Monkwise

columns verhalen fotografie

ALARM!

Tussen andere zeer nuttige papieren trof ik een oude folder aan van de BB, de dienst Bescherming Bevolking die we allemaal kennen van het maandelijks lawaaimomentje. Op de eerste maandag van de maand om precies 12 uur loeien sirenes in heel Nederland.

WENKEN VOOR DE BESCHERMING VAN UW GEZIN EN U ZELF

Een moedig bericht, want ons wordt voorgehouden dat we iets kunnen doen wanneer de bom valt. Bovendien zijn er de autoriteiten om op te vertrouwen. De kans dat u raketten ziet of hoort aankomen, is overigens minimaal. Net als de kans dat u hierna nog iets kunt zien of horen.

U heeft vast al eens op film aanschouwd hoe de Amerikanen in augustus 1945 een einde maakten aan de oorlog met Japan. De eerste atoombom ooit werd losgelaten boven Hiroshima en de volgende vernielde Nagasaki. Hiermee werd een waarschuwing afgegeven wat Japan te wachten stond bij verder verzet, maar ook een signaal aan de vermoede volgende vijand: Rusland, destijds de USSR.

Japan capituleerde, werd een tijdlang bezet en transformeerde naar een soort van democratie, waarin vooral het grote bedrijfsleven zeer succesvol zou worden. De vrede keerde weer, maar de wereld had er wel een probleem bij: kernwapens. Door middel van spionage en buitgemaakte Duitse wetenschappers aan het Europese front slaagde de USSR er qua bewapening al snel in de Amerikanen in te halen. De Koude Oorlog werd manifest. Een fragiel evenwicht werd bewaard door het inzicht dat inzet van kernwapens alle betrokkenen zou vernietigen, om niet te zeggen de mensheid konden uitroeien. Om te voorkomen dat de wapens in handen geraakten van allerhande clowns, werd een non-proliferatieverdrag opgesteld dat het aantal landen met de beschikking over kernwapens sterk limiteerde. Dit lukte redelijk.

In Nederland kregen de burgers een folder van de BB in de bus. Aan luchtalarm waren we al in WO II gewend geraakt. De Duitse bezetters voerden het in om te waarschuwen voor naderende “vijandelijke” vliegtuigen. De sirenes stonden voornamelijk in steden en bij de Luftschutz, zoals IJmuiden en Den Helder. Als jongeman keek mijn vader graag naar de zwermen bommenwerpers. Bommen vielen niet in zijn plattelandse omgeving; wel kwam er soms een vliegtuig neer.

Tot lang na de oorlog bestond bij de doorsnee burger een grotere vrees voor terugkeer van de Duitsers dan angst voor de Russen. Men bereidt zich altijd voor op de vorige oorlog. Toch stonden de Russen op niet meer dan 500 km van Oldenzaal. Er verschenen kernwapens in Europa, ook op Nederlandse bodem. Dit leidde tot de beweging Ban de Bom, de campagne Kernwapens De Wereld Uit en Stop De Neutronenbom. Bekend zijn de demonstraties tegen plaatsing van Amerikaanse kruisraketten in West-Europa: liever een Rus in de keuken dan een raket in de tuin. Mooie acties waaraan ik nooit deelnam, omdat ik ook destijds meer vertrouwde op inzetbare tegenmacht dan op pacifisme en de Here Jezus.

Over de Russen behoeven we ons onverminderd weinig illusies te maken. Poetin komt voort uit de KGB, de Russische geheime dienst, tegenwoordig FSB. Zijn vroegere bazen waren al eens van plan om alle grote West-Duitse steden plat te gooien en met tankdivisies op te rukken tot aan de Noordzee. Dit staat in een aanvalsplan van 1979, aangetroffen bij de commandostaf van het Warschaupact, de toenmalige tegenhanger van NATO. In een voormalige bunker van de Russen in het Duitse Kossa zag ik ooit zelf een wandkaart waarop een soortgelijk aanvalsplan was uitgetekend. Alleen tegenmacht kan Poetin tot zinnen brengen en zelfs dit is nog de vraag.

Zowel in Europa als in de USA denken miljoenen mensen bij Rusland nog altijd aan communisme. Dit is onterecht. Rusland is allang geen communistisch land meer, maar een autocratie die wordt geleid door een man die zichzelf beschouwt als de nieuwe tsaar, redder van het Russische Rijk. Het opruimen van het laatste tsaristische bewind van Nicolaas II was (wat mij betreft) juist een van de meer terechte handelingen van de communisten. Poetin is allesbehalve een communist, eerder een kingsize Godfather die van de wereld is losgezongen.

Wij hebben nog de instructies van de BB, dus het komt wel goed. Ziet u de flits, dan eerst de paarden uitspannen en vastzetten. Daarna de blokwachter bellen.

Monk tekst en foto
01-03-2022

Print Friendly, PDF & Email

Reacties zijn gesloten.