Monkwise

columns verhalen fotografie

SHADOW ON THE WALL

In Buitenhof van 21 januari 2024 verschenen maar weer eens Peter van Uhm en Mart de Kruif als militaire experts, iets wat je in Nederland al snel bent met dank aan 25 jaar politieke verwaarlozing van Defensie.

Van Uhm is voormalig commandant der strijdkrachten, De Kruif is luitenant-generaal buiten dienst. Hen werd gevraagd naar een reactie op uitspraken van NAVO-admiraal Rob Bauer, gedaan op de recente vergadering van het Militair Comité van de voorlopig* nog Trans-Atlantische Organisatie in Brussel.
Hierin wordt gerept van een nieuw onvoorspelbaar tijdperk, eufemisme voor de kans op oorlog, met de Russen van Poetin. Bauer is de belangrijkste adviseur van Stoltenberg, zittend secretaris-generaal van de NAVO. Hij is voorstander van een ombuiging naar een Europese (dus ook Nederlandse) oorlogseconomie, waarin de markt niet meer de allesbepalende factor is voor wat er geproduceerd en afgezet wordt. Die opmerking mag Rutte als koning-keizer-admiraal van de Markteconomie alvast in zijn tas steken, zeker nu hij aast op de baan van Stoltenberg.

Van Uhm en De Kruif delen de zorgen van Bauer, die zich gesteund weet door Macron en Scholz. Gezamenlijke boodschap: laten we ophouden met naïef te zijn en zorgen dat de samenleving weerbaar is, ook tussen de oren. Dit gaat een stap verder dan het bouwen van fabrieken voor tanks en raketten: je mag denken aan herstel van de militaire dienstplicht en het opheffen van bullshit banen ten gunste van – laat ik het voorzichtig benoemen – weerbaarheidsprojecten.
Vraag is of dit allemaal wel tijdig van de grond komt. Rusland besteedt zo’n 30% van het BNP aan defensie, waar meerdere Europese landen met hangen en wurgen 2% halen. In zijn sollicitatie mag Rutte toch eens nauwkeurig uitleggen waarom Nederland onder zijn record-premierschap in geen enkel jaar voldeed aan de minimale norm en welke rol hij daarin speelde. Eens kijken of onze teflon-premier ook tegen harde militaire vragen bestand is.

Autocratisch bestuurde landen als Rusland hebben een belangrijk voordeel op democratisch geleide landen: Poetin kan besluiten nemen met een pennenstreek, waar democratieën een hele procedure van verantwoording moet afleggen. Mooi, maar tijdrovend. Waar bijkomt dat de regels van Marks Markt vereisen dat elke bestelling moet plaatsvinden middels een Europese Aanbesteding om uit te maken welke bedrijven wat mogen maken. Hierbij staat de kwaliteit niet noodzakelijk op plek 1. Dit zagen we aan de gewraakte Italiaanse Fyra treinstellen die al bij Roosendaal uit elkaar begonnen te vallen en samen met Zanussi koelkasten werden teruggevoerd naar bron van herkomst. Een ding mag duidelijk zijn: zo win je geen oorlog.

Centraal staat uiteraard Oekraïne, waar de Russen al sinds 2014 huishouden. Veel te lang heeft het Westen toegekeken en een politiek van pappen en nathouden gevoerd omwille van goedkope fossiele brandstof. Je mag stellen dat deze vorm van samenwerken met Poetin neerkomt op ondersteuning van de Russische oorlogskas. De miljardeninkomsten uit export van olie en gas worden namelijk niet lekker verdeeld onder de Russische bevolking, maar verdwijnen in de zakken van Poetin en aanverwante kliek. De ironie wil, dat een fors deel van dit geld op bankrekeningen in het perverse en fascistische Westen staat.

Vooral de zichzelf graag als apolitiek wegzettende neoliberale belangen hebben veel te lang werkloos toegekeken bij de Russische agressie. Goedkoop gas en olie waren wel zo belangrijk. Vergeet niet, dat Rusland de grootste olieproducent ter wereld is. Iedereen kiest voor de centen, luidt het gemakzuchtige en zelfzuchtige devies van het neoliberale denken. Volgens deze logica zouden de Russen vanzelf ophouden. Inmiddels is Rusland niet meer de gemankeerde democratie van 10 jaar geleden. Poetin heeft er een dictatuur van gemaakt. Binnenlandse oppositie zit vast of vlucht naar het buitenland, er is alleen nog Staatsnieuws, in het Kremlin piept geen muis zonder toestemming. Poetin haat het Westen, vooral wegens democratie, rechtszekerheid, onafhankelijke journalistiek, analyserende wetenschap en kunst die hem te kakken kan zetten. Zijn kliek komt neer op een steenrijke maffia die is gebaat bij omerta en duisternis.

De woorden van Bauer en in diens kielzog van onze vaderlandse houwdegens Van Uhm en De Kruif die grijs werden van het vrijblijvende geleuter in Den Haag, mogen dus goed verstaan worden. Dit wordt een enorme klus die felle en brede weerstand zal oproepen. Van grote problemen is bekend, dat ze beter in stukjes opgeknipt worden. Vorm om te beginnen geen kabinet met partijen die anti Europa en tegen hulp aan Oekraïne zijn. In dit land wordt al jaren een wrede oorlog uitgevochten die gericht is tegen alles waar het Westen voor staat. Poetin laten winnen of concessies* aan hem doen, is de slechtste dienst die we onszelf kunnen bewijzen.
Hierover mag Omtzigt harde eisen stellen aan Wilders. En anders afhaken.

Monk, 22 januari 2024

Foto: Monk

*Voorlopig nog Trans-Atlantische Organisatie: ik denk aan eerdere dreigementen van Trump.
*Concessies, zoals de leiders van Hongarije en Slowakije willen: hierin zou Oekraïne grondgebied moeten afstaan, om in Europa oorlog met Poetin te mijden. Deze aanpak maakt het probleem alleen maar erger.

Print Friendly, PDF & Email

Reacties zijn gesloten.