Monkwise

columns verhalen fotografie

Storten en opzouten!

Koog Zaandijk

Radeloos

Diefstal en vernieling

Ik ben Johanna, 32 jaar uit Schiedam ZH, alleenstaande moeder van 3 kinderen van 15, 13 & 1 jaar. Ik werk momenteel ruim 40 uur om na mijn scheiding het hoofd boven water te houden. Ik dacht eindelijk alles op de rit te hebben, maar niks is minder waar naar de nachtmerrie van afgelopen weekend zaterdag 4 januari 2019. Mijn dochter wordt bijna 16 jaar en wilde graag een feestje geven voor haar vriendinnen, dit wilde ik haar graag geven. Ik was zelf niet aanwezig door goede afspraken een groeps app en wist wie er was . Helaas is dit enorm uit de hand gelopen doordat een vriendin van mijn dochter een berichtje op Fb had geplaatst. Hierdoor is er een soort Project- X door ontstaan. Ruim 50 jongeren hebben mijn hele huis overhoop getrokken, vernielingen aangericht, vuurwerk in huis afgestoken, droger en koelkast zijn opgeblazen. Alle kinderkamers zijn tot op het ondergoed ondersteboven gezet. Vele spullen zijn gestolen sieraden ,laptops, alle mobiele telefoons, tv en of kapot gegooid vloer  die kapot is . Er was veel geweld. Er is ook 2 maal politie aan mijn deur geweest zonder mij in te lichten van de situatie. Muren zijn kapot, deuren zijn ontzet en dan maar niet te spreken over de aanranding van een vriendinnetje van mijn dochter in mijn huis. Ik heb dit niet kunnen overzien, maar ik kan het financieel ook niet meer overzien waar ik het vandaan moet trekken om alles weer te herstellen, te repareren en nieuw aan te schaffen. Sinds korte tijd is mijn zoon ernstig ziek en is afhankelijk van een rolstoel en kan nog erg weinig. Voor hem heb ik al mijn geld apart gelegd voor een spelcomputer maar ook deze is volledig gemolesteerd. Tot diep verdriet van mijn zoon en ons allemaal. We zijn vandaag dinsdag 8 januari 2019 op sbs6 geweest in het nieuws, daarop zijn ook de beelden die zijn gefilmd tijdens het feest te zien. De schade is tussen de €4.000,- tot 5.000,- Ik hoop dat u mij kunt helpen om alles weer op de rit te krijgen en mijn kinderen weer een fijn thuis te geven. Alvast heel erg bedankt voor uw donatie.

Met vriendelijke groet, Johanna

Na het lezen van bovenstaande denkt u waarschijnlijk aan een parodie, een geintje van de schrijver. Ik moet u teleurstellen. De tekst is integraal overgenomen van een inzamelingsite en bepaald serieus bedoeld. Naam en plaats zijn wel veranderd, want voor je het weet sta je voor het hekje wegens het schenden van privacy.
In het doneerschema kun je opteren voor diverse opties: 5, 10, 25 euro. Vrijgevigheid als competitie. Natuurlijk zijn donaties zichtbaar. Je wilt kunnen teruglezen waar je geld is gebleven. Je mag zelfs hartverwarmende woorden bijschrijven!

Donaties

Truus  € 10,00  Koop zsm een spelcomputer voor je zieke zoon. Sterkte!  1 minuut geleden

Anoniem  € 10,00  4 minuten geleden

Anoniem  € 5,00  5 minuten geleden

Een beetje kerel wil evenwel problemen echt oplossen. Wat is een tientje nou helemaal ?! Vandaar dat een TOP 3 aan donaties is ingevoerd:

Top 3 donaties

Johan  € 500,00  2 dagen geleden

Joris  € 150,00 Succes  2 dagen geleden

Gerben  € 100,00

Bravo, Johan! Je wilt uiteraard ook de totaalscore kunnen volgen. Zal Johanna van 32 uit Schiedam ZH haar doel bereiken? Spannend!

