Monkwise

columns verhalen fotografie

STENEN VAN DE VESTING

STENEN VAN DE VESTING


Het geheugen dient het heden, niet het verleden.

Inleiding

STENEN VAN DE VESTING is een verhaal, een mythe, een geheel van ineen gevlochten fragmenten. Het is geen kroniek, geen door harde feiten onderbouwde geschiedenis. Dit is een keuze, maar ook een consequentie van hoe het geheugen werkt. De werkelijkheid van elk willekeurig moment is al te complex om het zuiver te kunnen bevatten, laat staan te onthouden. In elke navolgende gedachte en emotie slijpt het geheugen flinters van deze werkelijkheid, rangschikt ze anders, wijzigt de interpretatie.

In het Nederland van de jaren 1960 bestaan nog duizenden kleine agrarische bedrijven: veehouderijen met 12 koeien, tuinderijen en fruitbedrijven van anderhalve hectare, akkerbouwers die de Europese schaalvergroting niet aankunnen. De werktuigen zijn ontoereikend en verouderd. Investeren loont nauwelijks, gewenste bankleningen ondervinden weerstand. Kennisoverdracht vindt plaats van vader op zoon, van moeder op dochter. Scholing buiten de deur is beperkt. Goede onderlinge verhoudingen zijn een voorwaarde. Het raamwerk is fragile en niet zelden gedoemd.

STENEN VAN DE VESTING beschrijft een voorbeeld uit deze episode. Een akkerbouwbedrijf gaat hoe dan ook te gronde. De vesting valt uiteen. Achteraf kan je nog slechts stenen oprapen en proberen deze iets van de oorspronkelijke betekenis te geven.

Het verhaal in 14 hoofdstukken is te vinden in de categorie STENEN VAN DE VESTING, rechtsboven op de site.

Ik wens u veel leesgenoegen.

Dick Muntjewerff

1 mei 2024

Print Friendly, PDF & Email

Reacties zijn gesloten.