Monkwise

columns verhalen fotografie

Kerncentrale

| Geen reacties

Op hoeveel zolders en in hoeveel schuren worden de geurige planten gekweekt? De politie stuit regelmatig op een plantage, maar wiet is Engels voor onkruid en elke tuinder weet dat de strijd hiertegen uitzichtloos is. De mensen willen iets lekkers en je kunt het bovendien zelf telen. Dus bestaat het en wel in flinke hoeveelheden.

Prioriteit tot opsporen geeft de politie voornamelijk wanneer er gevaar is voor brand in een woonwijk of bij onderzoek binnen het recidiverende boevengilde. Verder hebben agenten wel wat beters te doen. Wat wil je in een land waar coffeeshops binnen het gemeentelijk gedoogbeleid vallen en benodigdheden voor de teelt door elke bouwmarkt legaal worden verkocht.

Het doet mij denken aan lang geleden, toen elke zichzelf respecterende jongeman zijn brommer opvoerde, soms tot duizelingwekkende snelheid. Je begon met een paar tandwielen en eindigde met de cruciale cilinder voor meer paardenkrachten in het vooronder. Uurtje sleutelen, ontsteking afstellen en je stalen ros was onherkenbaar verbeterd. Het was alleen verboden.

De politie werd opgetrommeld omdat het aantal verkeersongelukken schrikbarend steeg. Er werden zogenaamde fuiken geplaatst, waarin snelheidsduivels werden opgewacht. Bromfietsers waarschuwden elkaar met lichtseinen en handgebaren voor het naderende gevaar. De grootste kans tot staan te worden gedwongen, liep je evenwel wanneer je zo bijdehand was drie keer volgas langs een politiebureau te kachelen. Er stonden destijds nogal wat politiebureaus.

De politie neemt in beslag wat bijdraagt aan de overtreding of het misdrijf. Dat was vroeger zo en het geldt nog steeds. Racefreaks waren hun carburateur, cilinder en dikke uitlaat kwijt. Wiettelers kunnen fluiten naar hun groeilampen en koolstoffilters. Weg is pech en het hoort bij het spelletje. Menig agent bewondert in stilte de vindingrijkheid en technische skills van zijn klanten. In een masculiene bedrijfscultuur is niets verachtelijker dan de brave burger. Maar waar blijven die spullen?

Onlangs bood de Dienst Domeinen* via een Veilinghuis allerhande in beslag genomen materiaal aan. Een vreemde en bedenkelijke zaak, temeer daar binnenkort de nieuwe Opiumwet van kracht wordt. Hierin worden handelingen ter voorbereiding of vergemakkelijking van illegale hennepteelt verboden. Dus niet de spullen zelf, maar de handelingen. Aandacht via de sociale media maakte dat de verkoop werd afgeblazen.
Welke mensen hadden interesse en tot welk doel? Je kunt ook vragen: Is de Paus katholiek?

Een halve eeuw geleden was het niet anders. Een winkel in Zaandam bood tweedehands cilinders en carburateurs aan om je brommer op te voeren. Ik was er een keer met een vriend en deze vroeg langs zijn neus weg, waar toch deze onderdelen vandaan kwamen. De eigenaar van de winkel antwoordde botweg, dat hij ze meestal inkocht via een veiling, waar ze door de politie werden aangeleverd. In beginsel kon je hier dus je geconfisqueerde eigendommen terugkopen. Waarna het feest opnieuw kon beginnen.

De vader van mijn vriend werkte toevallig bij de politie en dus legden we hem de vraag voor, hoe dit alles mogelijk was. Het antwoord luidde, dat niet het bezit van dergelijke voorwerpen, maar het buiten de wet gebruiken ervan was verboden. Het klonk achteloos op de rand van geringschattend: hadden we dit niet zelf kunnen bedenken? De man en ik konden elkaar niet goed uitstaan, zeg ik er tot zijn rechtvaardiging maar even bij. Hij wist wel, dat ik veel te hard reed maar liet het zo en dat getuigt van karakter.

Juridisch ligt het lastig. Je kunt een bij de hennepteelt gebruikte lamp ook gebruiken om eieren van een krokodil uit te broeden. De koolstoffilters doen het mogelijk goed in een frietkot.
Zo ook al voorheen, met die brommer onderdelen. Je kon een carburateur kennelijk ook op je nachtkastje zetten als abstract kunstvoorwerp, of de cilinder gebruiken als verlengstuk van een luchtgekoelde verrekijker.

Zou het kunnen dat de Dienst Domeinen gewoon geld wil verdienen aan wetsovertreders, ongeacht of hiermee nieuwe schendingen worden uitgelokt?
Hier lijkt het namelijk weldegelijk op. Afgelopen zondag nog verkocht genoemde Dienst twee dompelpompen, die in growshops worden gebruikt. Desgevraagd liet een woordvoerder weten dat het om vijverpompen ging.

Heb ik destijds toch de verkeerde verdediging gevoerd. Ik had de agenten die verboden onderdelen van mijn brommer sloopten, moeten zeggen dat deze bedoeld waren voor, ja voor wat? Misschien voor een kerncentrale in België?

Monk
23 juni 2015
(foto: Monk)

• Ministerie van Financiën

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.