Monkwise

columns verhalen fotografie

KOOPMAN EN DOMINEE

Wat is op dit moment het grootste risico voor Europa? Wie naar onze leiders luistert, weet het antwoord: westerse emotie-politiek en zelfoverschatting. Ik geef meteen maar de conclusie weg: Europa kan zichzelf niet verdedigen.

Politici spreken graag in grote woorden. Die in ons land hebben er helemaal een handje van. Met de premier voorop blaten ministers, staatssecretarissen, waarnemers en hulpverleners hetzelfde taaltje als het gemakzuchtige deel van de bevolking: We hebben er genoeg van machteloos toe te kijken. Dus sturen we de laatste restanten van onze bewapening. Nooit eerder vertoond, is dat duizenden Nederlanders hun huis beschikbaar stellen voor vluchtelingen uit Oekraïne. Den Haag strooit er op voorhand flinke handen aanmoediging overheen. Oekraïners mogen dit en krijgen dat, behoeven juist andere gebruikelijke dingen weer niet, enzoverder. Afrikanen en Arabieren zouden er de vingers bij aflikken, maar dit terzijde. Wanbeleid heeft er voor gezorgd dat de overheid vluchtelingen geen huisvesting kan bieden, dus wat komt de opstelling van burgers goed uit. De vraag is alleen hoelang de vis vers blijft.

Waar het mij om gaat, is dat we gevaarlijk bezig zijn ons te mengen in een conflict dat wij niet beheersen. Niet alleen vanwege de onvoorspelbaarheid van de Russische dictator en zijn gajes vriend in Belarus, maar vooral wegens de Europese (en Nederlandse) situatie. Er zijn geen wapens, er is onvoldoende militair personeel, er is helemaal geen ene ruk en we zouden een conventionele aanval van het belabberde Russische leger niet eens overleven zonder naar de laatste opgeslagen (Amerikaanse) kernwapens te moeten grijpen. Maar daar horen we Rutte, Kaag en Hoekstra niet over. Wel krijgen we om de andere dag te horen hoe verschrikkelijk het allemaal is, daarginder.

Waar het op neer komt, vrienden van het gezond verstand, is dat Europa en daarbinnen vooral Nederland, defensie structureel en doelbewust heeft gesloopt. Dertig jaar lang, niet toevallig precies de periode na de Val van de Berlijnse Muur en het uiteenvallen van de Sovjet-Unie, is gebruikt om de landsverdediging te verwaarlozen, af te breken en het kernpersoneel te vernederen en te ontslaan. Kok, Balkenende en vooral Rutte gingen kabinetten voor die alles deden om collectieve uitgaven te snoeien en vrijkomend geld te gunnen aan de hardwerkende ondernemer, in de praktijk vooral de geldschieter. Kijk rond in Nederland en oordeel zelf waar de centen zitten. Onlangs brandde in Den Haag nog een enorm complex met plezierboten af.

Nederland hield de schijn van een gezonde defensie op, door deelname aan internationale missies. NATO bemoeide zich overal mee, bombardeerde Servië vanwege Kosovo, een allerminst eenduidig conflict. Vandaag zijn de inwoners van Servië dit niet vergeten: zij staan op straat te zwaaien om steun aan Poetin te betuigen: onterecht, maar wel begrijpelijk. Nederlandse F-16 toestellen vlogen rondjes boven Libië in de burgeroorlog. De luchtmacht-in-buitendienst staat in de beklaagdenbank wegens het bombarderen van burgers in Irak. Begrijp me goed: ik vind dit proces idioot, maar ik zeg tegelijk: wij hadden daar helemaal niets te zoeken.

In eigen huis liet Den Haag de boel sloffen. Er werd oeverloos geëmmerd over een locatie voor de mariniers. Militaire kleding voldeed niet aan de eisen van het oefengebied, wapens moesten gehuurd worden, kogels waren niet voorradig. Het ene na het andere gepruts kenmerkt vooral de laatste kabinetten. Nieuwe duikboten? We zijn er druk mee bezig. Ja, met het bedenken van procedures om een beslissing uit te stellen. Tanks? De laatste werden aan Finland verkocht. Wat moet je met die troep? Zelfs in de buitenlandse missies ging er veel fout door zelfoverschatting en krenterigheid: Srebrenica is de grootste naoorlogse aanfluiting tot nu toe. Aan grote woorden natuurlijk geen gebrek.

Als er zo lang was geleuterd over steun aan KLM in coronatijd, was dit bedrijf plat failliet geweest. Dit gebeurde dus niet. Waarom? Omdat KLM geacht wordt geld en nationaal aanzien op te leveren. Waar defensie alleen maar geld kost – in de ogen van feestliberalen. En nu? Nu houden Rutte en zijn kompanen beter hun grote mond over de Russen. We mogen bidden dat het conflict regionaal blijft en dat we tijd krijgen om eindelijk defensie naar behoren te herstellen. Daar zal hoe dan ook minstens 10 jaar overheen gaan. Zwijg ik nog van de kans dat de USA op zeker moment uit NATO stappen – druk als zij zijn met China. Immers: van het fenomeen Trump leerde het kabinet niets.
Zelfs op dit moment proef je nog, dat de VVD en zijn aanhangwagens het liefst helemaal geen extra geld aan defensie besteden: weggegooid geld.

Stuur dit feestkabinet de laan uit, installeer een zakenkabinet dat op soberheid en geduld is gebaseerd en zorg dat de basisvoorzieningen van het land (zoals elk land) eindelijk weer op orde komen. Ik heb wel ideeën om dit te financieren.

Monk

7 maart 2022

Print Friendly, PDF & Email

Reacties zijn gesloten.