Monkwise

columns verhalen fotografie

Regenton

| Geen reacties

regenton0001
*****************************************************************************************************

Europa is ontwaakt in verbijstering. De winnaar van het Amerikaanse pitbull gevecht is gewonnen door Donald Trump. Een stoet van zogenaamde deskundigen voorspelde een uitslag die meer bleek te zijn gebaseerd op wensdenken dan op feiten en scherpe waarneming. Als er toch ontslagen moeten vallen, dan bij deze groep kletsmajoors.

Ook ik was onaangenaam verrast, al haast ik mij erbij te zeggen dat ik als Amerikaan waarschijnlijk niet naar de stembus was gegaan omreden dat Hillary Clinton vooral weerzin oproept. Zij immers vertegenwoordigt de kliek die steeds minder boodschap heeft aan de gewone bevolking. Zij dacht gemakkelijk te winnen omdat ze vrouw is en al decennia meedraait in de politiek. Hillary heeft zich verslikt in haar achterhaalde arrogantie en de aantrekkingskracht van een kandidaat die zich geen moer aantrekt van het establishment.

De Europese elite mag gewaarschuwd zijn. Er is een ondergrens wat de bevolking zich laat welgevallen. We mogen denken aan de permanente graaicultuur, onbeheersbare immigratie, de uitzichtloze werkloosheid door uitbesteding van arbeid naar goedkoper buitenland, de betutteling en het perverse belastingsysteem dat rijken bevordert en armen neerdrukt. De bevolking is niet blind, laat staan gek. Er is alleen aarzeling harde weerstand te bieden omdat mensen bang zijn voor ingrijpende verandering. Dat de USA Trump hebben gekozen, wijst dan ook op hoog water in de Amerikaanse samenleving.

Europa had gehoopt op Clinton, aanhanger van een betrokken NATO en handelsverdragen als TTIP. Trump heeft zich gepresenteerd als isolationist en Amerikaans nationalist. Met hem staat de positie van NATO ter discussie. TTIP wordt straks door Washington afgeblazen en niet door toedoen van actiegroepen in Europa.
De uitslag betekent derhalve onzekerheid in Europa, waar de Russen aan de achterdeur krabben en Turkije ons gijzelt inzake de vluchtelingenstroom uit de Arabische wereld. Het endemische probleem van Europese verdeeldheid en daarmee gebrek aan visie en beleid worden vandaag des te meer pijnlijk duidelijk.

Trump zal Europa dwingen om eindelijk tot echte besluiten te komen. De Duitse minister van BiZa De Mazières nam hierop een voorschot door openlijk te pleiten voor het onmiddellijk en fysiek terugsturen van uit zee opgepikte migranten. Wreed? Absoluut. In strijd met wetgeving? Zonder twijfel. Maar wel een uiting van Realpolitik, die het probleem tastbaar zal indammen en ons bovendien kan verlossen van het verdrag met de Turken.
Een andere dwingende kwestie betreft de Europese defensie. In mijn column The return of 007* schreef ik dat de ophoging van het budget voor Defensie met 100 miljoen een lachertje is. Ik pleitte voor minstens 1 miljard. En wanneer Poetin de Baltische staten binnenvalt, draaien we bovendien de Russische gaskraan dicht. Dan stoken we de huiskamer wel warm met duurzame houtsnippers van Groen Links. Ruimt u het ligbad alvast maar op, doe de afwas gezellig met de hand en zet de thermostaat twee graden lager: a hard rain is gonna fall.

In Madurodam in men nog lang niet zover. De Haagse politieke elite probeert met legalisme (GL, PvdA en D’66), commercieel opportunisme (VVD) en krampachtig internationalisme (SP) het stijgende water buiten de Europese deur te houden. Op de dag dat Trump wordt gekozen, kopt het AD met een artikel over zoiets als een regenton, die verplicht in je achtertuin zou moeten staan. Tegen overvloedige neerslag. Doe je het niet, krijg je een boete van 4.000 euro**. Gerept wordt over de klimaatverandering. Een typisch staaltje van elitair gekakel over problemen op afstand en het neerleggen van de rekening bij de burger.

Het zijn de kleine maar onophoudelijke ergernissen waarover mensen de pest inkrijgen. Zoals het oeverloos invullen van formulieren, de onbereikbaarheid van overheidspersoneel, je demente moeder opnieuw aantreffen in een volle luier, de zoveelste verhoging van eigen risico, alweer een corrupte bestuurder ontmaskerd, door een uitzendkracht worden gemaand om vaker te solliciteren waar geen werk is, afgeknepen worden door de woningcorporatie die miljoenen heeft vergokt. Waaruit het gevoel groeit, dat je in de maling wordt genomen en nergens rust en veiligheid kan vinden, geleefd wordt ten behoeve van een elite voor wie je eens in de 4 jaar stemvee bent. Van die dingen, geachte bestuurders van de Lage Landen.
Rot dus op met je regenton en ga aan het werk waarvoor je uit vrije wil bent aangesteld en waarvoor je ook wordt betaald.

Monk
9 november 2016

* The return of 007, 16 oktober 2016
**Algemeen Dagblad 9 november 2016

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Verplichte velden zijn aangegeven met een *.



De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.