Monkwise

columns verhalen fotografie

De Wereld Draait Door

DWDD was nooit mijn favoriete programma: te veel opgefokt, gekunsteld enthousiasme, voelbaar egocentrisme bij presentator Matthijs van Nieuwkerk. Bovenal sta ik wantrouwend tegenover het Hosanna van de massa voor succes.

Lang geleden werd de beeldbuis beheerst door presentatrice mevrouw Bouman, beter bekend als Mies. Zo spontaan en enthousiast, die Mies!
In een radioprogramma van VPRO op de late avond werd zij gefileerd, een verademing. Vraagt Mies aan een kandidaat: Hoe heet u ook alweer? Nou ja, maakt niet uit toch?
VPRO: Inderdaad Mies, wat kan jou dat wijf schelen? De kandidaat dient immers het programma, niet andersom.
Dat professional Matthijs zijn omgeving structureel afblaft, verbaast mij niets. Hij is niet de enige over het paard getilde media coryfee en er zullen meer brekebenen in het ziekenhuis belanden

In het programma Buitenhof zei Mariëtte Hamer, regeringscommissaris seksueel wangedrag, iets dat hout snijdt. Volgens haar liggen dezelfde mechanismen (als bij seksueel wangedrag) aan de basis van structureel fysiek en verbaal geweld. Het gebeurt altijd in omgevingen met veel stress, competitie en nadruk op prestaties. Hieraan wil ik toevoegen: en van kritiekloze aanbidding, Dit is het publieke deel van de oorzaak.

Analyse van de opgedoken feiten van personele agressie, heeft de neiging over details te gaan. Voorzitter van BNN/VARA Reijnen, vindt dat Van Nieuwkerk beter gecoacht had moeten worden. Prachtig! Door wie had de Man op het Schild zich laten coachen? En had de omroep daar behoefte aan?
BNN/VARA en NPO hebben de kip met gouden eieren niet willen slachten, zo simpel is het. Het gaat om ego, applaus, status, kijkcijfers en geld.

Van Nieuwkerk heeft ontslag genomen: “Het feit dat mijn werkgever openlijk twijfelt aan mijn oprechtheid, maakt een verdere samenwerking onmogelijk. Ik merk dat er veel emoties om de voorrang strijden: schaamte voor de angst die redacteuren hebben gevoeld, spijt dat ik een – letterlijk – blinde ambitie had en daardoor over grenzen ben gegaan, verdriet over dat De Wereld Draait Door, toch mijn levenswerk, wankelt.”
Het klinkt als een mea culpa van Rutte: goede bedoelingen, een kwestie van beleving.

Mariette Hamer heeft ongetwijfeld gelijk. Alleen, haar verklaring blijft hangen in de sfeer van personen en relaties. Stress en geweld zeggen veel over de maatschappelijke structuur waarin we leven. In het kapitalistische systeem worden mensen beschouwd als productiefactoren van een economie die op permanente groei is gericht. Den Haag wil geen fundamentele vragen stellen, laat staan beantwoorden, over de structuur van die economie. Ik zeg met opzet kapitalistisch, omdat de druk op het systeem niet komt van de factor arbeid (de gewone werkmensen), maar van kapitaal, van financiële elites die de productieketen manipuleren met hun belang in optimale kortetermijnwinst.

Den Haag steunt en faciliteert deze elites. Je kunt dit aflezen uit de overheidsmaatregelen in het kader van corona. Centraal doel van deze maatregelen was niet om mensen te steunen die dit het meest nodig hebben. Immers: de rijken profiteren het meest en de rekening komt straks toch wel. Waarbij ik nog even wil vaststellen dat arbeid belastingtechnisch veel zwaarder wordt belast dan kapitaal. Doel van Den Haag was en is om het systeem overeind te houden. Om die reden komt er bijvoorbeeld niets terecht van reductie in verbruik van grondstoffen en energie. Daarom ook blijven we bedolven onder de reclame tsunami, cryptomuntencriminaliteit en E- sigaretten die het roken van tabak stimuleren. Daarom wordt online gokken niet alleen gedoogd, maar juist bevorderd, eerst met bekende voetballers, na protesten met een halfgare aap. Al voor het WK voetballen in Quatar begon, was er een half miljard euro vergokt. Onthoudt: de Bank wint altijd. En onderdeel van de Bank is de overheid zelf.

Nieuwe tekens aan de wand wijzen op hetzelfde. Zo kunnen na minstens een decennium van bevriezing ineens de pensioenen omhoog. Wonderbaarlijk, nietwaar? De reden is, dat met deze extra uitgekeerde gelden straks minder een beroep wordt gedaan op overheidssteun. Een sigaartje uit eigen doos. Met de kanttekening, dat inkomen uit pensioen in belangrijke mate afhankelijk is van bedrijfswinsten.
Kan het duidelijker?

Monk
23 11 2023

Foto: Monk

Print Friendly, PDF & Email

Reacties zijn gesloten.