Monkwise

columns verhalen fotografie

Het Oude Normaal

Bravo! Nieuw elan! Een nieuwe cultuur! Een nieuw programma! We gaan het helemaal anders doen! Een doorbraak!
Opgewekte taal van een uitgeblust en demissionair ofwel weggestuurd kabinet, gehavend en onderling verziekt door wantrouwen, achtervolgd door onopgeloste crises en schandalen, een oververhitte huizenmarkt, ondermaats onderwijs, Chinese drones bij de Politie, verscheurde arbeidsverhoudingen, er komt geen einde aan de lijst.
Welkom dus.

De zes maanden aanslepende machtsstrijd tussen Rutte en Kaag kent mogelijk geen winnaar, maar wel een verliezer: de onlangs uit het demissionaire kabinet gestapte of verwijderde Sigrid Kaag van de Partij die niets voor elkaar krijgt. Ze voelt zich dermate gedreven door verantwoordelijkheidsbesef, dat ze haar (min of meer) progressieve partners PvdA en GL heeft losgelaten en weer met de fossielen van de CU en het restant van een verscheurd CDA aanschuift. Vadertje Mark heeft dit altijd al gewild en niemand zit te wachten op nieuwe verkiezingen, aldus Sigrid die iets anders in het vooruitzicht stelde.

Premier Rutte heeft hem dermate geknepen voor mislukking van de formatie, dat toevallig deze dagen bekend werd dat de man bedreigd wordt. Naar eerste verluid door Mocromaffia, criminele jongelui met wie Job Cohen ooit kopjes thee ging drinken om hen tot inkeer te brengen. In de tram naar huis telde Job zijn vingers nog eens na. Opgepakt (en weer vrijgelaten) werd een Haags raadslid die bekend staat om rabiate Islam opvattingen. Ook een voormalige voetballer haalde het nieuws met een kleine veroordeling wegens het uitslaan van domme taal naar Rutte. Veiligheidsmaatregelen belemmeren het zicht op feiten, niet op angst. De mededeling van dreiging helpt flink om de premier in een gunstig daglicht te stellen. Immers, is het niet ronduit vreselijk en schandalig dat deze sympathieke benaderbare man, elke dag blijmoedig op de fiets naar zijn werk, wordt bedreigd? Mochten er onverhoopt nieuwe verkiezingen komen, dan weten we op wie we moeten stemmen.

Het impliciete beroep op empathie voor de premier die als eerste verantwoordelijk is voor een uitblijvend legitiem kabinet, zal overbodig blijken. Er komen geen nieuwe verkiezingen. Nou ja, voorlopig dan. Kaag haalt bakzeil, een move waarvoor ze haar redenen zal hebben, maar die haar bij progressief Nederland op de zwarte lijst plaatst. Het wachten is op haar politieke afscheid van de Nederlandse Schouwburg.  Waarschijnlijk gaat ze Europa in, of anders een Functie Elders bij een klimaat neutrale multinational.

Het CDA zal opgelucht zijn over de knieval van Kaag, want de Christenbroeders worden onderling verscheurd door aloude politieke tegenstellingen, eigen aan een partij die is gebaseerd op geloof in het Hogere. Eerst was er de vermaledijde Omtzigt en nu weer Mona die zich op de dag van nieuwe coronamaatregelen tegen het kabinetsbeleid uitsprak en op staande voet (door Mark) ontslagen werd. Wobke mag straks een paar miljard investeren in stokpaarden van D’66. In Onderwijs bijvoorbeeld, waarover de Kamer eerder heeft gesteld dat de basisbeurs terug moet. Dat dit Het Student niet gaat redden, doet er niet veel toe. Studenten willen normaal studeren en later een normale baan verwerven en een betaalbaar huis kopen. En dat zit er niet echt in.

Het nieuwe elan gaat ongetwijfeld ook stevig werken aan het Klimaatakkoord. Dus komen er nog meer gesubsidieerde windhandel parken en zonnepanelen die hun energie deels doorsluizen naar datacenter. Er worden een paar honderd varkensboeren uitgekocht – dan is het geld op. De vervuilende luchtvaart is alweer bijna op het pre-corona niveau.

Voorts moeten er woningen gebouwd worden: D’66 wil er 1 miljoen, maar dit is natuurlijk onhaalbaar in de komende regeerperiode. 15% hiervan is een stuk realistischer. Waar gebouwd wordt, is dat voor de welgestelde burger, niet voor het volk. Bovendien zijn de geprivatiseerde woningcorporaties primair gericht op het maken van winst. In Rotterdam wordt 40% van de nieuwbouw opgekocht door beleggers die er vervolgens vette huren voor vragen. Ik denk niet dat D’66 deze situatie echt wil veranderen, want haar aanhang zit onder de yuppen en niet onder postbodes en schoonmaakpersoneel

Wanneer D’66 in de media kan uitleggen flink te hebben geoogst, mogen Mark en Wonke voortgaan met het perfide neoliberale programma: waarin alles tot markt is verklaard tot aan de gezondheid van de burgers toe. Tata Steel en andere smeerpijpen blijven open – verandering kost immers tijd. Nederland blijft een paradijs voor belastingontwijkers, sociale voorzieningen worden verder afgebroken, nieuwe schandalen zullen komen en onder het vloerkleed voortwoekeren, het land blijft buigen voor de grote bek van de horeca waarvan er minstens 30% teveel is, China mag blijven grasduinen in cruciale digitale systemen, een nieuwe generatie gokverslaafden krijgt alle ruimte in digitale staatscasino’s. De pensioenen zullen als gebruikelijk gekort worden (niet geïndexeerd). Bureaucratie blijft ongetwijfeld de norm, gebaseerd op wantrouwen naar de bevolking. Zie hier de Nieuwe Cultuur in wording.

Een oude Haagse wijsheid luidt: ze dronken een glas, deden een plas en alles bleef zoals het was. Een half jaar was er stagnatie in het formeren van een nieuw kabinet , meer precies machtsstrijd tussen Rutte en Kaag. Den Haag zal meedrijven op de populistische volkswens terug naar het oude normaal. De rest is links gelegenheidsgezever, waar in de sociale media met woeste taal op wordt gereaguurd. Aan deze beschaving verruwing wordt alleen iets gedaan ingeval de naam van een politicus of hoge bestuurder valt. Maakt u zich dus op voor het kabinet Rutte IV. Ik ga de vlag vast van zolder halen.

Dick Muntjewerff
2 oktober 2021

Foto: Monk

Print Friendly, PDF & Email

Reacties zijn gesloten.