Monkwise

columns verhalen fotografie

Zwemmen of verzuipen

Nederland spat uit elkaar van energie. Het lijkt wel of, nu de onderaardse gasbellen imploderen, de energie zich meester maakt van de bovenwereld, meer precies de mensen. De media, ondersteund door reclame van het middenstandsgilde, reflecteren en bevorderen een collectieve ervaring: Basic Fit!
Ren over strand en duin, koers door bos en bagger, beklim de hoogste bergen en doorklief het IJsselmeer. Verken de grenzen! Onderneem!
Met gratis stappenteller en hartslagmeter, aangesloten op de databank van de Zorgverzekeraar voor korting op de maandpremie.

De Elfsteden zwemtocht van olympisch kampioen Maarten van der Weijden werd na 55 uur afgebroken. Op de rand van uitputting en hartaanval, met de dunne stront tot in zijn oren, werd de taaie torpedo bij het woongat Burdaard uit een sloot gevist, afgevoerd naar een ziekenhuis. Missie afgebroken, mislukt in feite. In Leeuwarden stonden duizenden op zijn aankomst te wachten. Na enkele uren voor dood op een ziekenhuisbed te hebben gelegen, werd de zwemmer alsnog naar het feestpodium gesleept, want je kunt het publiek niet zomaar wegsturen.

Sportminnend Nederland is vergevingsgezind over de opgave. Wie 160 kilometer door open binnenwater zwemt, dan nog om geld op te halen voor het KWF ofwel kankeronderzoek, verdient een plek in de hemel zowel als op de aarde.
Dit vindt ook premier Rutte, die in navolging van Trump graag bestuurt via Twitter.
Van alle reuzen die we de afgelopen dagen in Friesland hebben gezien is hij wel de allergrootste, berichtte hij met een knipoog aan een paar bovenmaatse man-machines in de Friese hoofdstad. Later op de tv voegde onze landsleider er aan toe dat Maarten zo’n voorbeeld voor velen is, held is een te klein woord. Over populisme gesproken.

Overwegen, laat staan uitspreken, dat Van der Weijden zich bewust gevaarlijk heeft gedragen en anderen juist op verkeerde denkbeelden brengt, is not done. Vooraf was gewaarschuwd voor allerhande gezondheidsrisico’s die het zwemmen in open binnenwateren met zich brengt. Je kunt er de ziekte van Weil oplopen, longontsteking, ernstige darmklachten, jeuk, diarree, huidklachten, leverschade, spierfalen en nog andere ellende. Die in voorkomend geval op kosten van de gemeenschap in de ziekenboeg moet worden gefikst. Het was dat mee-zwemmen om deze reden terecht werd verboden, anders waren honderden andere dwazen met hem in de plomp gesprongen. Deze mensen waren niet blij met het verbod: wat kan zo’n klein rotbeestje als een bacterie nou helemaal?

Ik weet ook wel dat Rutte verwees naar het doel van de zwemtocht: geld ophalen voor kankeronderzoek. Niets beter dan de vrijwillig betalende burger. Alleen al dit verklaart het enthousiasme van de premier: zo hoeft het kabinet een paar miljoen minder uit te geven. De zwemmer is bovendien een ex leukemiepatiënt die met de bizarre zwemtocht toont zijn ziekte te hebben overwonnen. Of heeft overleefd met de nodige medische steun en heel veel geluk. Want hierin schuilt de vileine connotatie van Ruttes woorden: wanneer je maar genoeg inspanning levert, kan zelfs een rottige ziekte als leukemie worden overwonnen. Eersteklas brandstof voor de liberale leutermachine.

Begrijp me goed: ik vind Van de Weijden een groot sporter, een doordouwer zonder weerga. Maar een beetje minder media hype en emo verslaggeving zou ik toejuichen.
Plus een paar miljoen uit de staatsruif voor nuttig kankeronderzoek.  U weet wel waar dit geld probleemloos weggehaald kan worden. En u weet misschien ook nog, wat de zuurpruim WF Hermans schreef over heldendom:
een held is iemand die straffeloos onvoorzichtig is geweest.

Monk

21 augustus 2018
(Foto: Monk)

 

Print Friendly, PDF & Email

Reacties zijn gesloten.