385 donaties € 5.790,00 Doel: € 5.000,00 / 20 dagen te gaan / de actie is gesloten

Goddank! Welverdiend! We kunnen weer rustig slapen. Bedankt Johanna, dat jij jouw diepe gevoelens met ons wilde delen!

Crowdfunding is hot, helemaal hip, cool. Je kunt er een bedrijf mee opzetten, een boek publiceren, een bijeenkomst financieren. Je geeft de schenkers het idee deel uit te maken van een groter geheel. Crowdfunding is de nieuwe Bank van Lening: je ontvangt geld in ruil voor een markant of larmoyant verhaal dat altijd eindigt met een beroep op het nobele in de mens. U mag even op de rode loper staan.

Johanna heeft de grenzen een beetje opgerekt. Persoonlijke, in het leven onvermijdelijke miserie wordt niet als verlies genomen maar uitbesteed. Johanna  etaleert zich als een kwetsbaar, hulpeloos, hardwerkend, goedbedoelend moedertje: Radeloos. Dochter van bijna 16 organiseert een feestje. Voor zichzelf. Moet kunnen in een gebroken gezin waar moeder zich half dood werkt. Het meisje wordt prettig in haar privacy gelaten. Mijn indruk is, dat het jonge feestvarken dit heeft afgedwongen op basis van schuldgevoel bij moeder. Deze is namelijk gescheiden en een nieuw gezin begonnen, compleet met een vers kindje. Daar zijn spruiten van het eerste gezin doorgaans niet echt happy mee. Door een naïef puberfoutje en met dank aan Facebook, wordt het huishouden door een horde hooligans afgebroken. Je ziet het voor je: poten op tafel, koelkast godverdomme nu al leeg, lekker friemelen op het tweepersoonsbed in de ouderlijke slaapkamer. Moeder komt thuis en krijgt zowat een zenuwinzinking.

Na het uithuilen volgt geen reprimande of zelfs maar voornemen om het voortaan anders aan te pakken. Moeder knuffelt de geschrokken dochter (slachtoffer), schat de schade en bedenkt een list. Zij organiseert een rondje crowdfunding! Bij SBS6 mag zij uitgebreid klagen. Zelfs een zoon in de rolstoel wordt naar voren gereden om de ernst van het aangedane onrecht te benadrukken. Geen woorden van zelfbeschouwing, of maatregel om het feestvarken in te tomen (verplichte krantenwijk voor 6 maanden). Burgers thuis aan de buis herkennen de situatie en kunnen wel een tientje missen. Toch?

Waag het niet, Johanna aan te spreken op de gang van zaken. Dan krijg je de wind van voren, om te beginnen van reaguurders:

Zooitje negatief klotevolk dat maar cynish loopt te doen over de rechtmatigheid van deze actie. Ik mag lijden dat jullie hok afbrandt en dat jullie ooit ook hulp nodig hebben. Reken er op dat ik dan haantje de eerste ben om jullie finaal onderuit te schoffelen. Bah wat een zure kutmentaliteit hebben sommigen toch.

Maar Johanna zelf kan er ook wat van. Na het ruimschoots binnenhengelen van het schadebedrag, laat zij de vrijgevige landgenoten  weten:

13/1 update 

Alle contact loopt via de politie nu  mijn gezin en ik zelf hebben even rust nodig . Het donatiegeld gaat naar mijn penningmeester die alles beheerd  natuurlijk hou ik iedereen wel op de hoogte wat er veder gaat gebeuren .ik heb deze actie  begonnen voor mijn gezin en opbouw van mijn huis en ook de mensen die mij bellen en ander dit geld aan zitten jullie kunnen mijn niet meer bereiken .dus zo erg dat ik een ander nummer  neem  hoop dat iedereen ons met rust laat media wil ik ook niet nu. 

Uw tijd voor emotionele vrijgevigheid zit erop. Poppetje gezien, kastje dicht. En nou opzouten!

Monk
14 januari 2019

(Foto: Monk)

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Reacties zijn gesloten.