Monkwise

columns verhalen fotografie

Afval

| Geen reacties

Na het bedrijfsongevalletje Mark Verheijen* is volgens de JOVD het propere karakter van de VVD helemaal verpest. Zo komt de aanstormende generatie liberalen niet toe aan regeren en de lakens uitdelen. Of wel?

De JOVD is van mening dat elke VVD politicus een eigen integriteitcoach dient te krijgen.
Dit idee past in een tijd waar de moraliteit van buitenaf moet komen. Een eigen ingebouwd kompas is allang uitgevallen.

Markt Rutte hamert sinds 2013 op integriteit binnen zijn partij. Vergeefs: de ene na de andere beerput gaat open. De lijst sjoemelaars groeit als kool. Ton Hooijmaaijers* en Jos van Rey* genieten onderhand de status van BN-er. René Leegte* vertrok omdat hij de enige bijbaan waarvoor hij wel wordt betaald, niet had opgegeven. Henk Kamp* maakte in Groningen een politieke knieval en mag verder. Voorlopig dieptepunt is de afgang van Ivo Opstelten* en Fred Teeven*.
Eerder lapten onder meer Frits Huffnagel *, Fred de Graaf *, Frans Weekers *en Joris Demmink* wetten en mores aan hun laars (en werden betrapt).

De lijst is te lang om nog te kunnen spreken van incidenten. Dat zijn het dan ook niet. Het is mentaliteit. Deels zal het te maken hebben met een bijproduct van macht. Elke politieke partij krijgt ermee te maken. Maar dat juist de VVD eruit springt, is geen toeval. De partij staat immers voor ongeremd neoliberalisme. Hierin is volop plaats voor egocentrisme en narcisme. Studeren en maatschappelijke betrokkenheid is voor ezels. Je moet bijdehand zijn en de grenzen van wetten en regels opzoeken. Zo vul je de bankrekening en ontlast je het geweten.

Het aanhoudende wangedrag binnen de VVD toont nauwelijks een remmend effect op de recente verkiezingsuitslagen. Het laat de gemiddelde VVD stemmer kennelijk koud of bestuurders de fiscus flessen of publieke zaken en eigenbelang vermengen.
Toekomstig lijsttrekker Zijlstra zal er blij mee zijn. Hij liet meerdere keren horen dat de politiek er is om het bedrijfsleven te faciliteren (dienen). Mogelijk is het trouwens vooral andersom: dat het zakenleven dient om de VVD in het zadel te houden.

Nederland zit met een mentaliteitsprobleem, dat samenvalt met de heersende neoliberale moraliteit. Pas wanneer de middenstand en het zzp leger gaan inzien dat de VVD op termijn hun zaak absoluut niet dient en zij stoppen op deze partij te stemmen, kan gedacht worden aan het normherstel dat de JOVD kennelijk voor ogen staat.
Ik wens de VVD jongeren alle succes. De jeugd heeft immers de toekomst. Wanneer je spreekt van het in aanleg propere karakter van de VVD, is dit hopelijk bedoeld als ijkmaat. Vooralsnog groeit de berg liberaal politiek afval in een onrustbarend tempo.

Monk
25 maart 2015
(foto: Monk)

• Mark Verheijen: kamerlid, declaraties, dubbel salaris
• Ton Hooijmaaijers: gedeputeerde Noord Holland, Icesave
• Jos van Rey: gedeputeerde Limburg, corruptie
• René Leegte: kamerlid, financieel gesjoemel, minachting over problemen gaswinning
• Henk Kamp: minister, traineerde jarenlang herstelbetalingen Groningers door NAM.
• Ivo Opstelten: minister, Kamer voorliegen over bedrag betaling aan crimineel
• Fred Teeven: staatssecretaris, moreel bedenkelijke criminelendeal
• Frits Huffnagel: fractievoorzitter VVD Amsterdam, declaratiewangedrag
• Fred de Graaf: voorzitter EK, ongrondwettig uitsluiten van Wilders bij inauguratie
• Frans Weekers: staatssecretaris, Bulgarenfraude
• Joris Demmink: secretaris generaal Justitie, pedoprostitutie

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.