Monkwise

columns verhalen fotografie

Moestuin

| Geen reacties

Mij wordt wel eens verweten leuk te zaniken, maar geen oplossingen te bieden of voorstellen in de goede richting te doen. Hierover dit: ik ben politicus noch zakenman en wordt voor geen enkel idee betaald. Binnen de context van de neoliberale cultuur zie ik nauwelijks een oplossing. Een zwakke elite moet het opnemen tegen kapitaal, hoerige media en massieve domheid.

Een volk krijgt wat het toekomt. Berichten van de laatste tijd:

Vijfhonderd miljoen euro aan ontwikkelingshulp voor Zuid Soedan is in rook opgegaan. Waarschuwingen van de Inspectiedienst van het Ministerie werden door achtereenvolgende kabinetten genegeerd. Kwam politiek even niet uit.
Geld weg, niemand verantwoordelijk.

De Belastingdienst, een organisatie die toch bij uitstek verstand van geld behoort te hebben, liet een ICT project van 200 miljoen in de soep draaien. Eerder speelden soortgelijke drama’s zich af bij diverse gemeenten en bij de landelijke Politie.
Geld weg, enzovoorts.

Woningcorporaties verspeelden miljarden met megalomane projecten en regelrecht gokken, hierin gesteund door Banken, de inspectie en het landsbestuur. De woningbouw ligt stil, de huren gaan omhoog en gewone werknemers worden ontslagen. Het management schuift de schuld af, zo zij al van mening is dat er iets verkeerd ging.
Geld weg, enzovoorts.

De baas van de Nederlandse Zorgautoriteit liet een trekhaak aan zijn dienstwagen met chauffeur monteren. Handig om de caravan aan te prikken. Een klein voorbeeld uit de waslijst van bestuurlijk wangedrag en arrogantie. Of zijn we Hooijmaijers en Van Rey alweer vergeten? De eerste zei over zijn corrupte houding: Ik ben goed dus wat ik doe is ook goed. Van Rey toetst tegenwoordig wethouders op integriteit.
Geld weg, enzovoorts.

De Bonus komt helemaal terug in de financiële wereld, om te beginnen in de staatsbank ABN AMRO. Bestuurlijke maatregelen hiertegen worden omzeild met interne forse salarisverhogingen. Gerrit Zalm vindt dit onvermijdelijk: Anders krijg je niemand voor de functie. Van AMRO heeft de belastingbetaler nog vele miljarden te goed.
Geld weg, enzovoorts.

Directeur Van Woerkom van de ANWB wist al een jaar dat hij weg moest, maar sleepte nog even een afscheidspresentje van 3 ton in de wacht om de continuïteit van zijn inkomen te waarborgen. Dit ondanks het feit dat hij aansluitend op dit dienstverband Ombudsman kon worden, een post waarvoor hij zichzelf diskwalificeerde met een discriminerende uitspraak. Wegenwachtgeld weg, enzovoorts.

Paleis Noordeinde, ooit goedkoop door de Oranjes verworven en met winst overgedaan aan het Rijk, wordt opgeknapt voor 9 ton aan belastinggeld, om tot logeeradres voor de Oranjes in Den Haag te dienen. Rutte vindt het volstrekt logisch. Geld weg, enzovoorts.

Staatssecretaris Klijnsma probeerde ouderen een moestuin aan te praten, als voorbeeld van initiatief om je beroerde pensioen aan te vullen. Hierop aangesproken verdedigde zij zich: Ik bedoelde alleen dat veel ouderen het prima voor elkaar hebben. Geen woord over de miljarden die onder Kok van het ABP werden geroofd, onder de noemer afromen van overwinsten. Een nieuwe aanslag via verplicht investeren in de zieke woningmarkt is in de maak. Brutaliteit en minachting. Geld weg, enzovoorts.

Honderden alfa studenten kregen de laatste jaren onterecht hun bul. Het niveau volstaat alleen in Oeganda en Afghanistan. Het onderwijs in met name geschiedenis is op alle niveaus ingestort. Dit gebeurde goeddeels bewust, in zoverre dat er geen enkele waarde aan wordt gehecht. Wij zijn een volk zonder geheugen, gericht op werken en geld uitgeven. Trouwens: ook in meer aan de economie gelieerde vakken is prutsen en frauderen de norm geworden. Diploma inflatie, geld weg, niemand verantwoordelijk.

Er zijn geen arrestanten. Niemand wordt het actief en passief kiesrecht ontnomen. Geen beroepsverbod is aan de orde. Geen privé vermogen loopt kans op onteigening.

U wilt adviezen? Ik geef er een paar om u te testen:

Haal uw geld weg bij foute banken, frustreer permanent de dwang van overheid en bedrijven, start betaal tv voor goede programma’s en kijk niet meer naar shit, organiseer stakingen en verkeersvertraging tegen de afbraak, houdt op met stemmen bij verkiezingen, betaal uw schulden af, koop geen troep, stop met de hele dag facebooken en sms-en en praat met echte mensen, spendeer geen geld aan sporten met idiote spelerssalarissen, drink geen bier van Heineken, doe iets normaals met uw kinderen in plaats van hen digitale afleiding te geven, blijf in mentale en fysieke conditie en neem een moestuin.

En? Geslaagd of gezakt?

Monk
24 juni 2014
(foto: Monk)

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.