Monkwise

columns verhalen fotografie

Driewerf Hoera!

Texel

Na een half jaar Haags Polderen is er eindelijk een regeerakkoord. De fractieleiders en demissionair premier staan bijeen als getrouwde mannen die zijn betrapt op homo seks. Ieder leest een stukje voor om naar de binnengehaalde winst toe te lichten. Het is tekenend dat de fractieleiders van CDA, D66 en CU allen in de Kamer blijven: wanneer het kabinet valt, kunnen zij verder.

Het was niet de eerste maandag van de maand. Jammer, want dan had ik subiet de vlag gehesen op het moment van totaalalarm en loeiende sirenes uit de geluidstorens van de Koude Oorlog. Om na het hernieuwd invallen van de stilte spontaan het Wilhelmus aan te heffen. Op straat natuurlijk, geflankeerd door buren die in voorgaande bezuinigingsrondes hun baan verloren en gelet op hun leeftijd in de vrije val zijn beland. Het was evenwel een dinsdag en het Volkslied werd terecht voorbehouden aan de nationale voetbalploeg die met 8-0 van Zweden moest winnen en dus wel wat inspiratie kon gebruiken.

De meest ingrijpende verandering betreft het Belastingstelsel. Logisch in een land van rekenmeesters. Ook in de voetballerij schakelt men naadloos over op het rekenwerk waar kwaliteit, inzet en visie verstek laten gaan. Halfgare commentatoren spreken in de pauze van Oranje tegen Zweden met een stalen gezicht over de mogelijkheid op nog eens vijf doelpunten en misschien een beetje extra. Belastingcijfers bieden de beste gelegenheid tot goochelen en de waarheid te stileren. Bovendien moet de puinbak van Wiebes (VVD) worden opgeruimd. Voor velen komen de veranderingen neer op een ietsje meer netto inkomen en tegelijk enige lastenverzwaring, met name via de BTW. Multinationals, vooral buitenlandse investeerders, kunnen daarentegen rekenen op mooie cadeaus. Een volk krijgt de regering die het verdient.

Defensie krijgt meer geld, maar dit komt deels neer op het terugdraaien van eerdere bezuinigingen door de man die in de startblokken staat voor een volgende regeerperiode. Bovendien zijn er orders uit Berlijn en Washington gekomen. Ook voor de Zorg komt wat meer geld, compensatie voor wat eerder grof werd wegbezuinigd. Ontslagen en gedesillusioneerde personeelsleden vinden een brief van het UWV op de deurmat dat ze terug moeten naar hun vroegere baas*. Weigeren kan alleen op straffe van verlies van uitkering. Er worden vast cursussen Motivatie Herintreders aangeboden.

Na meer dan een half jaar vergaderen, komt de Haagse stuurgroep met een regeerslogan die er mag zijn: Vertrouwen in de toekomst. Deze had ik binnen vijf minuten bij de koffieautomaat op kantoor kunnen verzinnen en dan nog om lachers te verzamelen. De bewindslieden hebben kennelijk niet in de gaten, dat de uitspraak juist toont dat vertrouwen er met de haren bijgesleept wordt en kennelijk allerminst vanzelfsprekend is. Vertrouwen in de toekomst is de beste van slechte uitspraken in een arbeidsconflict tussen een boze chef en zijn/haar ondergeschikte. Van de bevolking heeft 78% op voorhand dan ook allerminst vertrouwen. Dit is niet zomaar een populistisch onderbuik gevoel, maar het besef dat Rutte III geen eenheid uitstraalt en een minimale Kamermeerderheid bezit.

Dit weten de bonzen van VVD, CDA, D66 en CU natuurlijk ook. Vandaar dat we in de komende periode, hoe lang of kort ook, mogen rekenen op kadaverdiscipline binnen de fracties. D66 Afdeling Amsterdam zond al een oekaze naar de lokale leden om welk regeerakkoord dan ook met gejuich te ontvangen. Mogelijk gaat het hier ook om een hoofdstedelijke aandoening, want in het verleden gedroeg de PvdA zich precies zo. In de ambtelijke gelederen van de hoofdstad ijlt deze Hoera Cultuur trouwens nog altijd na.

Alles bijeen gaan we een tijd tegemoet waarin ik weinig aan mijn toonzetting behoef te veranderen.
Er zijn voldoende pijnpunten waarover het regeerakkoord zwijgt: migratie en islamisering, digitalisering en robotisering, groeiende mestvaalten, productie van plastic door de verpakking industrie, het roofmechanisme in de Eurozone, armoedebestrijding. Over oorzaken van de opkomst en de gevolgen van het politiek uitsluiten van de PVV horen we evenmin iets uit Den Haag. De PVV is qua omvang de tweede partij in dit land, weet u nog?

Erger dan het voorgaande en het minst besproken van het regeerakkoord is, dat al het beschikbaar komende geld hoe dan ook wordt uitgegeven. Er is geen sprake van buffervorming, spaarzin of notie van komende crises. De lemmingen worden losgelaten en hollen als vanouds naar die ene kant. En u weet, waar de race op uitdraait.

Zo. En dan nu als de gesmeerde bliksem naar de winkel om het nieuwe scholierenboekje De Canon Van De Nederlandse Geschiedenis op te halen! Dan bent u weer helemaal bij in uw ontwikkeling. Per slot heeft u al geluk dat het Wilhelmus voorlopig niet meer klinkt vanaf de voetbalvelden en van u wordt verwacht mee te zingen, dat u Van Duitsen Bloed bent en de Koning van Hispanje altijd heeft geƫerd.
Beetje meewerken, MonkWisers!

Monk
11 oktober 2017
(foto: Monk)

*reclame internet: solliciteer op jouw nieuwe vaste baan!

Print Friendly, PDF & Email

Reacties zijn gesloten.