Monkwise

columns verhalen fotografie

Keuzemenu

| Geen reacties

Terwijl onze premier als voorzitter van de Europese Unie in de migrantenkwestie standpunten verkondigt die zelfs door zijn meesteres Merkel al zijn gedumpt, speelt een oude kabinetsblessure weer op: MH-17.

Frau Angela heeft haar aanvankelijke opvatting Wir schaffen das onder druk van de werkelijkheid moeten omzetten in politiek handelen dat haar niet kan worden aangewreven, maar wel recht doet aan de oppositie. Zij slikt haar uitlatingen niet openlijk in en laat het land met open grenzen. Tegelijk steunt zij de zuidelijke buurlanden in hun politiek van prikkeldraad en koddebeiers. Deze truc gaat het verstand van Mark te boven. Hij is gewend aan openlijke blunders. Mark babbelt rustig voort over Europese Aanpak.
Bij de koffieautomaat is het dringen geblazen.

In Den Haag is het intussen weer feest. De ramp met het passagierstoestel MH-17, in juli 2014 neergehaald boven Oekraïne, roept andermaal vragen op. De kwestie werd destijds onderzocht door de Onderzoekraad. Van meet af was er van diverse kanten kritiek op deze commissie: traag, huiverig en besluiteloos. Hulp van Maleisië als eigenaar van het vliegtuig werd afgewezen. De conclusies leverden slechts usual suspects op, geen bewezen daders. Erger: in Den Haag leek men hiermee vrede te hebben.

Nieuwe berichtgeving wijst erop, dat even cruciale als voor de hand liggende radarbeelden nooit zijn opgevraagd. Tot op heden werd beweerd, dat deze informatie niet bestond of door de Russen werd achtergehouden. Als het uit Kiev afkomstige verhaal juist is, rijst natuurlijk de vraag: wie hebben er belang bij om ons in het ongewisse te laten?

De vinger wijst onvermijdelijk naar Poetin. Hij vertegenwoordigt een oude vijand en is een dictator met wie alleen Willem Alexander nog gezien wil worden. Er zijn evenwel andere kandidaten. Denk aan de Amerikanen. Washington scant permanent de hele aardbol, maar radarbeelden van de MH-17 blijven onvindbaar. Hoe bestaat dit? Ook de EU heeft niets te melden. En dit, terwijl de ontwikkelingen juist in het oorlogsgebied van Oost Oekraïne nauwlettend in de gaten worden houden. Kiev zelf tenslotte blijft een eigen militaire fout ontkennen. Het land wil natuurlijk de banden met het Westen niet in gevaar brengen en de inkomsten uit vliegbewegingen in haar luchtruim vormen een prettige bijdrage aan de failliete economie. Ter vergelijking: Oekraïne heeft een begroting die overeenkomt met die van Noord Holland.

De EU en in haar kielzog de door de USA gedomineerde NATO, willen Oekraïne maar al te graag hun kamp binnenloodsen. De redenen hiervoor zijn duidelijk: de multinationals hebben belang bij de grootschalige landbouw van Oekraïne, een vracht delfstoffen en goedkope arbeidskrachten. Tegelijk betekent Oekraïne een fors afzetgebied voor de handel. Washington en de EU steunen dit proces als beschermers van het Grote Geld. Bovendien wordt hiermee de geopolitieke grens met de Russen flink naar het oosten verlegd.

Op 6 april vindt het door GeenPeil afgedwongen referendum over het Associatieverdrag met Oekraïne plaats. Haagse druk op het publiek om thuis te blijven, komt al op gang. Verplichte subsidieverstrekking voor de organisaties wordt flink gefrustreerd. Den Haag wil helemaal geen referendum, al was het maar omdat zij zich op voorhand akkoord heeft verklaard en dus niet voor joker wil worden gezet. U hoeft zich, ongeacht de uitslag, dan ook geen illusies te maken. Zelfs De Telegraaf kan u uitleggen dat het Associatieverdrag je reinste bedrog is*. Het gaat wel degelijk om integratie in de EU en om militaire samenwerking tegen de Russen. Wat zullen we ons dan nog druk maken over de vraag wie uiteindelijk dat verdomde vliegtuig heeft neergehaald? Misschien kan in het aankomende referendum een meerkeuzenvraag worden opgenomen: Kruis de munitie aan waarmee volgens u de MH-17 werd neergehaald.

Tot het zover is, kunt u zich vergapen aan onze nationale clown als voorzitter van de Europese Unie. Er zijn nog voldoende planken om mis te slaan en desnoods kan Mark tussendoor in Den Haag de schade inhalen. Zijn kabinet van circusartiesten biedt hiertoe volop gelegenheid.

Monk
3 februari 2016
(Foto: Monk)

* De Telegraaf 3 februari 2016: Leon de Winter.

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.