Monkwise

columns verhalen fotografie

Formatieren

Doel (B)

Waar Schippers met lege handen achterbleef, is een beproefd middel ingezet om de kabinetsformatie vlot te trekken: een nestor wordt van stal gehaald! Tjeenk Willink is niet te beroerd om Jesse Klaver thuis te ontvangen, zij het in bijzijn van de VVD, het draaiende gedeelte van het zogenaamde motorblok. Koffie met een taartje van de lokale banketbakker, hoe gaat het met de kinderen, dat werk. Jesse mag wel oppassen.

Formatieren is een Germanisme dat neerkomt op formatteren voor een kabinet. Gepoogd wordt om GL de rol te verschaffen die de PvdA tot haar schade en schande juist achter zich heeft gelaten. Benijdenswaardig is de rol van Klaver niet. De stemmenwinst in de laatste verkiezingen nodigt uit tot verantwoordelijkheid om te regeren, zoals media het omschrijven. Dit te doen, betekent instappen bij een gezelschap dat zwaar naar rechts overhelt. Het impliceert tegelijk, dat GL afstand doet van de mogelijkheid om deel uit te maken van een links blok in de oppositie.

Het rechtse trio VVD CDA D66 is een bestuurlijke constructie, gericht op handhaving en versterking van het neoliberalisme. Dit is liberalisme met een minimaal besef van verantwoordelijkheid voor overige krachten en belanghebbenden, inclusief de aanhang van de PVV die trouwens eveneens de Leer van de Graaicultuur aanhangt.
We gaan hoe dan ook meer van hetzelfde krijgen, zeg maar neoliberale gezinspolitiek. Justitie, het partijkantoor van de VVD, zal naar een andere partij gaan, zogenaamd een concessie.

Helaas voor het rechtse trio heeft zij geen meerderheid in het Parlement en moet dus op zoek naar een vierde partner. Deze zal geformatteerd worden, gekneed naar het bestaande neoliberale concept. Hiertoe wordt het aloude verhaal van de Worst en de Stok uit de kast gehaald. De Worst zal bestaan uit Vage Toezeggingen over de breekpunten waar GL mee aankomt. De Stok bestaat vooralsnog uit het doen van een beroep op verantwoordelijkheid. Het land moet geregeerd worden en afhaken is asociaal!

In den beginne, voor Tjeenk Willink de Nieuwe Fase inluidde, had Klaver het nog over Inkomensverdeling. Hierover horen we niets meer. Nu gaat het puur over Vluchtelingenbeleid en misschien Milieu. Mooi werk van het Motorblok: de angel is reeds uit het vlees gehaald.

Het lijkt erop, dat GL gaat zwichten voor de druk en zal meedraaien in Circus Rutte III. Een hoogst onwenselijke ontwikkeling voor links. Klaver lijkt meer angst te hebben voor de idiote luchtkastelen van Wilders dan voor de hardcore inzet van het gedoodverfde rechtse trio. Van verzet tegen toenemende inkomensongelijkheid en rechtsongelijkheid, slechter en duurder onderwijs, omzeilen van rechtshandhaving en meer algemeen de macht van grote investeerders (multinationals), zal niets meer terechtkomen. En voor wat? Een groter quotum asielzoekers? Een paar duizend windmolens?

Als meest intellectuele linksige partij heeft GL helemaal niet de plicht om een rechts karretje in het spoor te houden, maar veeleer om links een theoretisch kader te geven, idee├źn aan te dragen, juridische steun te geven aan gewone mensen met of zonder baan. De SP en de PvdA moeten uit hun schulp komen om GL hierin te ondersteunen. Door veel meer dan nu gebeurt, een linkse beweging op gang te brengen, gebruik te maken van elkaars krachten en de politiek weer op straat en in de bedrijven te brengen. Hierbij moet de dialoog en desnoods permanente ruzie met de PVV niet gemeden worden. Dit is juist een veel beter middel dan het negeren en doodzwijgen van vandaag om de zwakte van Wilders aan te tonen. Beter dit bovendien, dan nog eens vier jaar wanbeleid van de VVD en consorten.

Monk
8 juni 2017
(foto: Monk)

Print Friendly, PDF & Email

Reacties zijn gesloten.