Monkwise

columns verhalen fotografie

BKB

Toen Frank Masmeijer in 2014 werd opgepakt, dacht ik aanvankelijk aan zijn staat van dienst bij de NCRV. Hier presenteerde hij immers crimineel slechte programma’s als de Helemaal Alleen In Je Eentje Show en de Holidayshow. Dat de arrestatie over de import van coke ging, stelde mij dus ergens teleur.

Frank vloog als een mot tegen de lamp door een partij coke van 467 kilo persoonlijk te komen ophalen uit de Antwerpse haven. Hij zal bij de confrontatie met de Hermandad de soort gezicht hebben getrokken van TV Persoonlijkheid Ron Brandsteder, toen deze in een darkroom door agenten letterlijk werd ontmaskerd.
Frank maakte een fout en het was niet zijn eerste: in een eerdere gruwelshow bevoordeelde hij al eens een vriend door vooraf heimelijk het juiste antwoord beschikbaar te stellen. Heet zoiets niet corruptie? De vriend bevestigde het feit naderhand.

Het beeld dat van hem naar voren komt, is van een narcist die zichzelf als het middelpunt van het universum beschouwt en leeft op applaus. Na eindelijk door NCRV te zijn af geserveerd, ging Frank in de horeca, een vergelijkbare geschiedenis van Opkomst en Ondergang op gang helpend. Dan maar in de coke!
Hij vond de straf die hem in België werd opgelegd veel te hoog. Aanvankelijk ontkende hij betrokkenheid. Toen dit niet langer bleek vol te houden, deed hij zijn best zijn rol te downsizen. Ook dit gedrag past bij narcisme. Uiteraard ging hij in beroep tegen het vonnis, wat hem op een jaar cel extra kwam te staan. Nu hij plotseling en tot ieders verbazing is vrijgelaten, steekt zijn megalomane kant meteen weer de kop op. Frank heeft wel weer zin in een eigen show. Niet zo gek, waar hij in straftijd mocht meewerken aan een tv documentaire (uiteraard over hemzelf) bij SBS6. Nick Dijkman tekende bovendien zijn complete levensgeschiedenis op in Frank en Vrij. Vandaag en morgen voor een habbekrats te koop in de ramsj. Voor het slapen gaan, bewondert Frank zichzelf ongetwijfeld een kwartier voor de spiegel: wat zie ik er toch goed uit!

Voor de goede orde: België heeft de drugscrimineel alleszins schappelijk behandeld. Hij zat maar 8 maanden effectief in de bajes. De rest van de tijd mocht hij thuis tv kijken met een enkelband. Voor de import van 467 kilo coke krijg je in menig land 20 jaar onvoorwaardelijk of zelfs de strop. Niet dat ik Frank dit toewens, maar hij had zich wel iets nederiger mogen uitlaten over zijn daden en zijn doen.

Nederland is dol op randfiguren. De naderhand tot levenslang veroordeelde Willem Holleeder kreeg een eigen show op de Hollandse treurbuis. Bram, de levenslang geschorste advocaat van Circus-Moszkowicz was een graag geziene gast op tv. Bram had Willem ooit als cliënt.

Frank is vrijgelaten. Vervroegd, met nog 18 maanden detentie voor de boeg. De Koning heeft hiertoe een decreet ondertekend, op aangeven van bewindsman Franc Weerwind, D66 Minister van Rechtsbescherming. Over de redenen vernemen we niets. De praktijk leert, dat Kamervragen of een gerechtelijk bevel hiertoe weinig zullen uithalen. Franc doet meer voor een veroordeelde drugssmokkelaar dan voor door de Staat gemangelde burgers in de nog altijd niet opgeloste Toeslagenaffaire. Proficiat dus en ik kijk erg uit naar het vervolg in de loopbaan van Frank!
Ik heb al een titel voor zijn volgende Show: Bij Koninklijk Besluit, afgekort BKB.

Monk
20 juli 2022
Foto: Monk, locatie Witzenhausen.

Print Friendly, PDF & Email

Reacties zijn gesloten.