Monkwise

columns verhalen fotografie

Bier en Benzine

Amsterdam Noord

Het bezit van een auto wordt in de Randstad door velen afgewezen. Vooral linkse vrienden hebben er moeite mee, soms omdat zij slechte chauffeurs zijn of de ballen verstand hebben van techniek. In Amsterdam rijzen parkeerkosten de pan uit, leiden verkeerscirculaties tot chaos en woedt een stille oorlog tussen de auto en fietsers die op hun beurt geen boodschap hebben aan de voetganger. Uitgerekend hier zetelt het kapitaal van Bernhard Junior, mede eigenaar van het circuit van Zandvoort. Benno II werd namelijk rijk door het opkopen en exploiteren van “pandjes”. Appels vallen zelden ver van de boom.

Onlangs nam het gemeentebestuur van Zandvoort unaniem het besluit om 4 miljoen te steken in  verbetering van de infrastructuur, zeg maar de toegankelijkheid tot het circuit. Onderliggend doel is, om de eenzijdige economie van het dorp op te krikken.
Ook Groen Links stemde in. Wensen en belangen van het Koningshuis legt niemand zomaar naast zich neer.

Het circuit in de duinen werd oorspronkelijk gebouwd op het puin van door de nazi’s vernielde hotels en woningen in de badplaats. Deze moesten wijken voor hele mooie bunkers. Het idee van een circuit werd verkocht onder het mom van een Strassenparade. Overigens werden al voor WO II straatraces voor de elite in het dorp gehouden, dus heel origineel was het idee niet.

De eerste F1 race in Zandvoort werd verreden in 1952. In de jaren 60 vigeerden grote namen in de racerij, als Hill, Clark, Steward en mijn favoriet: Jackie Ickx. Zo’n geweldige naam kun je niet verzinnen. Hoogtijdagen dus, waarin de lucht was vervuld van CO2, fijnstof en ultiem gebrul. De PvdA maakte in 1985 wegens beoogde woningbouw een einde aan het Circus. Lager geclassificeerde races gingen overigens gewoon door.

Bij toeval was ik een keer toeschouwer. Dit moet in 1966 zijn geweest. Mijn ouders wilden naar het strand en kwamen nabij Zandvoort terecht in een verkeersknoop. Zij hadden geen idee wat er aan de hand was. Terwijl vader mopperde en moeder zweeg, genoot ik achterin de Opel. De berm stond immers vol prachtige modellen van autoliefhebbers.
Eenvoudiger was geweest, rechtsomkeert te maken, maar dan kent u de familie Monk niet. Met een pittige vertraging bereikten we alsnog het strand. Vader viel op een handdoek in slaap, moeder las een meegebrachte krant en ik scharrelde richting duinen, aangetrokken door het immense lawaai van racewagens. Met anderen kroop ik door een kapot hek en even later maakte ik deel uit van het feest.

Met de successen van Max Verstappen kon je wachten op de roep het circuit van Zandvoort weer voor de snelste categorie geschikt te maken. Pleitbezorger Benno II verkeert in goed gezelschap van Heineken en Shell. Bier en benzine, wat u zegt. Op tv mocht de Prins zijn wens kenbaar maken om belastinggeld in te zetten. Dit stuit evenwel op het nodige verzet en dus op politieke prudentie. Hoe kun je openlijk enthousiast zijn over de komst van een exclusief elitaire bende die lak heeft aan ieder die  eenvoud, schoonheid en stilte nastreeft?

De koninklijke lobby grossiert in argumenten. De komst van de F1 zou het geld opleveren om de Groene Hobbies van Links te kunnen betalen. Ook is technologische vooruitgang onlosmakelijk verbonden aan het sleutelen van Ferrari en Mercedes. Kwestie is, dat de geldelite van Nederland gewoon een speeltje wil en geld ruikt. De rest is flauwekul. Duurzaamheid en milieu mogen voor de gelegenheid aan het uitlaatgas. Omwonenden die klagen over stank, herrie en verkeersoverlast worden weggezet als linkse jankers. Idioom reflecteert het niveau van de beschaving.

Ik weet het goed gemaakt. De infrastructuur wordt aangepast voor 8 miljoen (ik houd alvast rekening met overschrijding van het budget) om Zandvoort eindelijk bereikbaar te maken. Bernhard Junior betaalt, want hij zwemt in het geld en het circuit is puur commercieel. Een grote parkeerplaats wordt naar hem vernoemd. Er komt jaarlijks een F1, maar uitsluitend voor wagens die elektrisch worden aangedreven. Een wereldprimeur! Dit veroorzaakt aanzienlijk minder lawaai en uitstoot van giftige dampen. Inwoners van Zandvoort mogen gratis komen kijken. Raadslid  Karim el Gebaly van Groen Rechts kan gewoon aanblijven.

Monk
30 maart 2019
Foto: Monk

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Reacties zijn gesloten.