Monkwise

columns verhalen fotografie

Dictators en Polderhazen

Rutte wil niet betuttelen, niet bazen, maar wat dan wel?

Deze vraag werpt de Volkskrant op in een artikel van 8 augustus. Aanleiding is de zoveelste oproep van de premier aan Nederland BV: jongens, werk nou een beetje mee…

Mark wil geen dictator zijn. Dit is mooi, want daarvan zijn er internationaal al te veel en er kan geen goed van komen.  Maar dit betekent niet, dat een premier kan afzien van centraal aangestuurd stevig beleid en de boel over de schutting van burgemeesters en GGD kieperen. Mark lijkt me de uitgelezen kandidaat als voorzitter van een mooie hockey-met-een-stockey vereniging, in het Haagse uiteraard. Papa legt het nog eens uit aan zijn verstandige leden en toont zelfs na de 25e keer een goed humeur: houd anderhalve meter afstand, bij klachten thuisblijven! Onder toenemende economische wanhoop en opzettelijke schending (illegaal feesten, BBQ, rellen) van de bestaande corona regels door ondernemers en de burgerij zou ik als premier andere taal uitslaan. Blijft de vraag: wat wil Rutte nu eigenlijk?

Het verschaft enig sardonisch genoegen om te zien hoe uitgerekend een centrum rechts kabinet onder leiding van een liberale premier met de corona crisis moet dealen. Vrijheden worden mondjesmaat ingeperkt, het MKB opgezadeld met nieuwe bureaucratie (boekhouden is een rechtse hobby), de GGD belast met onuitvoerbare controles en straks gaat de belasting omhoog omdat Sinterklaas wel bestaat maar geen personeel meer kan vinden. Het is zoiets als de directeur van een supermarkt vragen, eigenhandig zijn hele assortiment van 35% kortingsstickers te voorzien.

Stelt u zich voor, dat we in deze tijd met een centrum links kabinet zijn gezegend. De schatkist wordt omgekeerd om centrumlinkse belangen overeind te houden: onderwijs, zorg, cultuur en wetenschap. En vooruit: voor het centrumpolitieke deel ook nog wat geld voor de politie en defensie. Beeldt u zich even in, dat hier in een eerste ronde honderd miljard in was gepompt. Concreet: geen miljarden naar KLM (tegen boterzachte regels), maar naar goede ventilatiesystemen in de scholen. Geen 6o miljoen voor Bullshit Booking, maar dit bedrag voor de Nederlandse Letterkunde.
De Kattenbakkrant zou elke dag schreeuwen dat links het land de afgrond in drijft en dat het tijd wordt in opstand te komen.
Wat horen we vandaag? Niets. Just silence.

Over de eerste ronde om het bedrijfsleven overeind te houden schreef ik destijds: geld weg, niks opgelost*. Niet helemaal juist natuurlijk: er is tijd gewonnen. Geld is tijd, mag een nieuw politiek credo zijn.
Wat Mark Rutte wil, is het winnen van tijd. Niet alleen omdat over een half jaar verkiezingen in beeld komen en impopulaire maatregelen stemmen kosten, maar vooral om te voorkomen dat het neoliberalisme (doorgeslagen marktwerking, faciliteren graaicultuur, vernielen arbeidsmarkt)  van de afgelopen twintig jaar door de mand valt. Immers: het is onder rechts liberale kabinetten (Balkenende, Rutte I, II en III) dat we onderhand een volk hebben van egocentrische cowboys en feestgangers.

Rutte wil vooral snel terug naar de oude orde: hard werken, geen lastige vragen stellen en zoveel mogelijk geld uitgeven. De publieke omroep kan met minder toe (liever niet teveel kritische journalistiek), bibliotheken zijn voor sukkels (VVD, Amsterdam). Om de liberale ideologie te ondersteunen, wordt de rente op persoonlijke leningen (het aangaan van schulden) verlaagd en komt er geen enkel idee, laat staan maatregel om het reisvolume in te dammen. Ondanks de evidente gezondheidsrisico’s wegens oprukkend corona gaan de scholen weer open en frustreert het kabinet schaamteloos een structurele salarisverhoging voor zorgpersoneel.
Overal klinkt de bekende gewenste maakbare samenleving door: Het moet maar eens afgelopen zijn met corona!
Een dergelijke kreet had Trump kunnen verzinnen, of Erdogan.


Monk
14 augustus 2020
Foto: Monk

  • Mededogen, 6 mei 2020

Print Friendly, PDF & Email

Reacties zijn gesloten.