: lekker toch?!
Deze week zette een medewerkster van Blokker mij verplicht aan het zelf scannen van een nieuwe waterkoker ad € 29,95 Toen ik suggereerde dat het weghalen van gewone kassa’s banen zal kosten, antwoordde ze laconiek: wie dan leeft wie dan zorgt.
Aanstonds herinnerde ik mij een proefwerk Frans op de middelbare school een halve eeuw geleden. Gevraagd werd naar de betekenis van qui vivre,  verra. Het juiste antwoord luidde: wie dan leeft, dan zorgt.
Ik kon hier niet bijtijds opkomen en schreef de tijd zal het leren.
Bijna hetzelfde, maar eigenlijk nog beter.

Monk
10 juli 2021
foto: Monk

Print Friendly, PDF & Email

Reacties zijn gesloten.