Monkwise

columns verhalen fotografie

Boekenkast, deel I

Oostzaan

Stap de gemiddelde woonkamer van mensen onder 40 jaar binnen en je ziet nauwelijks een boek, laat staan een kast die voor de opslag ervan is ontworpen en met jarenlang geduld werd gevuld. Jammer, want de boekenkast is een neerslag van identiteit:
je bent wat je leest.

Vintage mensen hebben soms nog een boekenmeubel, maar dit staat tegenwoordig buiten het zicht in een werkkamer. Belangrijke informatie voor de bezoeker vervalt hiermee. De eigenaar ziet geen reden meer zich door zijn boekenbezit intellectueel en sociaal te profileren. Een argument voor het verwijderen is, dat boekenkasten ruimte innemen en een rommelige aanblik geven. Zij passen niet meer in een interieur van digitaal minimalisme. De boekenkast heeft een statische uitstraling, het tegenovergestelde van moderne dynamiek. In de wereld van het internet vind je alles op een beeldscherm: informatie, interactie, entertainment. Deelbaar met wie je wilt. Te verbergen voor wie je geen toegang wilt verschaffen.
Ik houd van argumenten. Vooral omdat ze meestal nergens op slaan.

Binnen de overtuiging dat er niets anders bestaat dan een eeuwigdurend heden, verliest het papieren boek elke dag aan waarde. Niets is, alles wordt. Slechts een eerste druk, voorzien van een harde kaft, liefst in nieuwe staat (nooit gelezen) en gesigneerd door een gelauwerde schrijver, kan op genade rekenen. Dit getuigt van goede smaak en vooral financieel besef: zo’n boek heeft handelswaarde. De rest is onzin en kan naar de kringloop.

Digitale beschikbaarheid van boeken is al vergevorderd en heeft een grote toekomst. Providers van netwerken en zoeksystemen zijn grote commerciële en politieke spelers geworden. Wereldwijd! Alle informatie is altijd actueel. Dit betekent: aangepast naar het heden, naar de wenselijkheid van het heden. Algoritmen bepalen nu al deels wat aan wie wordt aangeboden. Het kan niet lang duren of, in een wereld van nepnieuws, het complete gepubliceerde culturele erfgoed zal worden herschreven! Wie een achterhaalde versie heeft opgeslagen, twijfelt al snel over  wat fake is en zal het risico onderkennen zelf verdacht te worden gemaakt. De waan van de dag zal niet eens meer herkend worden. George Orwell’s voorspellende boek 1984 wordt hiermee alsnog werkelijkheid. Lang leve president Mark Zuckerberg! Weg met oldschool hotelboer Trump! In de nieuwe situatie kun je en passent je eigen geschiedenis wissen en elke dag opnieuw beginnen.

Lezen was een van de eerste bewuste dingen die ik machtig werd. Competitie met mijn bijna 3 jaar oudere zus zal ongetwijfeld een drijfveer zijn geweest. Ook lazen onze ouders elke dag uitgebreid de krant. Boeken bezaten zij evenwel weinig en nooit werd er iets bijgekocht. Ik las alles wat los en vast zat: etiketten, prentbriefkaarten van ooms en tantes, instructies voor apparatengebruik, waarschuwingen tegen het innemen van landbouwvergift, van de vuilnisbelt geraapte tijdschriften, afgeschreven winkeldochters, wetenswaardigheden op snoeppapiertje, de achterkant van kauwgomplaatjes, kortom alles waar woorden op voorkwamen. Een gekregen boek las ik minstens 10 keer en op de binnenkaft schreef ik mijn naam als bewijs van onbetwist eigendom. Onthoud, dat ik spreek over de analoge tijd, dat is tijd met een geschiedenis.

Monk 16 februari 2019

(Foto: Monk)

Print Friendly, PDF & Email

Reacties zijn gesloten.