Monkwise

columns verhalen fotografie

KOMKOMMERTIJD

Waarvan was ik getuige: een sessie Heropvoeding Chinese Stijl? De oprichting van een nieuwe Fascistische Partij? Het clandestien opgenomen filmpje in de Sociëteit (Soos) van de Amsterdamse Studenten vereniging ASC/AVSV toonde een cohort uniform geklede brulapen, in witte overhemden met bretels, gretig instemmend met de spreker.

Als ik bedenk dat zij zich op zondag 24 juli in haar mooiste jurk naar de NDSM-werf gaat begeven is zij een…”, oreert een bestuurslid, waarna een deel van de meute het juiste woord roept: “Hoer!”
“Exact! Mannen, jullie beginnen ze een beetje te herkennen. Mannen, er is één ding heel belangrijk en dat is dat de komende vijf jaar duidelijk is, dat (_) vrouwen niks en niks meer zijn dan een…” 
Instemming volgt vanaf de eettafels: “HOER!”

Juichen en joelen! Het Herendiner sprak over vrouwen als sperma-emmers. Ook zou vrouwen de nek moeten worden gebroken om er je lul in te steken. Superieur gevoel voor humor! Chapeau overigens voor de filmer. Deze speelt met zijn of haar gezondheid, want in eerdere incidenten is ruimschoots aangetoond dat corpsballen fysiek geweld niet schuwen.

Tijdens het Lustrumfeest zakte studentenvereniging ASC/AVSV andermaal door een ondergrens. Op grond van eerder wangedrag was juist een cultuuromslag beloofd, maar
Het Student heeft weinig bijgeleerd. Dit is het bekende zelfreinigende vermogen, weet u wel, en ze komt uit dezelfde hoek: de neoliberale elite.
Uit mijn eigen studententijd zijn dergelijke confrontaties mij onbekend. Democratisering had de regenten tijdelijk uit het lood geslagen. Begin jaren 1980 kreeg ik lucht van de wedergeboorte van de Amsterdamse corpsballenscene, maar toen was ik al klaar.
Ergens bij horen, was een plotseling gehoorde behoefte van de Feuten. Niet zelf denken, maar ergens bij horen.

En passant staat burgemeester Halsema in Heur Hemd. In een kennelijke opwelling van enthousiasme over de verondersteld door ASC/AVSV ingezette cultuurverandering heropende zij nog onlangs de Sociëteit. Femke moest beter weten. Toespraken en Verbeterpuntjes volstaan niet om een foute cultuur te doen omslaan. Het ter plekke uitgeslagen taaltje is niet af te doen als dronkenmanspraat of gelul van over het paard getilde snotneuzen. Een vrouw op een Amsterdamse straat zei iets waarover beter nagedacht mag worden: dit zijn de mensen die straks over ons regeren.
Zo is het maar net en je mag je afvragen waar ze vandaan komen en welke posities in bedrijfsleven en publieke sector hun ouders innemen.

Zomer betekent komkommertijd in de journalistiek. We schorten de rampzalige oorlog in Oekraïne gewoon even op en bekreunen ons hoogstens routineus over zaken als inflatie en energie. Het goedkope vakantievliegtuig moet wel opstijgen. Alleen de vermaledijde Boeren blijven stront in het eten gooien met hun acties die het draagvlak niet zullen verhogen. Ze hebben tijd noch zin om naar de lege handen van de VVD-er Remkes te komen kijken. Van de premier hoor je helemaal niets. Zelfs de ijzige oproep van onder meer Unicef, UNHCR, Rode Kruis en Vluchtelingenwerk aan zijn adres om in de asielramp eindelijk eens de leiding te nemen, blijkt gericht aan dovemans oren. De premier is geen staatsman, maar een doorgeefluik.

Komkommertijd in de Lage Landen. Kroonprinses Amalia is door de fascistoïde vrouwvijandige uitspraken van het Amsterdamse ballenkorps met een spagaatje opgezadeld. Heel graag wil zij het Echte Leven leren kennen. Dan kan je natuurlijk niet om ASC/AVSV heen. RTL ( vergoelijkend babbelend over deze rampclub) liet weten: Amalia zal het vast even aanzien voor zij zich meldt. Dat zal de RVD ook vinden. Hare Doorluchtigheid wil desondanks ook veel feesten en bier. Dus ja, wat moet zij nu? Bij RTL komt studeren neer op feesten en beesten, zoveel is duidelijk. De reden van dit vooroordeel zal zijn, dat bij RTL niemand een bul nodig heeft. Met MAVO-4 kom je er ook wel.

Wat moet je ermee? Opruiing, vernedering, seksisme en racisme, om een paar ontsporingen te noemen, moeten worden opgevolgd met schorsing of definitieve verwijdering. Door de Universiteit en mogelijk door Justitie. Boetes hebben geen zin, want geld speelt in deze kringen geen rol. Gewoon de toegang tot de Unief ontzeggen, geen tentamens meer toestaan en de overtreders zo mogelijk een strafblad aansmeren. Ga maar lekker werken voor Randstad, bijvoorbeeld in de kofferindustrie van Schiphol.

Geschokt ben ik allerminst. Een vergelijkbare mentaliteit kom je geregeld tegen in het grote bedrijfsleven en in de politiek. Unilever verhoogt prematuur alle productprijzen met 10%. Zo houd je de aandeelhouders tevreden. De Groningse aardbevingsschade wordt door de VVD op de terugweg in de trein bijna openlijk weggelachen. Door longcovid getroffen zorgpersoneel krijgt de zak. Geruïneerde mensen van de Toeslagenaffaire ontvangen mea culpa’s in plaats van hun geld. De Banken financieren de varkensflats en de plofkippenindustrie, waarna Den Haag deze voedselondernemers alsnog met een pennenstreek uit hun bedrijf jagen. Let maar op: uitkoopgeld gaat straks rechtstreeks naar de Banken. Zo werkt de elite in de graaicultuur.
De Amsterdamse studentenvereniging ASC/AVSV voorspelt in dit opzicht weinig zicht op verbetering.

Monk
28 juli 2022

Foto: Monk

Print Friendly, PDF & Email

Reacties zijn gesloten.