Monkwise

columns verhalen fotografie

HUGO ZEGT ……………….

Hugo zegt: iedereen moet aan de slag met de verduurzaming van zijn huis. Dit, omdat we af willen van fossiele brandstof, met name uit Rusland. In het vorige kabinet zat Hugo ook, in een andere rol. Hij beweerde toen van alles dat binnenkort aan de orde komt in een Parlementaire Enquête. Bijvoorbeeld of hij echt niks wist van de mondkapjesdeal met Siewert de Kriep. Wil Hugo even uitleggen hoe het zit met het tegenwerken van uitbreiding van de ic-afdelingen? Waren de Zorgverzekeraars niet gecharmeerd? En wat deed Hugo daaraan?

Mark staat straks eveneens in het bankje: als eindverantwoordelijke voor de rampzalige gaswinningspraktijk in Groningen door zijn VVD-ministers Kamps en Wiebes. Uitleggen dat Nederland wordt bestuurd door multinationals als Schiphol, KLM en Tata Steel, waar het kabinet bij mag zijn om instemmend te knikken, zal nog heel wat kletspraat opleveren. Stellen wij Mark gelijk de vraag hoeveel jaar het nog duurt voor de Toeslagenaffaire is afgewikkeld. En krijgt hij wel eens bezoek van Prins Pand als het dreigt te gaan over het belasten van inkomsten uit verhuur?

Je zou denken dat er vandaag, na alle ontwikkelingen en onthullingen, een samenhangend energiebeleid wordt gepresenteerd. Helaas. Er kan nog geen nuttige inventarisatie vanaf. Wat is de werkelijke stand van zaken? Hoe gaan we om met de schaarse energie? Leveren we straks aan Duitsland terwijl Groninger huizen in elkaar zakken? Zijn de Duitsers niet gewoon zelf verantwoordelijk voor het domme besluit van Merkel over kernenergie: wir schaffen das ab? En alvast een vraag voor de volgende Affaire: waarom blijft de luchtvaart qua energieverbruik een uitzonderingspositie behouden, waar een fors deel van de vluchten op Schiphol neerkomen op overstappen en ons land dus zinloos belasten? Waar blijft de Vliegtaks, nu met de energieschaarste luchtvaartmaatschappijen elkaar met kelderprijzen de tent blijven uitvechten en de kerosinetanks leegslurpen?

Terwijl KLM nieuwe vliegtuigen bestelt, de scheepvaart rookwolken blijft uitbraken, de tomatenkassen dag en nacht elektriciteit vreten, Amerikaanse datacenter zorgen voor een veld windmolens in de achtertuin en de Noordzee verandert in een industriepark, heeft het kabinet van Rutte de mond vol over het opheffen van de import van olie en gas uit Rusland. Emotica Von der Leyen kwaakt opgewekt dat de EU eruit is met alweer een stevig pakket (nummer 4 of 6) om Poetin een toontje lager te laten zingen met zijn oorlogsgeweld in Oekraïne, een door Rusland zelf erkend onafhankelijk land.

De enige deelnemer aan de Europese Raad die iets zinnigs zei over maatregelen tegen Rusland was niet Von Leyen, noch Macron of Scholz, laat staan papegaai Rutte. Het was de autocraat Orban van Hongarije: eerst oplossingen, dan sancties! Heb je dat verstaan, Mark? Eerst oplossingen, dan pas een grote mond opzetten.

Poetin wordt onderschat. De EU en dus ook ons land hebben een levensgroot probleem: dreigende recessie door energietekort. Poetin stopt niet met de oorlog wanneer de EU geen gas en olie meer afnemen. Hij heeft voldoende uitwijkmogelijkheden en de prijzen vliegen omhoog. De Europese landen daarentegen snijden stevig in eigen vlees.
De EU heeft het energietekort aan zichzelf te danken. We hebben gesmeten met energie, zijn veel te traag met transitie naar duurzamer bronnen en bovendien geregeld tegen afhankelijkheid van Moskou gewaarschuwd door de Amerikanen. Er gebeurde niets. De economie, kern van de EU, draaide immers als een tierelier. Merkel schafte de kerncentrales af, hier en elders gingen kolenstookcentrales dicht. Wat resteert, is Dromenland van GroenLinks en D’66, waarin zonnepaneeltjes en gesubsidieerde windmolenparken ons uit de brand moeten helpen. En nu dus de verduurzamingsbevelen van Hugo. Rutte heeft er jarenlang op gerekend, Nederland tot draaischijf te maken voor de Europese gasdistributie. Ergens hoopt hij dit nog steeds – een mogelijke verklaring voor de halfbakken aanpak van Russische oligarchen hier te lande.

Voor positivistisch denken in aantoonbaar slechte omstandigheden bestaat een term:
De Stockdale Paradox. In deep shit unrealistic optimism is your enemy.
Waaraan ik ongaarne toevoeg: and ours, Mark, and ours.

Hugo zegt iets, net als Mark wanneer het hem uitkomt. Niet over broodnodig en op de werkelijkheid gestoeld beleid, maar onzin waar geen hond wat aan heeft en dreigementen aan het adres van de burger. Plaatsing van warmtepompen is brandduur, het elektrisch net is niet bestand tegen de opname van stroom uit particuliere zonnepanelen en een gebreide trui heb ik al.
Premier noch minister horen we over de verspilling van Schiphol, over gif fabriek Tata of de gas afnemende kastuinbouw. Laat staan dat de burger wordt gedwongen te kappen met vliegbestemmingen waar ook sneltreinen rijden, stoppen met badkuipen en BluMill Spa Pool voor de kids in de tuin, weg met de afwasmachine en de magnetron. Het tegendeel gebeurt. De handel kan bijvoorbeeld de levering van elektrische fietsen niet bijbenen.
Meest daadkrachtige en tegelijk onzinnige aankondiging is wel, dat sigaretten op termijn naar 40 euro per pakje gaan. Moet dit de aan het heilige bedrijfsleven weggesmeten coronamiljarden terugverdienen? Wel eens van smokkel gehoord? En wat doen we daar dan tegen? Niks, nietwaar, want het kost geld en daar houden Mark, Hugo en Sigrid (van de Partij die niets voor elkaar krijgt) niet van.

Voorwaarts naar de afgrond, mensen, voorwaarts met de neoliberalen! Als kinderen met een beperking lopen we achter de fanfare aan. Oekraïne is ver weg en desnoods zuigen we wel stiekem verder aan de Groningse gasvelden. Aan Links hebben we immers ook niets. Klavertje 4 en Attje Piepkuiken bakkeleien liever over een fusie, een bundeling van krachten. Welke krachten, dierbare vrienden, welke krachten in vredesnaam?

Monk
1 juni 2022

Foto: Monk

Print Friendly, PDF & Email

Reacties zijn gesloten.