Monkwise

columns verhalen fotografie

Oranje Boven!

IJmuiden

Rutte en zijn hofnar Wiebes mochten weer eens optreden in het Haagse Theater. Het was of we naar  Nee, er is geen Bonnetje van het trio Justice For You* zaten te luisteren.

Formatiestukken bestonden niet, waren geheim, daarna zoek, toch weer opgedoken. Niemand had ze gelezen, of mogelijk half omdat er zoveel stukken zijn. Ze waren nooit besproken of toch wel maar dan zeker niet in bijzijn van Rutte. Misschien aan een specialistisch zijtafeltje: inderdaad, met Wiebes, de man die ons straks de rekening presenteert voor het dichtdraaien van de gaskraan. De burger betaalt alles: de schade van Groningen en straks de afgeschafte dividendbelasting voor buitenlandse investeerders.

De VVD maakt onvermijdelijk een nederig gebaar van jaarlijks anderhalf miljard aan het grootkapitaal. Het argument voor de bühne is werkgelegenheid. De echte reden is, dat de partij vastzit aan de wereld van multinationals. Pacten met de duivel worden niet straffeloos ontbonden. De Kamer werd onkundig gehouden, in belang van de formatie en daarmee van het land. Dus neemt u maar snel een bekertje Starbucks. Deze multinational weet al langer waar Abraham de koffie haalt.

De coalitiegenoten van de VVD hebben hun geloofsbrieven afgegeven. Zoals de PvdA in Rutte II zichzelf in brand stak, zo mag straks D66 zich opmaken voor een verdiende neergang. Hoe simpel was het, om met een ietsepietsie meer ruggengraat het kabinet te laten vallen. D66 had haar (geloof)waardigheid behouden en de VVD een flinke tik uitgedeeld. Helaas: regent Pechtold besloot de circusdirecteur  die hij een jaar eerder in een soortgelijke zaak neersabelde, alsnog te sparen. De VVD steunde immers de Donorwet en de grachtendemocraten krijgen toch al bijna niets voor elkaar. CDA en CU telden eveneens hun knopen en hadden nog een andere reden om mee te buigen met de kronkelende premier: de verjaardag van Koning W.A. Je kunt niet het Wilhelmus op school afdwingen en dan de Koning in zijn hemd zetten.

Koningsdag heeft politieke betekenis. De harde kern van Oranje woont op het platteland, in de dorpen en op de velden. Voor de christelijke partijen is dit electoraat. Hierbij wordt de Koning alsmaar populairder bij de onvolprezen gewone man. Begonnen als Moederskind en in de markt gezet als het Lieve Dommerdje van Maxima, begint WA na 5 jaar regeren op iets te lijken. Of op iemand. Zou het toeval zijn dat de Koning gelijkenis vertoont met Donald Trump, president van de USA? Beiden houden wel van een biefstukje, beiden zijn ogenschijnlijk ook zo ontzettend gewoon. Zij spreken desgewenst de taal van de straat en zijn vol van uw dagelijkse zorgen. Tot ze de voordeur dichttrekken.

De politieke betekenis van Koningsdag ligt nog breder: ze is een jaarlijks reclame evenement voor de gevestigde orde. Prinsessen lopen gewoon op straat, Lintjes worden uitgedeeld door burgemeesters, de bevolking laat zich drenken in rommelmarkten en muzikaal onthaal. Tompoezen van de bakker zijn Oranje. Wie zou niet willen leven in zo’n land?
En aan wie danken wij een dergelijk geweldig land? Precies.

Oranje is Cool, Oranje is Hot! Iedereen (behalve Monk) heeft onderhand Soldaat van Oranje gezien. Dan weet je iets van onze vaderlandse geschiedenis. Dat Wilhelmina door de toenmalige Amerikaanse president Roosevelt werd omschreven als een middenstandsvrouwtje van het ergste soort* en dat haar slaapverwekkende radiotoespraken over de hele oorlogsperiode 1 heel uur per jaar bedroegen, komt in de musical van Joop niet aan de orde.

Na het drinken, volgt de kater. Het politieke vertrouwen is gekrompen. Zou je toch denken. Eerder lijkt het erop dat het de burgerij allemaal niets kan schelen. Inderdaad, zoals het de gewone man in de USA geen bal uitmaakt wat Trump uitkraamt en rooft. De Kamer stemt niet in termen van waarheid of inhoud, maar uit machtsbehoud. Misschien is dit de eigenlijke definitie van democratie: een kleine elite, gedragen en gelegitimeerd door massaal opportunisme en desinteresse.

Monk, 29 april 2018 (Foto: Monk)

 

* VVD Trio van het Ministerie van JuVe: Opstelten, Teeven & Van der Steur.

* Gerard Aalders: Wilhelmina, werkelijkheid en fictie. ISBN 9789089756527, 2018

 

Print Friendly, PDF & Email

Reacties zijn gesloten.