Monkwise

columns verhalen fotografie

LEOPARD

Het is een historische beslissing: Duitsland gaat tanks leveren aan het door Moskou geteisterde Oekraïne. Na militair te zijn verpletterd in 1945 en een lange periode van welbegrepen zelfonthouding om met wapens te zwaaien, lijkt het kantelpunt gepasseerd. Duitsland is weer in business. Zou iemand de term Revisionisme nog kennen?

De rol van Nederland in dit besluit mag niet onvermeld blijven. Premier Rutte sprak met zijn Duitse ambtsgenoot Scholz. Naar eigen opgave zei Mark zoveel als: Joh, als het nou helpt dat wij die van jullie geleasede tanks kopen en overdragen aan Oekraïne, dan doen we dat gewoon. Dit is Mark ten voeten uit: altijd blijmoedig en hulpvaardig!
Zoals bekend, is de premier zich terdege bewust van het belang van een sterke krijgsmacht. Pantserwagens voor bescherming van ons grondgebied worden in Friesland in elkaar gesleuteld door een bedrijf dat in handen is van China. Controle hierop vindt al jaren niet plaats: vrij baan aan het bedrijfsleven en alles is beter dan handhaven! China wordt pas als gevaarlijk beschouwd als de rode vlag op Taiwan wordt gehesen. En dan nog. Misschien levert een dergelijke situatie wel verbeterde afzetkansen op voor chipsfabriek ASML…..

Berlijn staat al langere tijd onder druk om Kiev militair te steunen. Al verlangt niet iedereen naar herleving van een Duitse oorlogsmachine. Er bestaat de nodige reserve wegens de Duitse geschiedenis (1870, 1914-1918 en 1939-1945), maar ook daarzonder is er reden tot bedenkingen. Linkse pacifisten laten liever witte duiven patrouilleren, neoliberale bestuurders denken aan de overheidsuitgaven, de Europese burger gaat liever met vakantie dan zich druk te maken. Nu Scholz en de Franse premier Macron elkaar live gesproken hebben, lijkt het tij te keren.

De Leopard II is een geduchte tank. Zoiets als in WO II de Tiger, ofwel de Panther. Daar kon zelfs de Josef Stalin II niet tegenop. De nazi’s konden er evenwel niet bijtijds voldoende van bouwen om er een gamechanger ofwel Wunderwaffe van te maken. Tot geluk van Europa overigens. Samen met de aangeboden Britse tanks Challenger II, Franse Leclercs en mogelijk Amerikaanse Abrams die we nog kennen van Irak, kan Moskou de borst natmaken. Hun state of the art model T-90 Proryv is bovendien in handen gevallen van Oekraïne en staat nu op de garagebrug in Kassel om nader te worden bestudeerd. Er zal toch geen Lada motor in zitten?
Wordt de Duitse Leopard een zogenoemde gamechanger? Ik waag dit te betwijfelen. Zeker niet bij het beperkte aantal dat is toegezegd. Wel kan het wapen de Russische agressie helpen beteugelen, ofwel je kan er tijd mee winnen.

Na het instorten van de Sovjet-Unie in 1991 werden tanks door Den Haag als achterhaald beschouwd. Ze gingen in de uitverkoop. Met de opbrengst konden achtereenvolgende kabinetten van Kok, Balkenende en Rutte de uitbouw van het neoliberalisme bevorderen. Nog in 2016 werden door Den Haag 100 Leopard tanks verkocht aan Finland. Dat was 2 jaar na de Russische annexatie van de Krim. Ze stonden toen al 5 jaar te roesten bij gebrek aan munitie.
Voor de NAVO en Oekraïne nog een geluk dat de wapensystemen niet aan Indonesië werden gesleten, want dit was de aanvankelijke opzet van het kabinet Rutte. Opbrengst 200 miljoen euro, ofwel 2 miljoen per stuk. Een goede deal, want nieuwe Leopard II tanks zijn veel goedkoper, zij het Made in China.

Merk: Heng Long
RC Tank Panzer Leopard II A5
Prijs € 74,95 inclusief BTW, bij Kiyoh
Schaal 1:24 Camo kleur rook & geluid 2,4 GHz 6,0 | 3809-2.4
Materiaal: kunststof
Kleur: Camouflage
Batterijen: niet meegeleverd

Zonder gekheid: een nieuwe Leopard kost € 22.500.000 bij een mega bestelling, wel te verstaan. Voor die afgedankte 100 tanks kunnen we er nog geen 5 terugkopen. Tijdens WO II wisten de Russen al, dat kwantiteit ook een kwaliteit is.

Al met al zijn de voorraadplanken van Defensie nu bijna helemaal leeg. Resteren nog F-16 en F-35 gevechtsvliegtuigen om over te dragen. Kosten een berg geld, maar zolang we niet zelf moeten opdraven, kunnen we op tv volgen hoe de oorlog daarginder verloopt. Rutte flikt het-m maar weer, nietwaar?
Hoelang duurt het eigenlijk voor een nieuwe tank, straaljager of onderzeeboot geleverd wordt wanneer je er vandaag een besteld? Investeert het ABP hier al voldoende in?

Monk,
25 januari 2023.
Foto: Internet


Print Friendly, PDF & Email

Reacties zijn gesloten.